2015’te Dünyanın Önündeki 20 Engel - 22.11.2014

Dünya Ekonomik Forum’u (Davos) yeni bir rapor yayınladı ‘Outlook on the Global Agenda 2015’ (2015 yılının Global Ajandası). Bu raporun alt yapısını oluşturan ajanda konseyleri üyesi 1000 kişi, geçen hafta Dubai’de bir araya geldi ve dünyanın önündeki engelleri tartıştı. Ben “Cinsiyet Eşitliği” grubundayım. Peki, neler konuşuldu ve 2015’te...

Dünya Ekonomik Forum’u (Davos) yeni bir rapor yayınladı ‘Outlook on the Global Agenda 2015’ (2015 yılının Global Ajandası).

Bu raporun alt yapısını oluşturan ajanda konseyleri üyesi 1000 kişi, geçen hafta Dubai’de bir araya geldi ve dünyanın önündeki engelleri tartıştı. Ben “Cinsiyet Eşitliği” grubundayım. Peki, neler konuşuldu ve 2015’te dünyayı hangi engeller bekliyor?

Bu ne dünya kardeşim böyle...
1) Gökyüzünün yarısı, yeryüzünün yarısı kadınların, ama böyle gidersek dünyadaki ekonomik anlamda kadın erkek arasındaki farkın kapanması tam 81 yılı bulacak.

2) İnsanlar sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Peki, bu etkili mi, değişiklik yaratıyor mu? Yoksa sadece Twitter’a, Facebook’a olur olmaz  yazarak zarar mı veriyor insanlar?

3) Y kuşağının (15-34 yaş aralığında olanlar) yüzde 71'i iş alanındaki yeniliklerin toplumu geliştirdiğini düşünüyor. Haklılar mı? İş alanında yenilikler önerenler seviliyor mu? Yer tutabiliyor mu?

4) 2020'de 50 milyar makinenin internete bağlanması bekleniyor. Dünyadaki Makineler Arası İletişim (M2M: Machineto Machine) her geçen gün artıyor. Yani,benim telefonum buzdolabıyla konuşacak,evdeki yangın alarmım saatim ile. Siz bu konuda ne yapıyorsunuz? Kendinizi buna nasıl hazırlıyorsunuz? 5 sene kaldı.

5) Denizin altında 150 trilyon dolar değerinde altın olduğu hesaplanmış. Artık en gidilmeyen yerlere gönderilebilen teknolojiler ile bunlara erişilebilecek. Denizinaltında 5000 metreye kadar inilebilecek, en ücra yerlere gidilebilecek.

6) KOBİ’ler finansmana erişim konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Bu nasıl aşılabilir? Küçük, orta ölçekli işletmeler önemli diyor herkes ama onlara nasıl bir destek mekanizması sağlanıyor?

7) Dünyada 20.000 Hiroşima'ya daha yol açacak kadar nükleer madde var. Bunun kontrolü için neler yapılabilir? Korkutucu.

8) Beyin ve makineler arasındaki ilişki almış başını gidiyor. Örneğin eğitim alanında pek yakında, özel dijital öğretmenler olacak ve karşısındakinin psikolojisini hissedecek, ona göre eğitimin seviyesini artırıp azaltacak. Onu bırakın, en hoşuma giden şu; insanlar arasındaki ilişkide nöronlara göre kimin ne düşündüğü, hissettiği vs. de tespit edilecek. (Yandık!)

9) 3 milyar yeni tüketici ekonomik durumunu düzelterek orta gelir seviyesine yükselecek. Bu her ülkede farklı bir sonuç yaratacak. Sizin kendi işinizle ilgili nasıl bir fırsat olabilir bu yeni orta direk?

10) Sigortacılar ve varlık yöneticileri hızla yaşlanan nüfusun finansal ihtiyaçları konusunda neler yapabilirler? Son 50 yılda ömür 20 sene uzadı. Geçen yazmıştım artık 70 yaş orta yaş.

11) Bankacılık sektörü toplumun refahını artırmak için neler yapabilir? Geçmiş hatalarından hangi dersleri çıkarabilir? Bankalardan toplumun beklentisi nedir?

12) Medya toplumun gelişmesinde, bilinçlenmesinde nasıl bir rol oynayabilir? Güzel örnekler nelerdir?

13) Dünyada yaşayan insanların yüzde 80'inden fazlası ahlaki davranışlar konusunda dinleri referans alıyor. İnancın sadece ahlak değil, dünyaya fayda ve iyilik için kullanılması nasıl sağlanır?

14) Derinleşen gelir eşitsizliği ne olacak? En yoksul kesim, ülke varlıklarının yüzde 10’una sahip. Size bu konuda düşen nedir? Bunu bir sorun değil, bir fırsat olarak nasıl görebiliriz? Bu sadece devletlerin (yalnız) çözebileceği bir şey değil. Eşitsizliğin en yüksek olduğu ülke Rusya (yüzde 80'in üzerinde) ve en iyi olduğu ülkeler Belçika, Japonya (yüzde 50'nin altında). Türkiye de gelir-eşitlik notu iyi olmayan bir ülke, bunun üzerine çalışılıyor.

15) Teknoloji ve otomasyonun işsizliğe yol açması ve insanların eğitim ile yepyeni iş alanlarına yönlendirilmesi lazım ama insanlar teknolojiye karşı direniyor ve bu gerçeği kabul etmiyorlar.Rapora göre, 2025 yılına kadar otomasyon sayesinde sanayide 75 milyon, ofis işlerinde 140 milyon farklı iş türü yapılabilecek. İnanılmaz!

16) Liderlik nereye gidiyor? Liderlerin takım kurması, dinlemesi, farklı görüşlere yer vermesi, danışmanlık alması, hitaplarının kuvvetli olması gibi özellikleri olması gerekiyor. Rapora göre, dünyada bunu yapabilenler az.

17) Ulusalcılığın artması, jeopolitik rekabetler ticareti, iş yapış biçimini değiştiriyor.Güven azalıyor.

18) Doğa, hava koşulları, dolular, seller vs. artıyor. Bunun içinde altyapıların sil baştan gözden geçirilmesi gerekiyor.

19) Susuzluk yaşanmasına az kaldı. Afrika ve Asya’da toplumun dörtte biri su stresi çekmeye başlayacak.

20) Sağlık, özellikle bulaşıcı hastalıklar ve mental sağlık (depresyon için bir global konsey var!) konusunda yapılması gerekenler kimin sorumluluğunda?  İçinizdeki aslanı uyandırın.

Dünya sorunlarından korkup onlardan kaçmak veya sadece ‘devletler’ çözsün demek dönemi bitti. Bireyler, aileler, iş yerleri, akademi, medya, sivil toplum örgütleri, sanatçılar, çocuklar, kadınlar, hep birlikte el ele verip; “Bu benim sorunum değil” demeden, karşımıza çıkan konularla ilgili kolları sıvama zamanı geldi. İçinizdeki aslanı uyandırın. Siz de dünyada bir konuya (küçük, büyük önemli değil) imza atın. Yarın sabah farklı bir insan olarak uyanın.

Sağlık, sevgi ve para ile kalın…

Etiketler yaşam ve para
Yorumlar
Kalan Karakter 800