2011-2020 dönemi en sıcak 10 yıl: İklim değişikliği etkileri artıyor!

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2011-2020 döneminde iklim değişikliğinin etkilerinin hızla arttığını ve bu zaman diliminin "en sıcak 10 yıl" olarak kaydedildiğini duyurdu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından 2011-2020 dönemine ilişkin iklim değişikliği verilerini içeren bir rapor yayımlandı. Raporda, küresel sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme göre 1,5 santigrat dereceden fazla olmaması için daha etkili iklim eylemlerine ihtiyaç olduğu vurgulandı.

2011-2020 yılları arasında dünya genelinde "en sıcak 10 yılın" yaşandığı ve küresel ortalama sıcaklığın 1850-1900 ortalamasının 1,10 santigrat derece üzerinde olduğu belirtildi. Raporda, deniz seviyesinin yükselmesi, buzulların erimesi, deniz ısısı dalgalarının sıklığının artması gibi iklim değişikliği etkilerine dikkat çekildi. Ayrıca, kutup bölgelerinde ve yüksek dağlarda meydana gelen büyük dönüşümlerin önemine vurgu yapılarak, bu değişikliklerin milyonlarca insanı etkileyebileceği ifade edildi.

Raporda, iklim değişikliğinin gıda güvenliği, yerinden edilme ve göç üzerinde olumsuz etkiler yarattığına ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini engellediğine dair veriler de bulunuyor. WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, iklim değişikliğinin kontrolden çıkmasını önlemek için sera gazı emisyonlarını azaltma çağrısında bulundu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800