Beyin sağlığınız için mutlaka yapın!

Yavaş nefes alma ve dikkatinizi odaklama hayatınızı değiştirebilir mi? Cevap, evet! Acıyı, kaygıyı ve depresyonu yönetmek ve beyin sağlığınız için nefesinizi düzenleyin.

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv
1 7

Çalışmalar, bilinçli nefes alma yöntemlerinin kaygı ve depresyonu azaltabileceğini, kan basıncını yönetebileceğini, uykuyu iyileştirebileceğini ve bağışıklık sistemini değiştirebileceğini gösteriyor. 

Kronik ağrıların ve sıklıkla beraberinde gelen stres, kaygı ve depresyonu yönetmek için nefes almak gibi basit, ücretsiz bir çözümünün olması inanması zor ama gerçek. 

2 7 BEYNİNİZDEKİ YOLLAR

Ağrı beyindeki etkinleştirilmiş sinir yollarının bir sonucu olarak görülür. Beyninizdeki ağları, beynin birçok farklı alanını birbirine bağlayan harita olarak düşünün. Haritanın küçük bir parçası tetiklendiğinde, tüm ağ aktive olur ve acı üretir. Bu, kokuların, seslerin, hatıraların ve hatta duyguların neden bazen acı tepkisine neden olabileceğini açıklar.

3 7

Depresyonda, endişeli ve stres altında olduğumuzda, beynimizin tamamı aktif bir sıkıntı halindedir. Bu sıkıntılı durumda herhangi bir süre kalırsak, düşüncelerimiz, duygularımız, fizyolojimiz, davranışlarımız, hatıralarımız ve benlik kavramlarımız arasındaki bağlantıların hepsi birbirine bağlanmaya başlar.


Bu durum kesintiye uğramadıkça zamanla kronik bir sıkıntı düzeyine dönüşür. Bu bağlantılar kök salarak beynin işleyişinin varsayılan modu haline gelir. Günümüzü yaşarken düşüncelerimiz, duygularımız, fizyolojimiz ve davranışlarımız buradan oluşur ve tüm deneyimlerimizi etkiler.

4 7 DERİN, ODAKLANMIŞ NEFES

Beynimizin kronik stresten kurtulması için, bize iyi gelmeyen yıpranmış sinir yollarının terk edilmesi gerekir. Bunun yerine yeni, sağlıklı yollar oluşturulmalıdır. Burada nefes egzersizleri devreye giriyor. Haritayı yeniden çizmeye yardımcı oluyorlar.

5 7

Yavaş tempolu, düzgün nefes almak, dikkatinizi tek bir şeye odaklamak  beyni nötr, sakin bir duruma sokar. Başka bir deyişle, odaklanmış nefes alıştırması yaptığımızda, rahatsız edici beyin yollarının çalışmasını askıya alırız. İkisi aynı anda var olamaz.

Zamanla, odaklanmış dikkatle yavaş nefes alma uygulaması beyni sadece sakin bir duruma sokmakla kalmaz, aynı zamanda sakinlikle uyumlu olmayan diğer yolları da bozmaya başlar. Bunlar kaygı, depresyon ve diğer sıkıntı durumlarıyla ilişkili yollardır.

6 7 BEYİN SAĞLIĞINIZI NASIL İYİLEŞTİRİRSİNİZ?

Yavaş nefes almayı ne kadar çok uygularsanız, o kadar rahatsız edici yollar devre dışı bırakılır. Zamanla, yararsız bağlantılar zayıflar ve sonra ortadan kalkar.

7 7
  • Burnunuzdan dörde kadar sayarak yavaşça nefes alın ve ardından altıya kadar sayarak ağzınızdan nefes verin. 
  • Havayı yavaş ve eşit bir şekilde serbest bırakmak için büzülmüş dudaklarla nefes verin.
  • Nefes alırken tüm dikkatinizi midenizin hareketine odaklayın. Sıkıntılı olduğunuzda veya bir ağrı olduğunda egzersiz yapmaktan kaçının, böylece nefes egzersiziniz sıkıntı durumunuzla bağlantılı hale gelmez. 
  • Nefes egzersizine günde iki kez, beş dakika boyunca sessiz bir yerde başlayın ve günde iki kez 10 dakika pratik yapana kadar her hafta egzersiz yapmak için harcadığınız zamanı kademeli olarak artırın.
  • Artık yavaş nefes almanın beyin sağlığınızı iyileştirmek için ne kadar yararlı olabileceğini keşfedebilirsiniz. 

Etiketler beyin sağlığı
Yorumlar
Kalan Karakter 800