Yaşam kalitesi nedir ve nasıl yükseltilir?

Yaşam kalitesinin finansal hayatınızla nasıl ilişkili olduğu, onu etkileyen diğer faktörler ve kendi yaşam kalitenizi iyileştirmeye yönelik ipuçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Yaşam kalitesi, genel refah düzeyinizin bir değerlendirmesidir. Yaşam kalitesini etkileyen faktörler arasında finansal güvenlik, iş tatmini ve sağlık bulunur. Tek bir faktöre odaklanmak yerine bu faktörler arasında bir denge bulmak, yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Yaşam kalitesi, bir bireyin hayattaki mevcut durumu hakkında nasıl hissettiğini ifade eder. Genel refahları hakkındaki algılarının yanı sıra hedefler, beklentiler ve endişeleri içerir. Bir kişinin yaşam kalitesinde iş tatmini, servet, gelir ve boş zaman gibi birden çok faktör rol oynar.

Örneğin, Seda işini seviyor ve tatile gitmek ve çeşitli hobilerle ilgilenmek için kullandığı iyi bir maaşı var. Hafta sonlarını arkadaşları ve ailesiyle dinlenerek geçiriyor. Ona sorulduğunda, Seda genel olarak kendini tatmin ve mutlu hissettiği için yüksek bir yaşam kalitesi olduğunu söyleyebilir.

Yaşam kalitesini etkileyen birçok faktör aslında kişisel finansla ilgilidir. Finansal istikrar, iyi bir yaşam kalitesinin habercisi olsa da uzmanlar dengede olmanın önemine dikkat çekiyor. Uzun saatler boyunca veya birden fazla işte çalışan insanlar, arkadaşları ve aileleri, hobileri ve tatilleriyle edindikleri deneyimler yoluyla elde ettikleri bu kazançların tadını çıkarmak için genellikle daha az boş zamana sahip olurlar.

Diğer çalışma koşulları da yaşam kalitesini etkileyebilir. Örneğin, bazı işler kimyasallar veya makineler gibi potansiyel tehlikeleri içerebilirken, diğerleri uzun süreli seyahatler gerektirebilir. 

Bir hanenin geliri güvenli barınma, sağlık, gıda ve çocuk bakımı gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yetmediğinde, aileler yaşam kalitelerini etkileyebilecek zorlu durumları göz önünde bulundurur. Aksine, daha yüksek gelir, daha fazla olanağa erişim sağlar. Daha yüksek bir gelire sahip olmak, insanların daha güvenli mahallelerde yaşamalarını ve daha kolay sağlık hizmetleri almalarını da sağlar. 

YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLEYEN DİĞER FAKTÖRLER

Aşağıda yaşam kalitenizi etkileyebilecek bazı ek faktörler bulunuyor.

İŞE GİDİŞ SÜRESİ VE TÜRÜ

İşe gidip gelme sürenizin uzunluğu yaşam kaliteniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Uzun ve karmaşık yolculuklar, özellikle trafikte otururken stres yaratır ve iş performansını etkileyebilir. Bazı araştırmalara göre, uzun bir yolculuğun stresi, hoş bir mahallede yaşamanın yararlarından bile daha ağır basabilir.

Ancak, tüm işe gidiş gelişler aynı değildir. Yürüme ve bisiklete binme gibi daha yavaş ulaşım yöntemleri, araç kullanmak veya toplu taşıma kullanmakla karşılaştırıldığında artan yaşam memnuniyeti ile pozitif olarak bağlantılıdır. Bazı araştırmalar, işe gidip gelmenin ya da bisiklete binmenin iş ve özel yaşamı birbirinden ayırmak için bir tampon olarak yararlı olduğunu da göstermiştir. İşinize yürüyerek ya da arabayla gitmek için yeterince yakın yaşıyorsanız, yaşam kalitenizi iyileşebilir.

BOŞ ZAMAN

İşiniz çok fazla zamanınızı aldığında, aile ve boş zaman etkinlikleri için daha az zaman kalır. Dinlenme için zamanınız azalır. Aşırı çalışma ayrıca stres, yorgunluk, obezite, depresyon, uykusuzluk ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu fiziksel rahatsızlıklar yaşam kalitenizi bozabilir.

İŞ STRESİ 

American Psychological Association'ın Stress in America anketine katılan yetişkinler tarafından iş, en büyük stres kaynağıydı.

YAŞANAN EV

Kötü barınma koşulları, daha düşük yaşam kalitesiyle ilişkilendirilebilir. Sık sık yer değiştirmeye zorlanmak, aşırı kalabalık binalarda yaşamak veya evsiz kalmak, insanların zihinsel ve fiziksel sağlıklarına zarar verebilir. Sızıntılar, yetersiz havalandırma, istikrarsız altyapı gibi durumlar insanların sağlık ve güvenliğini riske atarak yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.

Daha güvenli, daha zengin mahallelerde güvenli konutlarda yaşayanlar, genellikle yaşam kalitelerini artırabilecek olanaklara erişebilir.

YAŞAM KALİTESİ NASIL İYİLEŞTİRİLİR?

Yaşam kalitenizi artırma stratejileri başlangıç ​​noktanıza bağlıdır. Finansal güvensizlik veya sağlık sorunları ile mücadele eden biri, asıl endişesi daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmak olan birinden farklı zorluklar ve fırsatlarla karşı karşıya kalacaktır.

Sağlıklı gıdaya erişim, güvenli barınma ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçların karşılanması, birinin yaşam kalitesini iyileştirmek için çok önemli bir ilk adımdır.

Araştırmalar ayrıca, iyi finansal yönetim davranışlarının artan genel yaşam memnuniyeti ile ilişkilendirilebileceğini göstermiştir. Güçlü finansal anlayış, eşler arasında sağlıklı ilişkileri de teşvik edebilir.

Yaşam kalitesini artırmaya yönelik finansal olmayan yöntemler, dinlenmek ve başkalarıyla anlamlı ilişkiler kurmak için yeterli çalışma dışı zamanınızın olmasını sağlamayı içerir. Egzersizin fiziksel ve duygusal sağlığı çeşitli şekillerde iyileştirdiği de bilinmektedir.

2021 yılında, en yüksek yaşam kalitesine sahip ülkeler listesinde Kanada, Danimarka ve İsveç sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu çalışma, dünya çapında 17.000'den fazla kişiyle yapılan ve yaşam kalitesiyle ilgili faktörlerin ağırlıklı ortalamalarını kullanan bir ankete dayanıyor. 

  • Karşılanabilirlik
  • İş piyasası
  • Ekonomik ve siyasi istikrar
  • Toplumsal eğitiminin kalitesi
  • İlişkiler

Bu çalışmanın yaşam kalitesi ölçümlerinde daha düşük puan alan ülkelerdeki vatandaşlar, tipik olarak kişisel güvenlik ve ekonomik fırsatlarla mücadele etti. En yüksek yaşam kalitesi sıralamasına sahip ülke olan Kanada'daki katılımcılar, ülkenin iyi iş piyasasına, siyasi istikrarına ve kaliteli kamu eğitim sistemine övgüde bulundular.

Günü daha mutlu yaşamak için bu maddelere göz atınGünü daha mutlu yaşamak için bu maddelere göz atınBir günü kolaylaştırmak ve daha mutlu yaşamak için bu maddelere bir göz atın. Acaba aralarında sizin uyguladıklarınız da var mı?

 

Etiketler Mutluluk
Yorumlar
Kalan Karakter 800