Tren Gelir Hoş Gelir

Tren nereye gidiyor? Yani sizin rota neresi? Bırakın bütün hayatınızın rotasını, sadece bu senenin rotasını çıkarsak bile müthiş olur. Yepyeni bir yılın başındayız, hâlâ ocak ayındayız...

Dört vagonlu bir tren olduğunuzu düşünün, 'çuf çuf çuf…' gidiyorsunuz, bir yandan da türkü tutturdunuz. .. Tren gelir hoş gelir'...



Peki bir şey soracağım: "Bu tren nereye gidiyor? Yani sizin rota neresi? Bırakın bütün hayatınızın rotasını, sadece bu senenin rotasını çıkarsak bile müthiş olur. Yepyeni bir yılın başındayız, hâlâ ocak ayındayız, her şeye yeni bir sayfa açtığımız bugünlerde gelin trenimizin (yani hayatımızın) yönünü belirleyelim. Bunu yapalım ki, hem yol ayrımlarında hayatımızı doğru yönlendirelim, hem de senelik Para Durumumuzu hayatımızın yönüne ve önceliklerine göre oluşturalım. Ne demişler, 'nereye gideceğini bilene dünya bile yol verirmiş'. Bunları yapalım, trene yakıt (para) koyması sonra geliyor. Gelin trenin yol haritasını beraber belirleyelim...

Acele Et
Gelir testi için son 12 gün. 10 ocak itibarıyla yeşil kartı olsun olmasın herkes genel sağlık sigortalı! Yeşil kart sahibi 9 milyon ve işsiz 1 milyon 800 bin kişi ay sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri ya da en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurarak gelir testi yaptırmalı.

"Biz çuf çuf giden bir treniz" dedik. Dört vagonlu bir tren. Peki nedir bu vagonlar, önce onları bir tanıyalım ki 2012 senesi için para planımızı da buna göre yapalım. Haydi temiz bir defter açın ve başlıyoruz... İşte dört vagon:

1. Ben: Bu bencillik değil. Düşünsenize 'ben' yoksam hiçbir şey yok! Önce kendime, sağlığıma iyi bakmak zorundayım. Bu sene kendimle ilgili ne yapmak istiyorum? Örneğin; hobi için ayda 100 lira, spor için ayda 50 lira... Yani kendimle ilgili hedeflerim neler, bunlar için ne kadar zaman ve para harcayacağım?

2. Ailem: Çocuklar için birikim, aile güvencesi için ev almak… Ailemle ilgili hedeflerim neler? Örneğin; yüzde 25 ev peşinatını biriktirmek, yılda bir kez ailecek tatile çıkmak... Ailedeki huzuru satın alabilecek hiçbir şey yok. O yüzden bu konuyu enine boyuna düşünmek ve ailenin 2012'deki hedeflerini netleştirmek önemli.

3. Dostlarım/Çevrem: İyi günümüzde, kötü günümüzde bize destek olan, bizimle paylaşan dostlarımız değil mi? Peki biz 2012 yılında onlarla ortak hangi aktiviteleri paylaşacağız? Ortalama ne kadar bir bütçe ayırmam gerekecek? Örneğin; ayda bir yemeğe çıkacağız, tatile gideceğiz, ev gezmesi yapacağız, onlara hediyeler alacağım gibi. (2011'de neler yaptığınız iyi bir gösterge olabilir...)

4. İşim: İşimiz bizi arkadan ittiren, heyecan katan, renk katan önemli vagon. Kendimi nasıl geliştirebilirim, maaşımı nasıl artırabilirim ya da ek gelir kazanma yollarım neler olabilir? Bunlan oturup planlamak lazım. Çoğu zaman 'keşke maaşımız artsa' diye iç çekeriz ama oturup bunun nasıl olacağıyla ilgili plan yapmayız. İşte bu plandan bahsediyorum... Para da bu trenin yakıtı… Benzin, gaz, kömür, elektrik... Onu koymadan tren gitmiyor biliyorsunuz. Para hayatın bir gerçeği, olmadan olmuyor.

Size Para Durumu satırlarında seslendiğim daha ilk yazımda 'Önce İnsan, Sonra Para' kuralımı belirtmiştim. O yüzden biz hayattan ne beklediğimizi, bu seneden ne beklediğimizi belirleyelim, para konuları sonra geliyor. Hedefler konuldu mu paraya ulaşmak daha kolay oluyor. Çünkü para kendi başına anlamsız, o bizi hedeflerimize götüren bir araç (trenin yakıtı). Onu hayatımızda böyle konumlarsak, ne baş tacı yapmış ne de yok saymış oluyoruz. Onu yönetmiş oluyoruz... Güç bizde, kontrol bizde oluyor. Haydi siz de kendi vagonlarınızı belirleyin ve 2012'nin ilk ayında bu planı tamamlamış olalım. Olalım ki rahat edelim, olalım ki hayatımızı biz yönetelim. Para bizim efendimiz değil, biz paranın efendisi olalım. Bunu yapabiliriz, bunu yapacağız.

Kadınlar Kaçırmayın!
Bugün herkesi İSMEK işbirliği ile 'Hedef20BinKadın' projesi çerçevesinde verdiğim seminerde yer almak için, saat 11.00-13.00 arası İstanbul Eyüp Sultan Müftülüğü Konferans Salonu'nda bekliyorum.

'Önerilerinize Uydum Borçları Temizledim'
 
Soru: Merhaba Özlem Hanım, önerilerinizi uygulayarak borçlarımın çok büyük bir kısmını temizledim, harcama, borç, bütçe disiplini de oluşturdum. Anneanneme destek olmam gerekiyor, ek iş yapıp para kazanmam lazım, ne önerirsiniz? Zehra

Cevap:
 Sevgili Zehra, bu başarını www.paradurumu.tv'de 'Hikayeni Paylaş' bölümünde yaz, herkese örnek ol! Daha fazla para kazanmanın en kolay yolu, yapmayı bildiğin bir şeyi/hizmeti satmaktır. Ek gelir için çok uzağa gitmene gerek yok, çevrene bak, bilgili/yetenekli olduğun konularda yardıma ihtiyacı olan var mı? Mesleğini bilmiyorum ama çocuklara ders verebilir, çalışan aileler için ütü yapabilir, logo dizayn edebilirsin, kişilere/firmalara facebook/twitter yardımı sağlayabilirsin. Beni de gelişmelerden haberdar et.

Kıyafet Diyeti Yap! 
Soru: Özlem Hanım, işim nedeniyle şık giyinmem gerekiyor. Her ne kadar indirimleri takip ediyor olsam da eşimle kıyafet harcamalarım nedeniyle sürekli tartışıyoruz. Bana yardım edin lütfen. Eda

Cevap:
 Sevgili Eda, geçen yıl bir kıyafet diyeti yaptım, blog.paradurumu.tv internet adresine gir. Gün gün resimlerimi ve deneyimlerimi paylaştım, mutlaka bak! 30 gün altı parça giysiyi birbiri ve farklı aksesuarlarla kombinleyerek giydim, inan bana kimse 30 günü altı parça ile geçirdiğimi anlamadı. Önemli olan giysi değil, sensin! İndirimler daima olacak, sen kendi ihtiyaçlarını düşün. Bunun için önce bir hafta sonunu ayır, dolabını temizle. Giymediklerini çıkart, internetten satabilirsin. Modası geçmişleri bir kenara koy, üzerlerinde ufak değişikliklerle yeni hale getirebilirsin (örneğin, eski çantana yeni bir zincir taktırabilir bol paçalı pantolonunu daraltabilir, eteğinin boyunu kısaltabilirsin). Sonrasında ise ihtiyaçların dahilinde bütçe yaparak alışveriş yap.

Kredi Kartını Yanında Taşıma
Soru: Özlem Hanım, memurum, 2150 lira gelirim, 1100 lira giderim var. Babamın borçlan için kredi aldım, aylık 850 lira ödüyorum. 3600 lira kredi kartı borcum var. İkisini birden ödemekte sıkıntı çekiyorum, ne yapabilirim? Rıza

Cevap:
 Merhaba Rıza, babana destek olman çok güzel... Kredi kartı borcunu kapatmak için ayık 190 lira ödemeli, 24 aylık kredi almayı deneyebilirsin. Önemli olan tekrar aynı borca girmemen . Otur, kredi kartı borcunun nedenini analiz et. Bütçe yap, borç bitene kadar harcamana dikkat et, kredi kartını yanında taşıma, nereye ne kadar para harcıyorsun mutlaka bil. Sağlık, sevgi ve para ile kal.

Yorumlar
Kalan Karakter 800