Sosyal medya zorbalığı nedir? Nasıl engellenir?

Sosyal medya platformlarında yoğun şekilde kendini gösteren zorbalık, kişilerin psikolojileri üzerinde büyük tahribat yaratıyor. Uzmanlar, sosyal medyada yer alan kimlik belirsizliğinin ve erişim kolaylığının kötü söylemleri teşvik ettiğini söylüyor.

1 6

Sosyal medya platformlarında kullanıcı sayısının artması ve özellikle gençlerin bu ortamlarda büyük zaman geçirmesiyle birlikte sanal ortamda zorbalıkta tırmanışa geçti. Sanal ortamlarda en çok aşağılama, hakaret, tehdit, dışlama ve cinsiyetçilik şeklinde zorbalık türleri ile karşılaşıldığını belirten uzmanlar, sanal zorbalığa herkesin maruz kalabileceğine dikkat çekti.

2 6 Sosyal Medyada Zorbalığa Herkes Maruz Kalabilir
Sosyal Medyada Zorbalığa Herkes Maruz Kalabilir

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural,  “Elektronik ortamlardaki zorbalık türlerinin neler olduğunu öğrenmek ile korunmaya başlanılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise, bireylerin zorbalık içeren paylaşımların dolaşımına katkı sunmayı bırakmalarıır” dedi.

3 6 Sosyal Medyada Zorbalık Farklı Biçimlerde Uygulanıyor
Sosyal Medyada Zorbalık Farklı Biçimlerde Uygulanıyor

Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural, sosyal medyada karşılaşılan zorbalığın uygulanma biçimleri ile zorbalık uygulayan kişilerin özelliklerine değindi, sosyal medya zorbalığına karşı konulmasını sağlayacak tavsiyeleri şu sözlerle paylaştı: “Genel olarak kendini rahatlıkla savunamayacak olan bireye yönelik saldırgan bir eylem, olarak tanımlanan zorbalığın sosyal medya araçlarında farklı biçimde ortaya çıkıyor.  Zorbalık bireyler üzerinde çok büyük ölçekli etkiler yaratıyor. Sosyal medya mecralarının kendine has yapısı, sosyal baskılar sebebiyle dile getirilemeyen düşüncelerin iç kısıtlamalardan geçmeden etkileşime girmesi ya da teşhir, linç ve iptal kültürünün iç içe geçmesi bazı sosyal normların ve değerlerin değişimine neden oluyor.”

4 6 Sosyal Medyada Daha Zorbalar Çünkü Kimlikleri Gizli
Sosyal Medyada Daha Zorbalar Çünkü Kimlikleri Gizli

Doç. Dr. Vural, sosyal medyada yer alan ve siber zorbalık olarak isimlendirilen bu zorbalığın en önemli faktörlerinin başında mecranın kimlik belirsizliği, baskılananın dışavurumu ve erişim kolaylığı özelliklerine sahip olmasının yer aldığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:  

“Bireyler bir grubun içinde yer aldıklarında kendi içi kısıtlamalarını kontrol edip, ifadelerini özenle seçerken sahte hesaplar kullandıklarında öz farkındalıklarını ve sorumluluklarını azaltıyor. Bazı bireyler normalde yapmayacakları eylemleri ve söylemleri gerçekleştiriyorlar. Daha rahat davranıyor ve sosyal medyada kendilerine sınır koymuyorlar. Öte yandan bireyler gündelik hayattan farklı olarak sosyal medya mecralarında karşısındaki kişiyi etkilemek ve ikna etmek için performans sergiliyor, profillerini vitrine dönüştürerek sanal kimliklerini oluşturuyorlar.

Gündelik hayatta gerçek düşüncelerini söylemekten kaçınan kişiler, otoritenin en aza indiği sosyal medya mecralarında karşısındaki kişinin statüsünü düşünmeden istediğini ifade ediyor. Kendi sanal kimliklerini bu akran iletişimi formu ile oluşturuyorlar.”

5 6 Siber Zorbalık ve Siber Mağduriyet Arasında İlişki Bulunuyor
Siber Zorbalık ve Siber Mağduriyet Arasında İlişki Bulunuyor

Bireylerin gündelik hayatta iletişim kurarken yüz yüze anlık tepkiler verdiklerini, sosyal medya mecralarında karşılaştıkları bir iletiye ise dakikalar ya da saatler sonra geri bildirimde bulunabildiklerini ifade eden Doç. Dr. Yıldız Derya Birincioğlu Vural, “Mesajlarda, iletilerde ve söylemlerde senkronize bir zaman diliminin kullanılmaması, zorbalığı yapan kişinin empati kurması, pişmanlık duyması ve geribildirimlere anlık cevap oluşturma şansını azaltıyor. Siber zorbalık ile siber mağduriyet arasında organik bir ilişki bulunuyor. Bireyler kendisinin gördüğü zararı elektronik ortamlarda başkasına da verme eğilimi gösterebilir. Özellikle düşmanca duyguları aktarma ve intikam alma duygusunun ağır bastığı bireyler sanal ortamda agresif ve yönlendirici davranışlar sergileyerek üstünlük ihtiyaçlarını gidermeye çalışabilir. Bu mecrada zorbalığın görünmez olması ya da zorbalığı yapan kişinin davranışlarının sonuçlarının farkına varamaması disinhibisyon etkisini de artırıyor.” dedi.

6 6 Zorbalık Türleri Öğrenilerek Korunma Sağlanabilir
Zorbalık Türleri Öğrenilerek Korunma Sağlanabilir

Öncelikle sosyal medya ortamlardaki zorbalık türlerinin neler olduğunu öğrenmek ile korunmaya başlanabileceğini ifade eden Vural, “Zorbalığın sınırları çizilirse korunma yolları da belirlenebilir. ‘Benim çevremde gerçekleşmez ya da benim başıma gelmez’ düşüncesinden sıyrılmakta fayda var. Zorbalığa herkes maruz bırakılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bireylerin zorbalık içeren paylaşımların dolaşımına katkı sunmayı bırakmalarıdır. Paylaşımların trafiği arttıkça izleyici kitlesi de artış gösterecek ve zorbalık eylemi normalleşerek meşruluk kazanacaktır. Elektronik ortamlarda uygulanan zorbalıkların sadece fail ve mağdur arasında gelişen bir durum olmadığı, geniş bir izleyici kitlesine sahip olduğu ve bu sebeple de depresyon, kaygı, boyun eğici tutum, öfke, benlik saygısı yitimi gibi psikolojik olarak olumsuz yönde etkisinin olduğu unutulmamalı” dedi.

Etiketler Sosyal Medya
Yorumlar
Kalan Karakter 800