Selfie gerçekleri yansıtmıyor!

Plastic and Reconstructive Surgery’de yayınlanan araştırmaya göre; selfie çekimleri kişilerde burun estetiği veya diğer estetik cerrahi operasyonları yaptırmayı düşünmenize neden olabiliyor.

Selfie çekimlerinde aynadaki gibi bir portre görüntü alamıyoruz. Çekimlerde özellikle burun olduğundan daha uzun ve geniş görünüyor. Bu konuda araştırma yapan uzmanlar, selfie çekimindeki portrelerin  gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

SELFIE YÜZÜNDEN ESTETİK OPERASYON ARTTI

Araştırmacılar, "Selfie fotoğraf paylaşımının popülerliğinin artması ile özellikle genç hastalarda burun estetiği taleplerindeki artış arasında kayda değer bir ilişki var” diyor. Selfie çekimlerindeki kameranın mesafesi ve odak uzaklığı, yüz özelliklerinin boyutunda bozulmalara neden oluyor. Bu durum estetik cerrahi operasyonlarına olan ilgiyi artırıyor.  Çalışmada “American Society of Plastic Surgeons verilerine göre, 2020 yılında 352 binden fazla işlem gerçekleştirilen burun şekillendirme (rinoplasti), en sık görülen estetik operasyondur.’’ ifadeleri yer alıyor. 

30 GÖNÜLLÜYLE FOTOĞRAFLAR ÇEKİLDİ

Araştırma selfie çekiminin yüz özelliklerinin görünümünü nasıl etkilediğini değerlendirdi. 30 gönüllü, kamerayı dirsek bükülü veya bilek bükülü olacak şekilde farklı mesafelerde tutarak iki selfie çekildi. Üçüncü olarak dijital kamera kullanılarak klinik fotoğraf çekildi. Tüm fotoğraflarda standart aydınlatma koşulları ve aynı oturuş şeklindeydi.

FARKLI MESAFEDEN FARKLI ÇEKİMLER

30 ve 45 santimetre uzaklıktan çekilen selfie’lerle dijital kamera ile 1.5 metre uzaktan çekilen portre fotoğraflar karşılaştırılınca gerçekler ortaya çıktı. Araştırmacılar, üç fotoğraf arasındaki burun, dudak, çene ve yüz genişliği ölçümlerini karşılaştırdı. Katılımcılar da fotoğraflardaki görünümlerinden memnuniyetlerini derecelendiren bir anket doldurdular. Sonuçlar, selfie fotoğraflarında önemli değişiklikler olduğunu gösterdi. 30 santimetre uzaktan çekimde; standart fotoğraflara kıyasla burun, dirsek bükülü selfie çekimlerinde yüzde 6.4 ve bilek bükülü selfielerde yüzde 4.3 daha uzun göründü.

Ayrıca dirsek bükülü selfielerde çene uzunluğunda yüzde 12'lik bir kısalma oldu ve bu da burnun çene uzunluğuna oranında yüzde 17'lik önemli bir artışa yol açtı. Selfie'lerde ayrıca burun tabanı yüze göre daha geniş göründü.

RUH SAĞLIĞINI ETKİLEYEBİLİR 

Araştırmacılar selfie çekimlerindeki görsel değişikliklerin ve sosyal medyanın etkisinin ruh sağlığını etkileyebileceğinden endişe duyuyor. Araştırmacılar durumu "Selfielerle ilgili yanlış algıların burun estetiği isteklerini, benlik imajı algılarını ve ardından depresyon ve kaygıyı nasıl etkileyebileceği konusundaki farkındalığı artırmamız gerekiyor" şeklinde ifade ediyor.   
Haber: Nihan GÖKALP  

10 maddede çalışanın yıllık izin hakkı! 10 maddede çalışanın yıllık izin hakkı! Yaz aylarıyla birlikte yıllık izin planları ve hesapları yapılmaya başlandı. Ancak izin konusunda çoğumuzun bilmediği pek çok hak var. İşçilerin yıllık ücretli izin hakları 4857 Sayılı İş Kanunu ve Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği ile düzenleniyor. Peki nedir bu haklar?

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800