Pazartesi günü neden zordur?

Haftanın ilk iş günü pazartesi, diğer günlere göre neden daha zor bir gündür? Çünkü vücut biyoritmimiz hafta sonunun rahatlığına uyum sağlamış, iki günlük özgürlüğümüz elimizde alınmıştır. Bir diğer neden de yaptığımız işle ilgili. İşte pazartesiyi zor kılan sebepler…

1 6 PAZARTESİ SENDROMUNUN NEDENLERİ

Geç kahvaltılar, uzun kahve sohbetleri ve eğlenceli akşam yemekleri... Hepsi hafta sonunda kaldı ve bugün ilk iş günü. İşte pazartesi sendromunun altında yatan temel neden bu; 2 günlük tatilin sona erip yeniden işbaşı yapmak! Çoğu çalışan için ilk iş günü stres kaynağı olabiliyor. En başarılı çalışanlar bile güzel bir tatilin ardından pazartesi günü işe gitmekte zorlanıyor. Çalışanlar arasında kötü bir şöhrete sahip olan pazartesinin, psikolojik sendrom yaratabilecek kadar güçlü olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu günün çalışanlar için neden bu kadar zor olduğunu şu 5 başlıkta topluyor:

2 6 DOĞAL BİYORİTMİN BOZULMASI

Zihnimiz çoğu zaman biyolojik saatimize bağlı çalışıyor. Hafta içi erken, hafta sonu daha geç saatlerde uyanmak ise bu biyolojik saati olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlara göre iki günlük fazla uyku, vücut saatini ortalama 45 dakika bozuyor ve bu durum pazartesi sabahı uyanmayı daha da zorlaştırıyor.

3 6 ÖZGÜRLÜK DUYGUSUNU KAYBETME HİSSİ

Yoğun bir haftanın ardından gelen iki günlük tatil, birçok çalışana ilaç gibi gelse de özgürce geçirilen bir vaktin ardından rutine dönme fikri çalışanları mutlu etmiyor. İnsanların pazartesiyi bu kadar zor bulmasının en açık nedenlerinden birini, iki günlük bağımsızlıktan sonra gelen sorumluluk hissi oluşturuyor.

4 6 İŞİNDEN MEMNUN OLMAMA

İşinden memnun olmayan çalışanlar için pazartesi günü işbaşı yapmak daha da zor bir hal alıyor. Gallup tarafından yapılan ve 142 ülkeden çalışanın katıldığı anket, çalışanların %63’ünün işi için motivasyonu olmadığını ve pazartesi günlerini bu nedenle sevmediklerini ortaya koyuyor. Pek çok insanın pazar geceleri kötü hissetmeye başladığını aktaran uzmanlara göre bunun en büyük nedenlerinden biri, çalışanların sevmedikleri işe hazırlanmaları gerektiğini düşünmeleri.

5 6 BİLİNMEYENE DAİR KORKU HİSSETME

Öngörülmeyen şeyler çoğu insan için korku kaynağı olabilir. Özellikle, yoğun bir hafta sonu yorgunluğunun ardından yaklaşan iş karmaşası çalışanların psikolojisini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

6 6 ETKİ ALTINA GİRME

“Pazartesi zor bir gün.” ve “Pazartesi günleri işte verimli olamıyorum.” gibi duyulan yaygın ifadeler, o şekilde düşünülmese bile bir süre sonra inandırıcı gelebiliyor. Pazartesi günlerinin küresel olarak kötü bir algıya sahip olduğunu vurgulayan uzmanlar, kültürel mitlerin abartılmasıyla çalışanların da bu düşüncelere yenik düşebileceğini ifade ediyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800