ODTÜ'den devrim niteliğinde çalışma! Otomobiller güneşle şarj olacak

Ankara'daki Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), elektrikli araçların güneş enerjisi ile şarj edilmesini sağlayan bir istasyon kurdu. Bu inovatif proje, hem sürdürülebilir enerjiye katkı sağlamak hem de bilimsel veri toplamak amacıyla tasarlandı.

Güncelleme:

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Keysan, kampüste Ar-Ge amaçlı kurulan bu istasyonda elde edilen verilerin, yenilenebilir enerjinin etkisinin artırılması ve elektrikli araçların şebekeye eklediği yükün azaltılması amacıyla kullanılacağını belirtti. Keysan ayrıca, bu öncü istasyonun enerji depolama sistemi sayesinde şebekeye bağlı olmadan tamamen bağımsız çalışabildiğini ifade etti.

“Hedef elektrikli araçlar için karbon salınımını azaltmak”

Dr. Keysan, "Elektrikli araçların şarj edilmesi sırasında çevreye daha az karbon salınımı temel amaçlardan bir tanesi. Bu sebeple güneş enerjisiyle entegre şarj istasyonlarının gelecekte giderek çoğalacağını öngörüyoruz," dedi ve ekledi: "Güneş enerji sistemleri, ana şebekeye binen yükün azaltılması açısından da çok önemli. Bu nedenle dünya genelinde de yenilenebilir enerji teknolojileri için şebeke yatırımları hız kazanmış durumda."

Bu istasyonun kullanımı sırasında elde edilen verilerin, güneş enerjisi üretim istatistiklerini ve kullanıcıların şarj alışkanlıklarını belirlemede ve enerjinin şebekeye daha iyi dağıtılmasını sağlamada önemli bir role sahip olduğu belirtildi.

ODTÜ'den devrim niteliğinde çalışma! Otomobiller güneşle şarj olacak  resim: 0

ODTÜ'den kritik enerji üretiminde denge sistemleri

Elektrikli araçlar ve şebeke yükü kontrolü

Ayrıca, ODTÜ'de elektrikli araç şarj istasyonlarının şebeke üstündeki yükünü kontrol etmek ve gerektiğinde bağımsız çalışmasını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Keysan, "Deneylerimiz arasında enerji üretiminde sıkıntı olduğunda şarja bağlı tüm elektrikli araçları devreden çıkarmak, böylece kritik yüklere enerji aktarımını devam ettirmek ya da enerji üretimi fazlalığı olduğunda da tekrar şarja bağlanmalarını sağlamak gibi denge sistemleri de bulunuyor," dedi.

Bu ileri teknoloji projede, elektrikli araç bataryasındaki enerjiyi gerektiğinde şebekeye aktarma konusunda da yoğun çalışmalar yürütülüyor. Bu, elektrik kesintisi gibi durumlarda kritik yükleri elektrikle besleyecek bir sistem oluşturmayı hedefliyor.

Böylelikle ODTÜ, hem sürdürülebilir enerjiye katkı sağlama hem de elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılayarak daha yeşil bir geleceğe adım atma vizyonunu gerçeğe dönüştürüyor.

Etiketler güneş enerjisi
Yorumlar
Kalan Karakter 800