Motive olmak için neler yapmalıyız?

Pazartesi sabahı alarm çalmaya başlar. O anda nasıl motive olacağınızı biliyor musunuz? Gözlerinizi açtığınızda aklınıza gelen ilk düşünce nedir?

Güzel geçen bir hafta sonunun ardından pazartesi sabahı ayağa kalkıp işe gitmek için heyecanlı mısınız yoksa haftanın bitmesini mi hayal ediyorsunuz?

Cevabınız ne olursa olsun, kendinize şu soruyu sorun:

"Sizi motivasyonsuz hissettiren ne?" 

Önünüzdeki hafta için sizi olumsuz veya olumlu hissetmeye iten ne? Nasıl motive olacağınızı öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Muhtemelen yıllardır aynı şeyi yapan ve aynı şeyleri tekrar etmekte herhangi bir problemi olmayan insanları biliyorsunuzdur. Öte yandan, olumluya odaklanan, hedefler koyan ve kendilerini sürekli olarak daha yüksek noktalara taşıyan bireyleri de bildiğinizden eminim. İş yerinde terfi almak, bir aile kurmak, evlilik, daha fazla seyahat etmek veya tekrar okula gitmek gibi…  Bu bireyler sürekli olarak hayatlarını iyileştiren şeylere doğru ilerliyor gibi görünür.

Peki bu iki insan arasındaki fark nedir?

Hedeflerinize ulaşmak için zorlukların ve engellerin üstesinden gelmeniz için sizi ileriye götüren şey güçtür veya üstesinden gelemediğiniz şey yoksunluktur.

Motivasyon olmadan, birkaç başarısız denemeden veya hatta önünüze çıkan ilk zorlu mücadeleden sonra pes edeceksiniz. Ya da sadece olduğunuz yerde kalacaksınız. Mutsuzsanız ilerlemek için bir şeyler yapmanız gerekir.

Peki motivasyon?

Farkında olsanız da olmasanız da motivasyon hayatınızda büyük bir güçtür ve günlük olarak yaptığınız her şeyden gerçekten zevk almak için kullanılması gerekir. Kendinizi "motivasyona ihtiyacım var" diye düşünürken bulursanız, atabileceğiniz belirli adımlar vardır.

Ancak motivasyon bir değişim değil, motivasyon bir akıştır. Motive olmuş hissetmek için öteye gitmeniz gerekir. Sadece motivasyonel bir alıntı okumak, arkadaşlarınız veya akıl hocanız tarafından teşvik edilmek veya kısa bir yapılacaklar listesi yazmak, uzun vadede sürdürülebilir motivasyon oluşturmanıza yardımcı olmayacaktır.

Elde etmek istediğimiz motivasyonu, Dünyadaki tüm canlılara sürekli bir enerji akışı sağlayan Güneş gibi düşünebilirsiniz. Tıpkı Güneş gibi, "motivasyon motorunuz" da çekirdekten başlayıp yüzeye doğru yayılan farklı katmanlara sahip. Yüzey gördüğünüz şey, ancak gerçek süreç çekirdekten geçer. Yani çekirdeğiniz sizin iç motivasyonunuzdur.

Kendi kendini idame ettiren bir motivasyon motoru yaratabilirseniz hayatınız daha fazla anlam bulabilir ve yaptığınız her anın tadını çıkarabilir, bu da rollerinizi ve sorumluluklarınızı bir angarya haline getirecektir. 

Amacınızı nasıl bulursunuz?

Motivasyonu nasıl bulacağınızı öğrenmek istiyorsanız, kendinize bir soru sorun: Neden?

Neden belirli bir hedefin peşindesiniz? Sebep belirsiz veya net değilse, motivasyon enerjiniz aynı olacaktır. Motivasyon size bir şeyler yapmanız için enerji sağlarken, bu enerjinin bir yere odaklanması gerekir. Yani anlam olmadan, enerjinizin odaklanacağı bir yön yok.

Yine de anlamlı bir hedefe sahip olmak, dünyayı değiştirmeniz veya toplum üzerinde büyük bir etkiniz olması gerektiği anlamına gelmez. Anlamlı çalışmanın sırrı basittir: Sizin için önemli olan bir şeye veya birine değer katmalıdır.

Bugün sizi nelerin yönlendirdiğini öğrenin

Neden bugün biraz zaman ayırıp şu anda nerede olduğunuzu hızlıca düşünmüyorsunuz? Hayatınızın daha da ilerlemek istediğiniz bir yönünü alın.

Örneğin, şu anki işiniz olabilir. Nedeninizle başlayın.  Bulunduğunuz işte neden yer aldığınıza ilişkin nedenlerinizi yazın.

İşinizde size anlam veren şeyin ne olduğunu ve sizi hayatta ilerletmenize yardımcı olacak bazı şeylerin neler olduğunu yazın. Bu noktalara sahipseniz karşılaştırma yapmanın zamanı gelmiştir. Şu anki işiniz, yazdığınız bu amaca doğru ilerlemenize yardımcı oluyor mu?Eğer öyleyse, doğru yoldasınız. Olmazsa veya hayatınızın istediğiniz yere gitmediğini fark ettiyseniz, paniğe kapılmayın.

Negatife odaklanmamak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Küçük başladığınız anlamına gelse bile, hedeflerinizi gözden geçirin ve kendinize olumlu bir yön verin.

Motive kalmak
Mutluluğun belirsiz bir terim veya sonu olmayan, sürekli peşinden koştuğunuz illüzyon olması gerekmez. Gerçek motivasyonunuzu bularak, mutluluğunuzu gerçekleştirmeye ve yaptığınız her şeyde anlam bulmaya bir adım daha yaklaşacaksınız.

Motive olmanıza yardımcı olacak birçok çözümü denemiş ve hiçbirinin gerçekten bir etkisi olmadığını fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, yalnızca aşamalı değişiklikler meydana getirmeleridir ve kalıcı değişim, bütünsel bir yaklaşım gerektirir. Hayatınızın bir alanına odaklanmaktan veya rutininizin veya eylemlerinizin bir bölümünü değiştirmekten daha fazlasını gerektirir.

Gerçek şu ki, hayatınızı bir sonraki aşamaya taşımak aslında çok zor değil. Sadece biraz motivasyona ihtiyacınız var. 

Finansal Sağlığın Sizin İçin Anlamı Ne? Finansal olarak güvenli hissetmek için de finansal ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar sahip olma hissini yaşamalısınız.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800