KOBİ’ler için 10 tasarruf yöntemi

Tasarruf etmek, bireylerin finansal özgürlüğünü sağladığı gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerin de daha sağlam bir zeminde durmalarını sağlar. Bu nedenle, KOBİ'ler işletmelerini daha tasarruflu hale getirmek için her anı değerlendirmelidir. Peki, bunu nasıl başarabilirler?

Güncelleme:

Nakit akışı ve harcamalar

Ne kadar para kazanırsanız kazanın, ne kadar iş yaparsanız yapın. Bir KOBİ’nin işletmesini devam ettirebilmesinin anahtarı da onu büyütmesinin anahtarı da nakit akışını doğru yönetmekten geçiyor. Bu nedenle muhasebeciniz ile birlikte bir bütçe planı oluşturun, harcamalarınızı da buna göre planlayın. İşletmeniz için bazı giderler zorunlu olsa da bazı giderler bireysel finanstaki ‘istek’ harcamaları gibi. Bütçenizin müsait olmadığı zamanlarda bu harcamalardan kaçının ve zorunlu harcamalara öncelik tanıyın.

E-ticaret

İnternetin girmediği ev, kullanılmadığı cep telefonu neredeyse kalmadı. E-ticaret de hızlı bir şekilde büyüyor. Eğer satış gerektiren bir ürününüz varsa bunu online bir mağaza aracılığıyla satarak dükkan kirası, çalışan maaşları vb giderlerin bir kısmından tasarruf edebilirsiniz.  Bunun için sorunsuz çalışan bir internet sitesi, online ödeme ve internet sitesi için barınması için bir ücret ödemeniz gerekecek fakat dükkan kiralarıyla karşılaştırıldığında epey bir tasarruf etmiş olacaksınız.

Yemek giderleri

Bir işletmenin en önemli giderlerinden birisi de personellerin yemek giderleri. En  kısılmaması gereken giderlerin de başında geliyor. Çünkü mutlu çalışanlar işletmeleri büyütür.

Daha ucuz pazarlama

E-ticaret dışında internetin bir diğer faydası ise pazarlama çalışmalarının çok daha uygun fiyatlara yapılabilmesi. SEO yani arama motoru optimizasyonu sayesinde kendinize hedef kelimeler belirleyip internet aramalarından müşteri kazanabilirsiniz. Örneğin bir kombi tamir servisiniz var diyelim. İstanbul’un belirli bir bölgesine hizmet veriyorsanız o bölgedeki ‘kombi tamir’ kelime grubuna yapılan aramalarda öne çıkmak size direkt müşteri kazandıracaktır. SEO çalışmaları birkaç ay alsa da sonrasında çok az bütçe ile yüzlerce müşteri kazanabiliyorsunuz. Televizyon, gazete reklamlarına binlerce lira harcadıktan sonra da o reklamın dönüşünü ölçemediğiniz oluyor.

Farklı tedarikçiler bulun

Tanıdık tedarikçiden mal alım satımı yapmanın belli avantajları olduğu konusunda hemfikiriz, yalnız daima yeni tedarikçiler için de arama yapmayı unutmayın. Bir malı bir tedarikçiden 5 birim paraya alırken, promosyon yapan başka bir tedarikçiden 4 birim paraya bulabilirsiniz.

Farklı satış alanları

Satışını yapacağınız ürün trend olmaktan çıkmışsa ya da trend olmak üzereyse arz talep dengesini göz önüne alarak alım ve satım yapın. Tecrübelerinize ve piyasa gerçeklerine dayalı olarak satın alımlar yaparak bazı ürünlerde daha fazla kar elde edebilirsiniz.

Bir ürünü ya da hizmeti satmak için ofis kiralama, çalışan sayısını artırma gibi taktikler hala işe yarıyor fakat artık daha tasarruflu yöntemler de var. İnternetten satış, mobil uygulamadan satış da bunlardan bazıları. Bu yöntemlerde maliyetler epey azalırken, satışların artması da kuvvetle muhtemel.

Teknolojinin tasarrufa katkıları

Beyaz ev eşyası alırken tasarruflu olan ürün gruplarından aldığımız zaman ne kadar tasarruf ettiğimizi duymuşsunuzdur. Aynı şekilde işletmeler de kullanacağı eşyaları satın alırken tasarruflu olmasına dikkat etmeli.

Satın alma kampanyalardan faydalanın

Bir birey olarak ihtiyaçlara dikkat ederek kampanyalardan yararlandığımız gibi, şirketimizin ihtiyaçları doğrultusunda da kampanyalardan faydalanabilirsiniz. Böylece maliyetleriniz düşer ve kar marjlarınız artar.

Devlet, hibe ve olanaklarından yararlanın

KOSGEB, TÜBİTAK ve sayısız devlet kurumu, bunlara ek olarak da çok sayıda vakıf KOBİ’lerin ticaret hayatına devam etmesi, başarılı bir girişimcilik hayatları olması için destek ve hibeler sunuyor. Araştırma sürecinde uzmanlardan yardım alarak ve resmi kurumlarla görüşerek, maliyetlerinizin büyük bir kısmının hibe olarak kasanıza geri dönmesini sağlayabilirsiniz. Biraz araştırma ile büyük tasarruflara ulaşmak mümkün.

Etiketler KOBİ
Yorumlar
Kalan Karakter 800