İyi bir okuyucu olabilmenin 4 kuralı!

İyi bir okuyucu olmak için okumak yetmez, kitabı nasıl okuduğunuz da önemlidir. Bu yöntemlerden birkaç tanesini bile uygularsanız yalnızca daha iyi bir okuyucu değil, aynı zamanda daha iyi bir insan olacaksınız.

1. ZEVK ALMADIĞINIZ KİTAPLARI OKUMAYI BIRAKIN

Belirli bir kitabı okumayı hızlandırmak istediğinizi fark ederseniz, kendinize şu soruyu sormak isteyebilirsiniz: "Bu kitap iyi mi?"

Sıkıcıysa bir diziyi veya filmi kapatırsınız. Tadı güzel olmayan yiyecekleri yemeyi bırakırsınız. İçeriğinin işe yaramaz olduğunu fark ettiğinizde sosyal medyada insanları takip etmeyi bırakırsınız.

Hayat, okumaktan hoşlanmadığınız kitapları okumak için çok kısa. Bir kitap sizi 70. sayfaya kadar büyülemediyse okumayı bırakın.

2. KLASİKLERİ TEKRAR OKUYUN

Bir kitabı bir kez alıp o deneyime göre yargılamakla yetinemeyiz; bu yüzden tekrar okuyun.

Seneca'nın dediği gibi, "Sınırlı sayıda düşünür arasında kafanızda sağlam bir yer edinecek fikirler türetmek istiyorsanız onların eserlerini sindirmelisiniz." Çünkü dünya sürekli değişiyor ve biz sürekli değişiyoruz, dolayısıyla kitaplardan öğrendiklerimiz de değişebilir.

3. HAYRAN OLDUĞUNUZ İNSANLARDAN KİTAP ÖNERİLERİ İSTEYİN

Ralph Waldo Emerson'ın bir sözü şuydu: "Nadir zekalı bir adamla karşılaşırsak, ona hangi kitapları okuduğunu sormalıyız."

Ne zaman hayran olduğunuz başarılı veya önemli bir insanla tanışsanız onlara “Hayatınızı değiştiren kitap nedir?” diye sorun. Bir kitap birinin hayatını değiştirdiyse, konusu veya tarzı ne olursa olsun, muhtemelen okumaya değer. Onları değiştirdiyse en azından size yardımcı olacaktır.

4. SADECE KENDİ DENEYİMİNİZDEN ÖĞRENMEYİN

General James Mattis, "Yüzlerce kitap okumadıysanız, işlevsel olarak okuma yazma bilmiyorsunuz" demiş. İnsanlar çağlar boyunca savaşıyor, mücadele ediyor. Onların bilgisinden yararlanmakta fayda var. Örneğin diğer girişimcilerin hatalarını okuyun ve onlardan ders çıkarın. 

Yalnızca deneyimleyerek öğrendiğinizde çok fazla şey size bağlıdır ayrıca başkalarının deneyimleriyle de öğrenmelisiniz. Tarihi, felsefeyi, başarısızlıkları ve başarıları inceleyin.

İşte üretken ve enerjik insanların alışkanlıklarıİşte üretken ve enerjik insanların alışkanlıklarıRitüeller, yaşamlarımızda olumlu değişiklikler yapmak ve daha iyi hissetmek için mükemmel bir yol. İşin sırrı, bu ritüelleri günlük rutininizin bir parçası haline getirmek. İşte üretken ve enerjik insanların ritüel sistemi içinde belirlenen alışkanlıkları:

 

Etiketler Kitap
Yorumlar
Kalan Karakter 800