Hangi giderlerden tasarruf edebilirsiniz?

Ekonomik refahı artırmak için iki seçeneğiniz var: Gelirlerinizi artırabilir veya giderlerinizi azaltabilirsiniz. Eğer gelirlerinizin hızlı bir şekilde artması mümkün değilse, geriye kalan tek seçenek giderlerinizi azaltmaktır. İşte bazı tavsiyeler:

Güncelleme:

Gelir-gider tablosu yapın

Evinizde ekonomik açıdan huzuru yakalamanız için öncelikli olarak cebinizdeki paradan haberdar olmanız gerekiyor. Yani sizin cebinize bir ayda ne kadar para geliyor, ne kadar harcama yapıyorsunuz? Bu gelir gider tablosunu hızlı bir şekilde yapmanızda fayda var.

Bilgisayar kullanabiliyorsanız bir Excel dosyasında eğer bilgisayar ile aranız iyi değilse de bir defterde gelir ve giderlerinizi yazın. Defterin bir tarafına maaş ve diğer gelirleri yazın. Diğer tarafına da kira, faturalar ve giderleri not edin.

Öncelikli olarak aylık geliriniz giderinizden fazla mı yoksa giderleriniz bütçenizi ciddi anlamda zorluyor mu onu keşfedelim.

Tasarruf edebileceğiniz şeyler

Tasarrufun önemini ne yazık ki tam kavrayamadık. Tasarrufun sadece bir seferlik olduğu düşüncesinden kurtulmalı ve bunu tüm yıla yaymalıyız. Elektrik, doğalgaz ve su faturasından 50’şer lira tasarruf ettiğinizi düşünün. Sadece 3 faturadan 150 lira kâr ederseniz yıllık kârınız 1800 lirayı bulur. Burada sadece 3 faturadan bahsettik artık TV abonelikleri, internet ve cep telefonu faturaları gibi ek giderler de aile ekonomisini etkiliyor. Bunları da uygun paketlerle seçebilirsek aylık tasarrufumuz 500 liraya kadar çıkacaktır.

İhtiyaçlara öncelik verin

İstek ve ihtiyaç ayrımı yapmanız ekonomik olarak cebinizi kuvvetlendirecektir. İhtiyacınız olmayan ürünlere para vermemeye özen gösterin. Gerçekten istediğiniz şeyler içinse kampanyaları kollayın.

Toplu taşıma ile kolay gidebileceğiniz yerlere arabanızla ya da taksi ile gitmemeye özen gösterin. Eğer geç kalma korkunuz varsa erken çıkın. Sadece zorunluysanız böyle harcamalar yapın.

Alışkanlıklarınızı bırakın

Sigara ve alkol harcamaları, arkadaşlarla gidilen mekanlarda ödenen yüksek hesaplar bütçenizi sarsmak için tetikte bekliyor. Yaşamsal ihtiyaç olmayan harcamalardan kurtulmaya bakın.

Kullanmadığınız şeyleri satın

Gelişen teknolojiyle birlikte kullanmadığınız eşyalarınızı ekonomik sisteme dahil etmeniz de mümkün hale geldi. Artık ikinci el ürünlerinizi satabileceğiniz çok sayıda uygulama ve internet sitesi var. Bunları satın alırken de kullanabilirsiniz. Hatta kiralık kullanabiliyorsanız bu seçeneği de göz ardı etmeyin.

Eski eşyalarınızı değerlendirin

Boş zamanlarınızda kendin yap projelerini araştırın. Hem eğlenceli hem de tasarrufa katkısı olan bu videolar sayesinde evdeki eşyaları yeniden değerlendirerek masraflardan kaçınmanız mümkün. Örneğin evdeki kot kıyafetlerden çanta yapmak eski kıyafetleri değerlendirmek aile bütçesine önemli bir katkı olacaktır.

Tasarruf ettiklerinizi biriktirin

Sigara içmiyorum o zaman kenarda birikmiş param olmalı diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. O parayı sizin biriktirmeniz gerekiyor. Gelir gider dengenizi oluşturur oluşturmaz bir biriktirme hedefi belirleyin. Her ay belli miktarda parayı biriktirebilecek konuma gelmeye çalışın.

Sabırlı olun

En önemlisi de bu. Sabırlı olup tasarruf etmeye devam edin...

Yorumlar
Kalan Karakter 800