Geri dönüşüm nasıl yapılır? İşte en çok sorulan sorular

Kullanılmayan atık malzemelerin geri dönüşüm yöntemleriyle ham madde olarak tekrar kullanılabilir hale getirilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşüm ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için derledik.

Güncelleme:

Geri dönüşüm nasıl yapılır?

Ambalaj atıklarının doğru bir şekilde toplanması, geri dönüşüm sürecinin daha verimli bir şekilde işlemesine yardımcı olur ve çevre kirliliğini önler.  Ambalaj atıklarını, evlerimizde ayrı birer torbada biriktirebiliriz. Bu torbaları evimizde uygun bir yerde muhafaza ederek, biriktirdiğimiz ambalaj atıklarını düzenli olarak geri dönüşüm konteynerine atabilirsiniz. Belediyeler genellikle bu konteynerleri belirli noktalara yerleştirirler.  Eğer yaşadığınız yerde ambalaj atığı konteyneri yoksa bu konuda belediyeye başvurabilirsiniz.  

Geri dönüşüm nedir? Yazımızı okuyarak geri dönüşüm hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Belediyeler, genellikle bu konuda bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri de düzenlerler. Bu faaliyetler sayesinde, ambalaj atıklarının doğru bir şekilde toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması konusunda halkın bilinçlenmesi amaçlanır. Ambalaj atıklarının doğru bir şekilde toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması, sadece çevrenin korunması açısından değil, aynı zamanda doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir bir gelecek için de çok önemlidir.

Ambalaj atıkları nasıl biriktirilir? Biriktirdikten sonra ne yapılır?

Ambalaj atıklarını evde ayrı bir torbada biriktirerek geri dönüşüme kazandırabilirsiniz.  Mavi renkli çöp torbaları, belediyeler tarafından geri dönüşüm amaçlı olarak temin edilmekte ve ambalaj atıklarının ayrı bir şekilde toplanmasını sağlamaktadır. Belediyeler tarafından temin edilmiş geri dönüşüm konteynerlerine ve iş yerlerinde, okullarda bulunan geri dönüşüm kutularına da ambalaj atıklarınızı bırakabilirsiniz. Bu konteynerler düzenli olarak belediye tarafından toplanmaktadır.

Ambalaj atıklarını biriktiriyorum fakat belediye tarafından toplanmıyor. Ne yapmalıyım?

Ambalaj atıklarının ayrı toplanması konusunda il, ilçe ve ilk kademe belediyeleri yasal olarak sorumludur. Belediyeniz bu konuda bir çalışma yapıyorsa ve atıklarınızın düzenli olarak toplanmadığını fark ediyorsanız belediyenize başvurarak toplama gün ve saatleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Geri dönüşüm nasıl yapılır? İşte en çok sorulan sorular resim: 0

Geri dönüşüm kumbaralarından apartmanımıza, mahallemize, okulumuza istiyoruz, ne yapmalıyız?

Talebinizi bağlı olduğunuz belediyenize bildirmelisiniz. Belediyeler ambalaj atık yönetim planları kapsamında kumbaralar yerleştirmektedir.

Atık pilleri nereye verebilirim?

Türkiye'de atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), atık pil toplama işlerini biriktirmektedir. TAP'ın web sitesinden en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz. Bu noktalar; PTT şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler ve marketler (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAS, PRAKTİKER vb.) 

Bitkisel atık yağları nereye verebilirim?

Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ve bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Tesis bilgilerine https://eizin.cevre.gov.tr/Rapor/BelgeArama.aspx linkinden ulaşabilirsiniz.

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) nereye verebilirim?

Elektrikli ve elektronik eşyalarınız atık haline geldiğinde, bu atıkları belediyelerin atık getirme merkezlerine veya üreticiler ve lisanslı işleme tesislerinin kuracakları aktarma merkezlerine teslim edebilirsiniz. Ayrıca, yeni bir elektrikli veya elektronik eşya satın aldığınızda, benzer özelliklere sahip eski eşyanızı, hiçbir ücret ödemeden, elektrikli ve elektronik eşya bayilerine veya dağıtıcılara teslim edebilirsiniz.

Atıklarımızı depolamak için herhangi bir prosedür var mı? Ne yapmamız gerekiyor?

Atık yönetimi konusunda, atık türüne göre farklı depolama koşulları bulunmaktadır ve ilgili mevzuat incelenerek teknik şartlar yerine getirilmelidir. 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete ‘de Yayımlanarak Yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin “Geçici Depolama” başlıklı 13. Maddesi uyarınca gerekli fiziki şartlar sağlanmalıdır. Belediye atıklarının depolanmasında ise Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelikteki hususlara uyulmalıdır.

Monay mobil uygulamasını indirerek geri dönüşüme katkıda bulunma ve finansal bilgilerinizi artırma konusunda kendinize yol arkadaşı edinebilirsiniz. Monay içerisinde barındırdığı yapay zekası ve "Para biriktirme", "Harcama zaaflarınızı kontrol etme", "Yatırım yapma" gibi konularda sohbet tabanlı, etkileşimli yolculukları ile seni bilinçlendirir. Ön ödemeli Monay Kart'ın nakit iade (cashback) özelliğiyle harcarken kazanabilirsiniz.

Monay Uygulamasını Ücretsiz Olarak İndirmek İçin Tıklayın

Etiketler geri dönüşüm
Yorumlar
Kalan Karakter 800