En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Milyonlarca vatandaş zamlarla birlikte emekli aylıklarının ne kadar olacağını merak ediyor. Son bir yıldır 7.500 TL olarak sabitlenen en düşük emekli aylığı, eğer seçim zammı uygulanmazsa, yeni yılın başında en fazla 10.400 TL'ye yükseleceği düşünülüyor.

İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri için aylıklara her altı ayda bir, geçmiş altı aylık enflasyon oranında bir artış yapıldı. Temmuz ayında bu emeklilere yüzde 25 oranında bir zam gerçekleşti. Ancak, bu zam kök ücretlere uygulandığından, 7.500 liralık en düşük emekli aylığına sahip 6.5 milyon emeklinin maaşında bir iyileşme olmadı. Kök ücreti bu seviyenin altında olanlar ise ikinci altı ayı zam almadan geçirdi.

En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?

Sözcü gazetesinin haberine göre, önümüzdeki ocak ayında tüm emeklilere, temmuz-aralık döneminde meydana gelen enflasyon oranında bir zam daha yapılacak. Temmuz-ekim aylarını kapsayan dört ayda enflasyon yüzde 29.41 olarak gerçekleşti. Eğer kasımda yüzde 3, aralıkta ise yüzde 3 enflasyon çıkarsa, ocak ayında emekli aylıklarına yüzde 37.3 oranında bir zam gerçekleşecek ve en düşük emekli aylığı 10.300 TL olacak. Eğer enflasyon yüzde 4+3 olursa, emekli zammı yüzde 38.7 olacak ve en düşük emekli aylığı 10.402 TL'ye çıkacak. Seçim yılı olması nedeniyle daha yüksek bir zam beklentisi sürpriz olmayacak. 

Memur ve memur emeklileri ise 2024 yılı başında enflasyon farkına ek olarak yüzde 15 hakem heyeti zammı alacaklar. Temmuzda memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 zam yapılmış, bunun yüzde 6'sı toplu sözleşmeden kaynaklanmıştı. Eğer kasım ve aralık aylarındaki enflasyon yüzde 3+3 olursa, memur ve emekliye yüzde 29.5 enflasyon farkı ve yüzde 15 zam yapılacak, toplam zam oranı yüzde 48.93 olacak. Kasım-aralık enflasyonu yüzde 4+3 olursa, enflasyon farkı yüzde 30.8, toplam zam oranı ise yüzde 50.4 olacak ve en düşük memur maaşı 33 bin liraya yükselecek.

Etiketler emekli maaşı
Yorumlar
Kalan Karakter 800