Doğanın armağanı: Lake Balaton

Seyahatlerimizi kendim programlar, çok öncesinden en detaylı inceler, print eder dosyayı yanımızda götürürüm. Zamanlamayı da okulların açık olduğu devrelere göre ayarlarım. Özellikle de temmuz ve ağustos aylarında istisnalar hariç çıkmam yola.

Daha cep telefonu, mail icat edilmediği bir devrede, bir temmuz sıcağında geçtim direksiyonun başına. Nasılsa öncesinde çevirmeli telefon, fax, telex ile otel rezervasyonlarını yapmışım, içim rahat. Edirne’de gecelemişsem, non stop Rijeka, İstanbul’dan yola çıkmışsam Belgrad ilerisinde gece konaklama. Dönüş yolunda da Viyana’dan çıktım mı yola, ‘Gidiyorum gündüz gece’ melodisi eşliğinde İstanbul’a varış…

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 0

Budapest-Lake Balaton (Macar Denizi) 135 km.

Sene 1990, temmuz sıcağında Avrupa’nın Akdeniz’inden Kuzeyine döne döne, araba ile uzun ince bir yolun bir yerinde daha önce hiç duymadığım ancak Macaristan’da mutlaka gidip kalınası bir göl olduğu söylenince şansımızı deneyelim dedik.

Viyana’dan çıktık yola istikamet Budapeşte, zaten çok yakın, en fazla üç saat. Budapeşte’nin görünümünün uyandırdığı hayranlık üzerine şansımızı denemeye karar verdik birkaç gün burada kalmak için…

Hangi otele gitsek yer yok, nehrin kıyısında yürürken baktım köşe başlarında, Kapalıçarşı insanı gibi, her dilde ‘’Ev var, motel var, gecelemek için çok güzel yerler var.’’ diye anons yapan insanlar! Biraz ilgi gösterdin mi yandın, tamam başlıyor ısrar.

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 1

https://www.thecommonwanderer.com/blog/things-to-do-lake-balaton-hungary

Budapeşte’de yer bulamayınca konaklayacak tekrar geç direksiyonun başına iki saatten az sürede bir göl kenarında bulduk kendimiz. Uzaktan baktığında tam bir deniz uçsuz bucaksız… Yer bulamazsak arabada geceleyeceğiz, ancak şans burada güldü, gençten çok nazik bir kız bizi biraz yürüttükten sonra Uzak Doğu filmlerinde gördüğüm, ahşap, merdivenle çıkılan iki katlı bir konaklama yerine götürdü.

İyi ki şans bize güldü ve bu güzelliği olabildiğince yaşadık…  

1990 yılı temmuz günlerinden aklımda kalan en çarpıcı keyif deniz bisikleti ile gölde gezmekti.

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 2

Gölde pedal çevirip gezmek harika duygu 25 Temmuz 1990 foto FD 

Yürüyüşler yapmak, geceleri çevrenin canlılığını hareketliliğini izlemek değişik bir tat ve renklilik yaşadıklarımız…   

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 3

Kumsal, güneş ve Macar denizi Temmuz 1990 foto FD

Bugün nasıldır bilemem ama o günler için iyi ki gelmiş görmüş güzel bir tatil molası vermişiz diyorum.

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 4

https://www.thecommonwanderer.com/blog/things-to-do-lake-balaton-hungary

Macar Denizi olarak da adlandırılan Balaton Gölü Avrupa’nın en büyüğü olup yaklaşık 3 metre derinliğinde, genişliği 14 km’ye kadar uzanabilmektedir. 

XVI. yüzyılda Dalmaçyalı tarihçi Ludovicus Rubero tarafından göl ilk kez Balaton adıyla anılır. Bu ad Slavcadan gelmektedir. ‘Blato’ çamur demektir. Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi de gölü övgüyle anlatmaktadır:  “Bu gölün o kadar temiz bir suyu var ki, koca bir  kuzu yesen bile sonra biraz bu gölün suyundan içersen yine hemen karnın acıkır. Yani bu su sindirime gayet iyi gelir.”

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 5

Bir zamanlar Köprü–Karamürsel arasında da çalışırdı yandan çarklı vapurlar, Demek ki küçük boy yandan çarklılar bu gölde de çalışmış 19. yüzyılda...

1970’lerden itibaren Balaton gölü çevre ülkelerden gelen turistler için cazibe merkezi oldu. Yazları göl bölgenin en büyük sayfiye merkezi olarak canlanır. Bölge doğa ve kültür merkezi olarak da çok caziptir. Yaz aylarında yelken ve yüzme şampiyonaları, yaz ve kış aylarında ise bisiklet turları düzenlenir.

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 6

https://turkinfo.hu/kultur/unlu-macarlar-ve-hungarikumlar/hungarikumlar-macar-denizi-balaton/

Macaristan’ın ikonik gölü Balaton’un çevresi üzüm bağlarıyla ünlüdür. Bölge şarapları ve gölden tutulan taze balıklar göl etrafındaki restoranların mönülerinin temel tadımlıklarını oluşturur. Bölge yemek ve şarap severler için birebirdir denilebilir.

Doğanın armağanı: Lake Balaton resim: 7

https://cdn.britannica.com/46/195446-050-5AC7FA8B/Tihany-Abbey-village-Benedictine-Lake-Balaton-shore.jpg

Tihany Abbey, a Benedictine monastery in the village of Tihany on the north shore of Lake Balaton, Hungary.

© Pgaborphotos/Dreamstime.com

Balaton çevresinin en ilginç özelliklerinden biri Tihany yarım adası ve rustik kasabasıdır. Hem volkanik kalıntıları ve hem de lavanta tarlaları bu parka eşi bulunmaz bir görsellik sağlamaktadır.

Yarım adanın en ucunda bulunan Tihany Benedictine Manastırı ülkenin en eski manastırlarından biridir ve 1050 yılında inşa edilmişti. Lavanta dondurması, Lavender House, Tihany Sürahileri de dikkatinizi çekebilir.

Balaton bölgesi kaplıcalarıyla da ünlüdür. Bu kaplıcalar kışın da sularına girilebilen ilginç küçük göller de oluştururlar.

Videolar:

2,5 dk in English

10 dk-Sezon sonu. Sadece swing and area

Mayıs-Ekim arası sıcak ve güneşli hava hüküm sürer, kışları ise gölün yüzeyini ince bir buz tabakası kaplar.


21 Mart 2022

Suadiye

https://turkinfo.hu/kultur/unlu-macarlar-ve-hungarikumlar/hungarikumlar-macar-denizi-balaton/

https://unansea.com/macar-balaton-goelue/

https://dailynewshungary.com/5-interesting-stories-about-the-hungarian-sea-lake-balaton/

https://welovebalaton.hu/en/toplist/10-good-stories-of-balaton

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/paid-content-lake-balaton-hungary

https://www.britannica.com/place/Lake-Balaton

https://www.offbeatbudapest.com/features/my-favorite-place-in-balaton-keszthely/

https://genemtravels.com/how-to-spend-a-week-around-lake-balaton/

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Ersin Yıldırım
Değerli Feti abicim, güzel dünyamızın gezdiğin gördüğün güzel ülkelerini kültürlerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz. Sayende gittiğin gördüğün her yeri bizde görmüş oluyoruz. Çok gezen mi bilir çok yaşayan mi demiş atalarımız. Tabi ki çok gezen bilir. Ama bilinçli gezen, baktığını görebilen. Uçak korkusundan dolayı bizimle yurt dışı seyahatlerinde gelemeyen eşim, oğullarımla beraber gittiğimiz her yurt dışı seyahatinde ,gideceğimiz ülke hakkında bir kitap alır, araştırır, uzun bir liste hazırlar bize verir. Nerelere gidilecek görülecek tarihi bilgileri, yemekleri, kültürleri hakkında donanımlı giderdik. Sağlıklıyken gezmek görmek yeni kültürleri tanımak, çok güzel mutluluk verici.
Cemal Çalımer
👍🏼😍yazını keyifle okudum kutlarim