Çalışan EYT'lilerin avantajı nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) bu ay itibariyle maaşlarını alacaklar. Binlerce EYT’li emekli olup çalışmaya devam edecek. Peki, EYT’li olup çalışmaya devam edenlerin avantajı nedir?

Güncelleme:

Uzun süredir emeklilik hakkı kazanmayı bekleyen, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), artık emekli olabiliyor.

CNN yayınlanan habere göre, hem EYT’li olan hem de çalışan kişilerin bir çok avantajı var. SGK Uzmanı Özgür Kaya konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“31 Mart tarihine kadar başvuru yapanlar artık bu ay ilk aylıklarını almaya başlayacaklar. İşlemlere yetişemeyenler için ise bir sonraki ay toplu olarak alabilecekler.

Örneğin brüt ücreti asgari ücret seviyesinde olduğunu varsayarsak yani bugün asgari ücretimizin brütü 10.008 lira net olarak çalışanımızın eline geçen rakamda 8.500 lira. Şimdi SGK primimiz yani 10.800 lira brüt ücretin SGK primi, işveren işçi payı %15. Bu 1501 liraya tekabül ediyor.

Hazine teşviki avantajı

Kaya, çalışan EYT'lilerle ilgili, “İşverenlere yönelik %5 hazine teşviki getirildi. O hazine teşviki de işverene avantajı 638 lira. EYT'li çalışan bir vatandaşımız ya da çalışanımız 8.500 lira artı 638 lira 9138 liraya denk geliyor. Devletten aldığı %5'lik hazine teşvikine de 8500 asgari ücretle çalıştırdığım çalışanın üzerine ilave olarak 8500’ün 638 lirayıda veriyorum ve 9138 lirayı eline geçsin diyebilir. Ama bunu vermek zorunda mıdır? Hayır vermek zorunda değildir” açıklamasında da bulundu.

 

Etiketler EYT
Yorumlar
Kalan Karakter 800