Alışveriş dürtünüzü nasıl kontrol edebilirsiniz?

Her birimizin alışveriş alışkanlıkları ve tutkuları farklı olsa da, çoğumuzun içinde bir alışveriş bağımlısı olma potansiyeli var gibi görünüyor. İşte alışveriş dürtünüzün önüne geçmek için bazı öneriler...

Kredi kartıyla alışveriş yaparken unutmamamız gereken en önemli gerçek, kredi kartları bize sınırsız para sunan sihirli plastikler değil. Doğru kullanıldığında bir çok faydası olan kartlarımız, yanlış kullanıldığında finansal huzursuzluğa yol açıyor.

Peki ben alışveriş dürtümü nasıl kontrol altına alacağım mı diyorsunuz? İnanın hiç de zor değil.

Harcamalarınızı bütçenize göre yapın

En büyük sırrımız farkındalık. Kazandığımız parayı harcarken de kazanırken olduğu gibi bir dikkatle hareket etsek aslında bu bile yeterli olur. İşin püf noktası ise bütçe yapmak. Yazın gelirinizi, karşısına da giderlerinizi, hangi kaleme ne kadar harcama limitiniz var görün. Harcamalarınızı bütçeniz dahilinde yapın.

 Bir şey satın almadan önce durun ve 10 saniye boyunca satın almayı planladığınız eşya ile konuşun. Ona; “sen benim için istek misin ihtiyaç mı, seni almak için bütçem var mı, evde sana benzer başka şeylerim var mı, seni almazsam hayatımdan ne eksilir, seni almak yerine bir arkadaşımdan ödünç alamaz mıyım…” diye sorun. Sorularınız bitti, bütçenizde yer var ve hala almak istiyorsanız alın tabi...

Duygusal anlarınızda alışveriş yapmayın

Harcamalarınızı anlık duygu tatmininiz için değil sizi gerçekten tatmin ettiği için yapın. Üzgünken, mutsuzken, çok mutluyken ya da endişeliyken yapacağınız harcamalar sizi daha sonrasında pişmanlığa itecektir. O nedenle duygusal anlarınızda alışveriş yapmak yerine bu zamanlarınızı sevdiğiniz dostlarınızla zaman geçirerek, hobinizle meşgul olarak ya da açık havada biraz yürüyüş yaparak değerlendirebilirsiniz.

Gerçekten ihtiyacınız olanı alın

Tabii ki kendinize. Evde 3 tane siyah kazağınız varsa 4.’yü almak size ekstra masraftan başka bir şey katmayacaktır. Sırf almış olmak için almak yerine gerçekten ihtiyacınız olan ve sizi mutlu edecek olanı alın.

Tok karnına alışverişe çıkın

Aç doymam, tok acıkmam sanırmış. Açken yapacağınız yiyecek alışverişinin ortalama yarısı ihtiyaç dışı, abur cubur diyeceğimiz gıdalardan oluşuyor. İhtiyaç listesindeki ürünleri ise ihtiyacınızdan fazla almaya meyilli oluyorsunuz. O nedenle mutlaka bir şeyler yedikten sonra alışverişe çıkın.

İnsanlar değerleri ile uyumlu harcama yaptıklarında hem mutlu oluyor hem de duygusal açıdan tatmin oluyorlar. Siz de harcama yapmadan önce durun ve bu satın alım değerlerinize uyuyor mu düşünün.

Liste yapın

İhtiyaçlarınızı ve bütçeniz dahilinde almayı planladığınız isteklerinizi listeleyin ve bunu ya cep telefonunuzda ya da cüzdanınızda taşıyın.

Etiketler Alışveriş
Yorumlar
Kalan Karakter 800