Adalet Bakanı Tunç Canlı Yayında Açıkladı: Bu Suçların Cezalar Artıyor? Yol Kesmeye Hapis Cezası!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı canlı yayında Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılması planlanan köklü düzenlemeleri duyurdu. Yeni yasal düzenlemelerle birlikte bazı suçların cezaları önemli ölçüde artırılacak. İşte o suçlar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBu Suçların Cezalar Artıyor?
Bakan Tunç'un açıklamalarına göre, yeni yasal düzenlemelerle birlikte bazı suçların cezaları önemli ölçüde artırılacak, ev hapsi süreleri uzatılacak ve trafikteki belirli ihlaller müstakil suç kapsamına alınacak. Bu kapsamda öne çıkan düzenlemeler ise şöyle
Silahla işlenen suçlara ağır cezalar:
Kasten yaralama, tehdit ve meskûn mahalde silahla ateş etme suçlarının cezaları artırılıyor. Özellikle sokaklarda ve yerleşim yerlerinde silahla gelişi güzel ateş açma eylemlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu düzenlemenin en dikkat çekici yanı ise kurusıkı silahların da bu kapsama alınması. Kurusıkı silahlarla işlenecek suçlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getirilmesi planlanıyor.
Yol kesmeye hapis cezası:
Alkol veya uyuşturucu etkisi altında araç kullananlara verilen cezanın 6 aydan 2 yıla çıkarılacak. En önemli düzenleme trafikte sıkça karşılaşılan "yol kesme" fiili müstakil bir suç olarak tanımlanacak. Bu eylemi gerçekleştirenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Örgüt suçlarında cezalar yükseliyor:
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası yeniden düzenlenen örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme suçu ile birlikte, örgüt kurma, yönetme ve üyelik suçlarının cezaları da artırılıyor.
- Kasten işlenen suçlarda ceza alt sınırı 1 yıl 6 aydan 3 yıla yükseltilecek.
- Taksirle işlenen suçlarda (taksirle öldürme hariç) ise bu süre 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.
Ev hapsi süreleri uzatılıyor:
Ceza infaz sisteminde de önemli değişiklikler geliyor. Yeni düzenlemeyle ev hapsi süreleri artırılıyor. Yeni süreler ise şöyle:
- Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü bireyler için: 1 yıldan 3 yıla
- 70 yaş üstü bireyler için: 2 yıldan 4 yıla
- 75 yaş üstü bireyler için: 4 yıldan 5 yıla
- 80 yaş üstü kişiler için: 6 yıla kadar hapis cezaları evde infaz edilebilecek.
Ayrıca, hastalık veya engellilik nedeniyle 5 yıla kadar olan hapis cezalarının konutta infazı 10 yıla, doğum nedeniyle verilen cezalarda ise 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.