Seyyanen zam ne demek? Seyyanen zam ne anlama geliyor?

Seyyanen zam, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam konuşulurken gündeme gelen konular arasında. Seyyanen zamın ne anlama geldiğini bilmeyenler seyyanen zam nedir, ne anlama gelir? Sorularının yanıtlarını merak ediyor. İşte seyyanen zam hakkında bilinmesi gerekenler...

Güncelleme:


Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam formülünü, artışın bir kısmının yüzdelik zam bir kısmının da seyyanen zam şeklinde yapılması oluşturuyor. Seyyanen zam, tüm çalışanlara eşit zam yapılması anlamına gelmektedir. Yani belli bir çalışan grubuna yüzdelik zam değil, eşit zam yapılmasıdır.


Seyyanen zam neden yapılır?

Seyyanen zam, maaşlar arası makasın büyümemesi ve enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması amacıyla yapılmaktadır. Memurlar farklı dönemlerde yüzdesel zam yerine seyyanen zam da alabilmektedirler.

 

Seyyanen zam ne anlama gelir?

 

Memur maaş zammı ile ilgili farklı formüller üzerinde duruluyor. Formüllerin temelini artışın bir kısmının seyyanen zam, bir kısmının da yüzdelik zam şeklinde yapılması oluşturuyor. Zam formüllerinde, yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Bu sebeple seyyanen zam enflasyon artışı durumlarında tercih edilmektedir. Memur maaşlarına yapılacak artışın bir kısmının seyyanen, bir kısmının yüzdelik zam şeklinde yapılması sonucu en düşük memur maaşıyla en yüksek memur maaşı arasındaki makas daralacaktır.

2023 Temmuz Memur maaş zam oranını takip etmek için:

Memur maaş zammı belli olduMemur maaş zammı belli olduEnflasyon verilerinin açıklanmasının ardından memur ve emeklilerin maaş zammı da belli oldu.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800