ABD, Venezuela'ya yönelik petrol yaptırımlarını hafifletiyor: Artık petrolü...

ABD, Venezuela'nın petrol, gaz ve altın sektörlerine yönelik uyguladığı bazı yaptırımları hafifletmeye karar verdi. Bu karar, Venezuela hükümeti ve muhalefetin gelecek yılki seçimlerde uluslararası gözlemcilere kapılarını açma konusunda anlaşmalarının ardından geldi.

Güncelleme:

2018 seçimlerinin ardından ABD, Maduro hükümetine karşı sert yaptırımlar uygulamış ve seçim sonuçlarını tanımamıştı. Bu yaptırımlar, özellikle Venezuela'nın devlete ait petrol şirketinin dışa ihracatını olumsuz etkilemişti.

Ancak ABD Hazine Bakanlığı, OPEC üyesi Venezuela'ya petrol üretimini sınırlamadan istediği pazarda satma izni veren bir lisans verdi. Bu lisansla birlikte Venezuela, ürettiği petrolü altı ay boyunca herhangi bir sınırlama olmaksızın satabilecek.

ABD, Venezuela'ya yönelik petrol yaptırımlarını hafifletiyor: Artık petrolü... resim: 0

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun attığı seçimle ilgili adımlardan memnun olduğunu belirtti. Ancak ABD, Maduro yönetiminin muhalif siyasetçilere yönelik yasakları kaldırması, siyasi mahkumları serbest bırakması ve Amerikalıların "haksız yere alıkonanlarını" serbest bırakması gerektiğini belirterek, bu şartların Kasım ayı sonuna kadar yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD'nin yaptırımları kısmen hafifletme kararı, Venezuela hükümeti ve muhalefet arasında yapılan görüşmeler sonucunda geldi. Görüşmelere arabuluculuk eden ülkelerin katkısıyla, 2024'ün ikinci yarısında uluslararası gözetim altında yapılacak seçim kararı alındı.

Ancak ABD, Venezuela'ya yönelik tüm yaptırımları tamamen kaldırmamış durumda. Yaptırımların daha fazla hafifletilmesi, Maduro yönetiminin özgür ve adil seçimlere yönelik ilave adımlar atmasına bağlı olacak.

Etiketler petrol ABD
Yorumlar
Kalan Karakter 800