Fikrinizi girişimciliğe nasıl dönüştürürsünüz?

Girişimci; bilgisini, iş zekasıyla birleştirerek, kazançlı ürün ya da marka oluşturmayı başaran kişidir. Girişimci olarak yola çıkmak için sahip olmanız gereken ilk şey; katma değer yaratabileceğiniz bir iş fikri ya da proje. Peki fikrinizi girişimciliğe nasıl dönüştürürsünüz? Neler yapmalısınız?

Güncelleme:

Müşteri kitlesine hitap etmeli

Ortaya koyacağınız ürün ya da hizmet, bulunduğunuz sektörde var olan bir soruna çözüm getirebileceği gibi, rekabet gücünüzü artırmalı ve mutlaka bir müşteri kitlesine hitap etmeli. İşe yeni bir boyut kazandırmak, gelecekteki talebe uygun çözümler sunmak ve sürdürülebilir bir plan oluşturmak, iyi bir girişimci olmanıza olanak sağlar.

Elle tutulur hale getirilmeli

Fikriniz olgunlaştı ve somutlaşacak kıvama geldiyse ikinci adıma geçebilirsiniz. İkinci adım; iş fikrinizi ya da projenizi bir planla elle tutulur hale getirmek. Bu plan size iş fikrinizin her aşamasında kontrol ve denetim imkanı sağlayacak. Planınız, hedefleriniz, vizyonunuz, ihtiyaç duyacağınız iş gücü, araç gereç, malzeme, mekan, ağ, fırsat ve tehditleri detaylıca kapsamalı.

İş planının ayakları

Fikrinin yapılabilirliğini ortaya koyacak pazar araştırması, ürün ya da hizmetin pazarlanması ile ilgili tüm konuların ele alındığı pazarlama planı, üretimin tüm boyutlarının ele alındığı üretim planı, işin ya da projenin yönetsel adımlarının ele alınacağı yönetim planı iş planınızın önemli ayakları olacaktır.

Finansman planlaması

Artık yol haritanız hazır. Bir sonraki adım işin en önemli kısmını oluşturan bütçe. Öz sermayeniz ne kadar ve işi somut hale gitmek için ne kadarlık bir yatırıma ihtiyacınız var? Tüm bu soruları kapsayacak bir finansman planlamasına ihtiyacınız var. Kurulacak işletmenin ilk yıl ulaşmayı planladığı mal veya hizmet üretim ya da satış düzeylerini gösteren bir satış tablonuz bu planlamada yer almalı. Ürün ya da hizmetin özellikleri, kalitesi, farklılığı, servis olanakları, fiyat aralığı, fiyat istikrarı, satış koşulları, ulaşılabilirliği, kapsadığı alan, nasıl teslim edileceği, tanıtımının nasıl yapılacağı ve elde edilecek kazancın iş geliştirmeye nasıl yansıyacağı bütçe adımında değerlendirilmelidir.

Şirket kuruluşu

Bir sonraki aşama artık işinize resmiyet kazandıran şirket kurma aşamasıdır. Şirket türü seçimi ve kuruluş planlamasını yapıp, şirket isim ve unvanına karar verdikten sonra, Ticaret Odası, Vergi Dairesi, SGK veya Bağ-Kur kayıt işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Destek programlarına başvuru

Artık girişiminiz işe dönüştü. Destek bulmak için kurum, kuruluş ve STK’ların kadın girişimci ya da yeni girişim destek programlarına başvurabilirsiniz. KOSGEB’in; işletme kuruluş desteği, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım desteği, işletme giderleri desteği, geri ödemesiz destekler ve geri ödemeli sabit yatırım desteği kalemlerine başvuru yapabilirsiniz. İşletme Kuruluş Desteği için, KOSGEB sayfalarına gidip, Yeni Girişimci Desteği Destek Ödeme Talep Formu’nu hazırlayıp çıktısını kaşeleyerek KOSGEB Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekiyor. Belgeye SGK Müdürlüğünden alınan SGK borcu yoktur yazısı da eklenmeli.

Kuruluş için neler gerekiyor?

Şirketin kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım desteği için şu belgeler isteniyor:

  • Yeni Girişimci Desteği Destek Ödeme Talep Formu
  • İşletme adına kesilmiş makine, teçhizat, yazılım ve ofis donanımına ilişkin faturalar
  • İşletmeye ait katkı payı, vergi vb. farkların Hizmet Sağlayıcıya ödendiğine dair belge (Hizmet
  • Sağlayıcıya ödeme yapılması durumunda),
  • Fatura tutarının ödendiğini gösterir banka dekontu
  • Yeni Girişimci Desteği Tespit Tutanağı (Uygulama Birimi tarafından hazırlanır)
  • Makine-teçhizatın ikinci el olması halinde yaşını gösterir belge (ilk kullanıcıya ait satış faturası, ilgili odalardan alınabilecek yaşı gösterir belge vb.)
  • İşletmenin “SGK Borcu Yoktur” yazısı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800