96. Oscar Ödülleri sahiplerini buldu! İşte en iyi film...

96. Oscar Ödülleri, ABD'nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. İşte ödül alan yapımlar...

Bu yıl 96'ncısı düzenlenen Oscar ödül töreninde, "En İyi Film" ödülü Oppenheimer'a, "En İyi Yönetmen" ödülü ise filmin yönetmeni Christopher Nolan'a layık görüldü. Ancak gece, Gazze gösterisi ve ödül kazanan yönetmen Jonathan Glazer'ın "Gazze'de işgale tepki" konuşmasıyla geceye damga vurdu. 

Ödül törenine katılmadan önce Dolby Theatre önünde toplanan Filistin destekçisi göstericiler, Gazze'deki acil ateşkes çağrısını simgeliyerek bir gösteri düzenlemiş ve yol kapatmıştı. Gazze'ye destek gösterisi nedeniyle ödül töreni bir süre geç başladı. Hollywood'un ünlü oyuncuları da kırmızı halıda, "ateşkesi" simgeliyen kırmızı broşlarla poz vererek Gazze'deki acil ateşkes talebine destek verdiler.

Ödül törenine katılan ünlü oyuncular arasında Ramy Youssef, Mark Ruffalo ve Billie Eilish gibi isimler, kırmızı broşlarla Gazze'deki ateşkes talebini sembolize ettiler. Ramy Youssef, medyaya yaptığı açıklamada, "Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Filistin halkı için barış ve kalıcı adalet için çağrıda bulunuyoruz. Bu aslında evrensel bir mesaj: Çocukları öldürmeyi bırakın" mesajını iletti.

Yabancı dalda en iyi film

"Yabancı Dilde En İyi Film" dalında ödül kazanan Jonathan Glazer, ödül konuşmasında Gazze'deki işgale tepki gösterdi. Glazer, "Şu an burada (Gazze'deki) bir işgal ile gasbedilen Holokost'u ve Yahudiliklerini reddeden kişiler olarak karşınızda duruyoruz. Bu işgal pek çok masum insan için çatışma getirdi, ister İsrail'deki 7 Ekim kurbanları olsun, isterse halen Gazze'de devam eden saldırılar olsun, hepsi bu insanlıktan çıkarma eylemlerinin kurbanları" ifadelerini kullandı.

En iyi film Oppenheimer

Oscar gecesinde, Christopher Nolan'ın yönettiği "Oppenheimer" filmi, "En İyi Film" ödülüne layık görüldü. Filmin yönetmeni Nolan ise "En İyi Yönetmen" ödülünü kazandı. Oppenheimer'ı canlandıran Cillian Murphy, "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alırken, Robert Downey Jr. "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülüyle ilk Oscar'ına kavuştu.

En iyi belgesel Mariupol'de 20 Gün

Ödül töreninde ayrıca, Rus muhalif Aleksey Navalnıy için bir anma videosu da yayınlandı. Videoda Navalnıy'ın hapishanede çektiği bir video kaydındaki, "Kötünün zaferi için gereken tek şey, iyi insanların hiçbir şey yapmamasıdır" sözleri salonda büyük alkış aldı. "Mariupol'de 20 Gün" adlı belgesel ise "En İyi Belgesel" kategorisinde ödüle layık görüldü.

İşte 96. Oscar ödül töreninde öne çıkan ödüller:

En İyi Film: Oppenheimer

En İyi Yönetmen: Chistopher Nolan - Oppenheimer

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone - Poor Things

En İyi Erkek Oyuncu: Cillian Murphy - Oppenheimer

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Da’Vine Joy Randolph - The Holdovers

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Robert Downey Jr. - Oppenheimer

En İyi Özgün Şarkı: What Was I Made For? - Barbie

En İyi Film Müziği: Oppenheimer

En İyi Sinematografi: Oppenheimer

En İyi Görsel Efekt: Godzilla Minus One

En İyi Orjinal Senaryo: Anatomy of A Fall

En İyi Uyarlama Senaryo: American Fiction

En İyi Belgesel: 20 Days in Mariupol

En İyi Kısa Belgesel Filmi: The Last Repair ShoP

En İyi Ses: The Zone of Interest

En İyi Animasyon Filmi: The Boy and the Heron

En İyi Uluslararası Film: The Zone of Interest

En İyi Kostüm Tasarımı: Poor Things

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Poor Things

En İyi Kısa Animasyon Filmi: War is Over

En İyi Live-Action Filmi: The Wonderful Story of Henry Sugar

Etiketler oscar
Yorumlar
Kalan Karakter 800