Kişisel Finansal Planlama Süreci Nasıl Oluşturulur?

Sağlam bir planlama sürecine sahip olmak finansal hedeflerinize ulaşmanın ilk adımı. Kendi finansal planlama sürecinizi oluşturmadan önce finansal plan nedir? Neden önemlidir? Finansal planlamadaki adımlar neler?

Finansal Plan Nedir?
Finansal plan, gelecekteki finansal hedeflerinize ulaşmak için bir stratejiyi detaylandırmanızdır. Mevcut finansal durumunuzu değerlendirmek için varlıklarınız, borcunuz ve diğer ilgili verileriniz hakkındaki bilgileri dikkate alır. Bu bilgilerle, siz veya bir finansal planlayıcı gelecekte olmak istediğiniz yere ulaşmak için bir plan oluşturabilirsiniz.

Bir Finansal Planın Olması Neden Önemli?
Bu sayede, gelecekteki finansal ve yaşam hedeflerinize ulaşmak için izlemeniz gereken açık bir yol belirlersiniz. Sadece bir plan hazırlamakla kalmaz, ilerlemenizi izlemek ve ne zaman ayarlama yapılması gerektiğini belirlemek için kullanırsınız. Yazılı bir plana sahip olmak, hedeflere ulaşma olasılığınızı artırır ve geleceğe hazırlanmanıza yardımcı olur. Planınızı bir profesyonel yardımıyla oluşturabilir veya kendi başınıza yapabilirsiniz.

Finansal Planlamadaki Adımlar
Finansal planlamanın kendi planınızı oluşturmak için kullanabileceğiniz 6 temel adımı gelin inceleyelim.

1. Finansal Koşullarınızı Anlayın
Geleceğiniz için bir plan oluşturmadan önce, bugün nerede olduğunuzu bilmeniz gerekir. Bunu yapmak için, mevcut finansal bilgileri toplayarak başlayacaksınız.

Finansal durumunuzu etkili bir şekilde analiz etmek için toplamanız gereken şeyler:

  • Gelir ve vergi bilgileri
  • Varlıkların listesi ve bunların değeri 
  • Borç ve tutarların listesi 
  • Sigorta planları
  • Kredi notu

Bu derlenecek çok fazla bilgi olabilir, bu yüzden organize edilmesi önemlidir. Finansal kayıtlarınızı düzenlemenin harika bir yolu, tek bir dijital veya fiziksel klasöre koymak.

2. Hedefleri Belirleyin ve Seçin
Finansal planlama sürecinin bir sonraki adımı finansal hedeflerinizi belirlemektir. Gelecekte mali durumunuzun ne olmasını istiyorsunuz?

Hedefleriniz kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli hedeflere ayrılmalı. Bunlar sırasıyla 12 ay, 1-3 yıl ve 3 yıldan fazla sürede gerçekleştirmek istediğiniz şeylerdir.

Sonuç olarak, hedeflerinizin hayatınızın nasıl görünmesini istediğinize uyması gerekir. Gerçekten ne istediğinize dair netlik olmadan, alakalı veya değerli hedefler oluşturamazsınız.

Ne istediğinizi netleştirmenize yardımcı olması için kendinize şu soruları sorun:

  • Hangi yaşta emekli olmak istiyorum?
  • Ne sıklıkla seyahat etmek isterim?
  • Evlenmek ister miyim?
  • (Daha fazla) çocuk ister miyim?
  • Yaşlanan ebeveynlerle ilgilenmem gerekecek mi?
  • Hayır kurumuna / hayırseverliğe ne vermek istiyorum?
  • Bir iş kurmak ister miyim?
  • Ne kadar risk altındayım?

Bu sorular, hayatta gerçekten ne elde etmek istediğinizi anlamak için sadece bir başlangıç noktasıdır. Hedeflerinizi geliştirirken, risk toleransınız gibi kişisel tercihlerinizi de dikkate almak önemlidir. Bu, geliştirdiğiniz planda bir rol oynayacaktır.

Bu soruları yanıtladıktan sonra, istediğiniz yaşam tarzına ulaşmanıza yardımcı olacak hedefleri yazmaya başlayabilirsiniz.

Belirleyebileceğiniz bazı hedef örnekleri şunlardır:

  • Borcun ödenmesi
  • Acil durum fonu oluşturulması
  • Emeklilik için tasarruf
  • Ev peşinatı biriktirmek
  • Araba almak
  • Evlilik
  • Ev eşyası

Sonraki adımlarda, bu hedeflere ulaşmak için bir zaman çizelgesi ve eylem öğeleri atayacaksınız.

3. Bilgilerinizi Analiz Edin
Finansal bilgileriniz elinizdeyken, bir sonraki adım verilerinizi analiz etmektir. Böylece mali durumunuz ve hedeflerinize ulaşmak için şu anda ne yaptığınız hakkında daha fazla bilgi verecektir. Ayrıca, planınızı oluştururken ele almanız gereken boşlukları da ortaya çıkaracaktır.

4. Plan Oluşturun
Şimdiye kadar yaptığınız ilk çalışma bu adıma yol açıyor, finansal plan oluşturmak. Burası, 2. adımda belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için yapmanız gerekenleri ayrıntılı olarak açıklayacağınız yerdir.

Planınızı oluşturmak için birkaç varsayım gereklidir. Örneğin, yatırım hedefleriniz için bir getiri oranı varsaymanız ve gelecekteki geliriniz hakkında varsayımlar yapmanız gerekecektir.

İlk planınızı geliştirmek için varsayımlar gerekli olsa da, zaman ilerledikçe ayarlamalar yapacak ve daha fazla bilgi toplayacaksınız.

Planınızın karmaşık olması gerekmez. Hedeflerinize ulaşmak için yapmanız gerekenleri haftalık, aylık ve yıllık olarak yazmanız yeterlidir.

5. Finansal Planınızı Uygulayın
Finansal planınızı uygulamak, finansal planlamanın en önemli adımıdır. Hedeflerinize ulaşmak için planınızı hayata geçirmelisiniz.

Bu sürecin en önemli parçası olmasına rağmen, en zoru da olabilir. Çünkü uygulama disiplin ve tutarlılık gerektirir.

Finansmanınızı otomatize etmek sizin lehinize çalıştığı yerdir.

Planınıza göre tasarruf ve yatırım yaptığınızdan emin olmak için otomatik transferleri kullanın. Ayrıca günlük para yönetimi için fatura ödemelerini otomatikleştirebilirsiniz.

6. Planınızı İnceleyin, İzleyin ve Güncelleyin
Finansal plan dinamik bir belgedir. İlerlemenizi sürekli olarak değerlendirecek ve yaşam koşullarına ve önceliklerinizdeki değişikliklere göre ayarlamalar yapacaksınız.

Yaşam değişiklikleri arasında evlenme veya boşanma, çocuk sahibi olma, kariyer değişikliği veya belki de ailede ölüm sayılabilir. Bunların her biri finansal hedeflerinizi yeniden değerlendirmek ve stratejinizi yeniden düzenlemek için nedenlerdir.

Hedeflerinize göre ilerlemenizi gözden geçirmek aylık, üç aylık ve yıllık bir uygulama olmalıdır. Bunu yapmak, ivme kaybını önlemek için gerçek zamanlı değişiklikler yapmanızı sağlar.

Finansal hedefinize ulaşmak için size bilgi, güç, motivasyon sağlayacak Moneye'yi indirin!

Finansal Hedeflerinize Ulaşmak İçin Paraya Bakışınızı DeğiştirinFinansal hedeflerinize ulaşmanın en önemli yolu, doğru bakış açısına sahip olmak. Peki finansal hedeflerinize ulaşmak için para zihniyetinizi nasıl geliştirebilirsiniz? Paraya olan bakış açınızı nasıl değiştirebilirsiniz?

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800