Ramazanda yenilenme

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde ramazan ayında finansal disiplin ve bilinçlenme için önerilerde bulundu.

Güncelleme:

Ramazan ayı, bolluk bereket ayı. Manevi yenilenme yanında finansal disiplin ve bilinçlenme için de bir fırsat. Gelin bu güzel döneme hakkını verelim, ekonomik olarak da gelişelim, yenilenelim.

RASTGELE İYİLİK

İki elimiz var, biri almak biri vermek için. Araştırmalar gösteriyor ki insan verdikçe mutlu oluyor. Maddi imkanlarımız ne olursa olsun, para, zaman, sevgi, ne verebilirseniz verin. Planlı programlı değil, rastgele yapın. Paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemini hatırlatan özel bir zamandayız.

ŞÜKRETMEK BOLLUKTUR

Bolluk ve berekete açılan kapıdır sahip olduklarımızı yüceltmek. Sağlık, aile, eğitim, ev, ne varsa. Var olana şükretme alışkanlığı, Ramazan’ın bize öğrettiği değerlerden biri. Hem finansal hem manevi huzur getirir.

KÖTÜ ALIŞKANLIK PARA KAYBI

Plato demiş ki “Kendini yöneten dünyayı yönetir.” Nefsi terbiye etmek için bir şanstır bu ay. Hem kendimizi hem cebimizi korumak için bu zamana güzel bir başlangıç yapalım. Zaaflarınız da bütçede yer tutuyor unutmayın.

İSTEKLER

Bu ay istek alışverişi yapmayın. Yapıyorsanız da taksit koymayın. İsteklerin bütçedeki yerini bayağı düşürün.

MANA

Hepimizin aradığı bu değil mi? Maddi dünyanın ötesine geçerek yaşamın daha derin anlamlarını keşfetmek, Ramazan’ın bize sunduğu bir diğer hediye. Paramızı da hayatımıza anlam katan şeyler için kullanmayı sağlar.

ARINMAK

Vücudu toksinlerden, zihni kötü düşüncelerden arındırırken, gereksiz harcamalardan da kurtulmak, borçları azaltmak için mükemmel bir zaman.

İSRAF

İnsan açken, canı her şeyi çeker. Açken çıkılan alışverişler, gereksiz harcama yaptırır. Bu konuda özellikle ilk günlerde dikkatli olalım. Yemekleri önceden planlayalım. Ramazan boyunca bu alışkanlıkları kazanınca, sonrasında da faydasını göreceksiniz.

2 SORU

ÖĞRENCİ BİRİKİMİ

SORU: Öğrenciyim, 6 bin lira aylık bursum var. Ailemin yanında yaşıyorum, birikim yapmak istiyorum, aylık ne kadar biriktirmem gerekir? Funda

CEVAP: Hem öğrenci olup hem yatırım yapmak istemen çok iyi, geleceğine sağlam adımlarla ilerliyorsun. Ailenin yanında kalman büyük avantaj. Bu nedenle yatırıma yüzde 20 ayırabilirsin. İdeali aylık eline geçen paranın yüzde 10’nu birikime, yüzde 60’ını ihtiyaç harcamalarına, yüzde 30 kadarını istek harcamalarına ayırmak. Muhakkak Borsa ile tanış!

HANGİ FON?

SORU: Bir sürü yatırım fonu var, hangisine nasıl yatırım yapmalıyım, nereden başlamalıyım? Özgür

CEVAP: Yatırım fonları okyanus gibi, başlarken herkes şaşırıyor. Önce parayı ne kadar süre için koyacağını belirle. Her türlü risk çeşidine uygun yatırım fonu var. Tefas ve KAP platformlarında fonların içerdiği yatırım araçları, geçmiş getirileri, risk değerleri var. Bunları inceleyebilirsin.

YÜKSEK İNSANİ DEĞERLER ÖDÜLÜ

Geçen hafta Üsküdar Üniversitesi tarafından layık görüldüğüm ‘Yüksek İnsani Değerler’ ödülü beni çok duygulandırdı. 15’inci seneme girdiğim ‘Finansal Okuryazarlık Seferberliği’nde POSTA’daki bu köşemin yeri büyük. Takipleriniz için hepinize teşekkür ederim.

Ramazanda yenilenme resim: 0

BAYRAMA KADAR BİRİKİM

Bayrama bugünle beraber 27 gün var. Bayrama kadar her gün kenara bir miktar para ayırmaya başlarsan, bayram harcamalarının bir kısmını önceden biriktirmiş olursun. Benden söylemesi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800