Kadınlarımıza yatırım yapalım! Özlem Denizmen yazdı

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde deprem felaketi sonrası mercek altına alınan inşaat sektörünü ve kadın mühendisleri yazdı.

Güncelleme:

Deprem felaketi sonrası inşaat sektörümüz mercek altında. Ben de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile bir soru sormak istiyorum: Daha fazla sayıda kadın inşaat mühendisimiz olsaydı, tablo bugün olduğundan daha iyi olur muydu?

Küresel olarak, mühendislik mezunlarının yalnızca yüzde 20’sinin kadın olduğu tahmin ediliyor. Temsil eksikliği tüm düzeylerde ancak kadınlar özellikle liderlikte yeterince temsil edilmiyor. Teknolojide kadınlar liderlik rollerinin yaklaşık yüzde 24’ünü alabiliyor ve daha alt kademelerde yüzde 16’ya kadar düşüyor. Dünyadaki deyişi ile STEM pozisyonlarında, yani bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik ile ilgili alanlarda kız ya da erkek olmanın aslında bir üstünlüğü yok. Kızlarımıza matematik öğretmek ve onları bu alanlarda heyecanlandırmak en önemli hedefimiz olmalı.

SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ

Forbes’in araştırmasına göre; varlıklı kadınların yüzde 53’ü, erkeklerin ise yalnızca yüzde 33’ü çevreye duyarlı yatırımlarla ilgileniyor. Her 5 kadından 2’sinden fazlasının sosyal açıdan sorumlu yatırımlar yapma olasılığı yüksek.

Birleşmiş Milletler Sosyal Gelişim Araştırma Enstitüsü’nün araştırması, kadınların, tüm ekonomilerde ve kültürlerde ücretsiz bakım işlerinin büyük bölümünü gerçekleştirdiğini (bir çocuğu yıkamak, zayıf bir yaşlıya bakmak) ortaya koyuyor. Ayrıca, bu tür işlerin parasal bir değeri varsa gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 10 ila yüzde 39’unu oluşturacağı tahmin ediliyor.

Son TÜİK verilerinde işsizlik oranı erkeklerde yüzde 8.8 iken kadınlarda yüzde 12.9 olarak tahmin edildi. İstihdam oranı ise yüzde 48.6 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65.7 iken, kadınlarda yüzde 31.7 olarak gerçekleşti.

ÇOCUK BAKIMI KRİTİK ÖNEMDE

Korona pandemisi, kadınları erkeklerden çok daha fazla olumsuz etkiledi. Kadınlar küresel işgücünün yaklaşık yüzde 39’unu oluştururken, iş kayıplarının yüzde 54’ünü yaşadılar. Ayrıca çocuk bakımı sorumluluklarında orantısız bir paya sahipler. Pandemi sırasında çocuk bakım tesislerinin daha pahalıya mal olması veya kapanması nedeniyle, kadınların çocuklarına bakmaya devam etmesinin bekleneceği ve bu nedenle kayıtlı işgücüne geri dönmeyecekleri endişesi var. İşverenler, yeterli bakım altyapısı sağlayarak bu cinsiyet farkını ele almalı.

Biliyor musun?

Yönetim kurullarında hiç kadın bulunmayan şirketlere kıyasla, yönetim kurullarında üç veya daha fazla kadın bulunan şirketlerin performansı:
Yüzde 84 daha iyi satış getirisi.
Yüzde 60 daha iyi yatırılan sermaye getirisi.
Yüzde 46 daha iyi öz sermaye getirisi.

Dünya çapında kadınların yüzde 90’ı ‘toplum üzerinde olumlu bir etki yaratmanın önemli olduğunu’ söylüyor.

PATRONLAR

Şirketinizden cinsiyet bazlı raporlama isteyin. Kaç kadın terfi etmiş, kaç kadın işe alınmış? Kaç kadın işten ayrılmış?

≥  Şirket için yapılan tüm tedarikçi ihalelerinde en az bir kadın girişimciden teklif alın. Kadınların oyunun içinde olmasını sağlayın.

Yönetim kurullarında en az yüzde 30 kadın olmalı. Biz kadınlar olaylara bütünsel, merhametle bakıyoruz. Neden bu ortak akıldan, zenginlikten yararlanmayasınız?

Kadınlara mentorluk çalışmaları sağlayın.

Kadınlarımıza yatırım yapalım! Özlem Denizmen yazdı resim: 0

TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI

Limak Şirketler Grubu’nun Türkiye’de kadın mühendis sayısını artırmak, kadınların iş hayatında daha etkin olması ve karar verici mekanizmalarda yer almasını sağlamak amacıyla 3 yıl önce başlattığı Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi büyümeye devam ediyor. Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, bu proje aracılığıyla yarının lider, sorumlu ve duyarlı mühendis kadınlarını yetiştirmeyi hedefliyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800