Girişime Yatırım: Haydi Startup’a

Startup (girişimler) nedir ve nasıl yatırım yapılır, bu alanda yapılan teşvikler neler? Özlem Denizmen bu haftaki köşesinde yer verdi.

Güncelleme:

Enflasyon ortamında paranın yatırıma yönelmesi şart. Vadeli mevduat, kur korumalı, altın, gümüş, borsa, döviz… bir sepet yapabilirsiniz, finansal okuryazarlık da önerilen hep budur. Ben bir de size startup (girişimler) nedir ve nasıl yatırım yapılır konusunu açmak istiyorum.

Bu konuyu anlamak da fayda var, yatırım yapmasanız bile, belki siz şirket kurarsınız, son dönemde bir çok da teşvik geldi.

Startup ​​Şirketlerine Nasıl Yatırım yapılır?

Yatırım portföyünüzün bir parçası olarak startup yatırımını kullanmaya karar verirseniz, başarı şansınızı artırmak için yapabileceğiniz şeyler.  

1. Sayılara Mutlaka Çalışın 

Hazırlanmış projeksiyonlara isteyin. Şirket ne zaman para kazanacak? En fazla ne kadar kadar para kazanabilir ? Sizce bunlar gerçekçi mi?

2. Yönetime Bakın

Şirketin kurucuları masaya hangi becerileri getiriyor?Gerekirse yön değiştirip işleri yoluna koyabilecek kadar esnekler mi? Ego var mı? Hatalardan öğrenmeye açıklar mı ? Güvenilirler mi?

3. Yatırımı Çeşitlendirin

Her şeyi tek bir sepete koymak veya tek bir şirkete para yatırmak olmaz. Nasıl hisse senetlerinde öyle yapıyoruz ya da burdada 3-4 şirkete dağıtmak lazım. Tek bir şirkete yapabilirsiniz ancak kurucuları çok iyi tanıyorsanız

4. Portföyünüzün Geri Kalanını Düşünün

Diyelim 100 liranız var bunun sadece bir kısmı bu girişimcilere gitsin.

Startup ​​Yatırımının Artıları ve Eksileri

Artıları

• fiyatı sonradan çok daha fazla artacak bir şeye daha en baştan girmiş oluyorsunuz

• Kitle fonlaması, girişimlere yatırım yapmayı çok daha erişilebilir hale getirebiliyor

• yeni gelişmelerin heyecanı içine katılıyorsunuz, enteresan kişiliklerle tanışıyorsunuz hayatınız renkleniyor

Eksileri

• Startupların başarısızlık oranı çok yüksek olabiliyor

• Startup'lar genellikle temettü ödemez, bu nedenle gelir elde edemeyebilirsiniz

• Durum tespiti ve yatırım yapılacak startup'ları araştırmak için çok zaman harcanabilir

• bilmeyenler için tehlikeli

-------------------------

Patlangaç 

Pazar ihtiyacını giderme amacıyla kurulan yenilikçi bir ürün ya da fikre dayanan girişimler, startup olarak adlandırılıyor.

-------------------------------------

Startup olarak yatırım turuna çıkan girişimciler, melek yatırımcılardan maddi destek alabiliyor. StartupCentrum’unyayınladığı rapora göre 2022 yılında 232 yerli startup 1.49milyar dolar yatırım topladı. Hiç fena değil hani.  

2022 yılının üçüncü çeyreğinde yatırım adetinin sektör dağılımında Yapay zeka ve Makine Öğrenmesi sektörü liderliğe geçti. Bu sektörleri E-ticaret, Eğitim, Oyun ve Lojistik sektörü izledi.

Öne çıkan girişimler ise Logiwa, Oplog ve Tırport oldu. 

--------------------------------

Kobe Bryant, NBA'de 20 yıllık kariyerinde 323 milyon dolar kazandı. Çoğu spor markası olan şirketlerle yaptığı reklam anlaşmalarından da 357 milyon dolar daha kazandı.

Ancak birçok kişinin bilmediği şey, Kobe'nin startupları bulup onlara yatırım yapmadaki başarısıdır. 2014'te Kobe, spor bir içeceği üreticisi startup’ın %10 hissesini satın aldı 2021'de şirket bir sektör devine satıldı ve Bryant yaklaşık 400 milyon dolar nakit kazandı.

Ayrıca 2013'te Kobe, ortağı Jeff Stibel ile birlikte 100 milyon fonla Byron-Stible adlı bir girişim sermayesi şirketi kurdu. 2021'de Bryant-Stibel fonunun varlığının 2 milyarın üzerine çıktığı tahmin ediliyordu.

Kobe Bryant'ı benzersiz kılan, sadece NBA parkesinde değil, hayatın her alanında en iyi olma arzusuydu. Kobe, öğrenmek ve gelişmek için yakıcı bir tutkuyla birleşen amansız bir ısrara sahipti. Hatta basketbolcu değil yatırımcı olarak anılmak istiyordu.

-----------------------------------

TOBB ve Google birlikte

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Google.org’undesteğiyle, Türkiye startup ekosistemini güçlendirecek ve Türkiye’nin “startup gücü”nü tek bir çatı altında toplayacak Türkiye Startup Platformu’nu hayata geçiriyor. Platform, Türkiye’de faaliyet gösteren startupları kayıt altına alarak, gelişimlerini izleyecek ve görünürlüklerini artırarak, onları yatırımcılar ve müşterilerle buluşturacak. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında; Anadolu coğrafyasını, yeni fikirlerin merkezi haline getireceğiz” dedi.

-------------------------------

Kim bu melek yatırımcı?

Sermayesi olmayan fakat fikri olan kimsenin girişimine sermaye sağlayarak ortak olan yatırımcı.

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olarak çalışan Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü, Türkiye’de kurulmuş melek yatırım ağlarını akredite etmektedir. Türkiye’deki akredite Melek Yatırım Ağlarından bazıları; StartuCentrum Melek Yatırım, Keiretsu Forum Türkiye, Şirket Ortağım Melek Yatırım, EGİAD Melekleri Yatırım, TRANGELS, Arya Kadın Yatırım Platformu, GAP BAN, ERBAN, ANSİAD Melek Yatırım, Antalya Teknokent BKY, Bahariye melek Yatırım

------------------------------

Melek Yatırımcı Lisansı için gelir kriterleri

İki takvim yılı için, yıllık geliri ayrı ayrı 200.000 TL ve üzerinde olan veya ,hertürlü menkul ve gayrimenkul varlıklarından oluşan kişisel servetin toplam değeri 1.000.000 TL ve üzerinde olan yatırımcılar.

Para karakterinizi biliyor musunuz? Para karakterinizi biliyor musunuz? Para karakterimiz nasıl şekilleniyor? Özlem Denizmen, para karakterlerini açıkladı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800