Doğalgaz faturasını azaltacak 12 öneri!

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde basit önlemlerle önemli miktarda enerji tasarrufu yapılabileceğini vurgulayarak, doğalgaz faturalarını azaltacak bütçenizi rahatlatacak 12 öneri yazdı.

TÜRK PARASI TÜRK TOPRAĞINDA KALSIN

‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanıyor.

Ülkemizin en önemli ithalat harcamalarının başında enerji geliyor. Basit bazı önlemlerle önemli miktarda enerji tasarrufu yapabiliriz. Ben de bu anlamlı haftada doğalgaz faturasını azaltıp bütçenizi rahatlatacak 12 önlemi hatırlatmak istiyorum... Enerji paraları hem cebimizde hem ülkemizde kalsın.

1-BEDAVA ISITICI VAR


Sabah kalkınca perdeleri açın ve evinizde güneşin doğuşundan batışına kadar yaydığı ısıdan maksimum faydalanın.

2-RADYATÖRÜ ÖZGÜR BIRAK

Kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak şekilde ve aralık bırakarak koyun, ıslak havlular ile kaloriferi kapatmayın. Bu sayede sıcak havanın kesilmesini önleyin.

Doğalgaz faturasını azaltacak 12 öneri! resim: 0

3-BUKALEMUN KOMBİ


Tüm gün kombinin derecesini aynı ayarda tutmak yerine, gündüz güneş ışınları evinizi geceye göre daha fazla ısıtacağı için kombiyi birkaç derece kısın. Yani her gün bukalemun gibi değişsin.

4-HER YIL KOMBİ BAKIMI ŞART


Kombinizin bakımını yılda bir kez, özellikle kış aylarına girmeden önce yaptırmanızda da yarar var.

Doğalgaz faturasını azaltacak 12 öneri! resim: 1

5-RADYATÖR ARKALIĞI


Sıcak havayı, odaya geri yansıtarak enerji tasarrufuna yardımcı olmak için radyatörün arkasına metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalığı) koyun.

6-PENCERELER FORA


Evi havalandırırken pencereleri minimum süre açık tutarak doğalgaz sarfiyatını önleyin.

7-KOMŞULARLA YALITIM


Komşuları ikna edin, beraberce yaptırıverin. Yalıtımı kötü çatı ve duvarlar, önemli bir enerji israfına neden olabilir. Bu nedenle yalıtıma dikkat edilmeli.

Doğalgaz faturasını azaltacak 12 öneri! resim: 2

8-BANT ÇEK


Isınmanın en etkili yollarından biri kapı aralıklarına yalıtım bandı çekmek. “Fıss” diye alttan ve yanlardan gelen tüm soğukları kapatıyor.

9-KUŞ UÇMASIN


Pencerelerin etrafına da kolayca yapıştırılan hava geçirmez şeritler, önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlar. Kuş uçmasın denir ya, sizde de hava uçmasın.

10-ÇİFT CAM CANDIR


Pencerelerin çift cam olması sıcak soğuk hava dengesini sağlar ve uzun vadede tasarrufa katkı sunar. Üşenmeyin, arayıp fiyat alın.

Doğalgaz faturasını azaltacak 12 öneri! resim: 3

11-TERMOSTAT


Ağırlıklı olarak bulunduğunuz bir odadaki ısıtmayla gün içinde pek de girmediğiniz ya da kullanmadığınız bir odanın ısısını farklı ayarlayarak tasarruf sağlayın. Isıyı kontrol etmek için bir termostat kullanabilir ve sık sık kullanmadığınız odalarda ısıtmayı azaltmak için termostatik radyatör valfleri kullanın.

12-ODA KAPILARINI KAPILI TUT


Isıtmadığınız odaların kapılarını kapalı tutabilirsiniz. Kapıları kapatmak, sıcak havanın belirlenen alanda kalmasını sağlar ve soğuk havanın eve yayılmasını durdurur. 

BRR…
Uzun süre havalar çok iyi gitti ama aralık ayıyla birlikte kış kapıya dayandı. Kombiler açıldı, doğalgaz faturaları da yükselmeye başladı. Dünyanın her yerinde enerji ve tedariki konusunda sıkıntıların haberlerini alıyoruz.

Doğalgaz faturasını azaltacak 12 öneri! resim: 4

JAPON MUCİZESİ

Japon halkından evlerinde daha sıkı giyinmeleri ve ısıtıcı cihazları daha düşük sıcaklıklarda çalıştırmaları istendi. Önlemler arasında daha kalın perde kullanılması ve ihtiyaç dışında lambaların söndürülmesi de yer aldı. Enerji tasarruf programına kaydolan tüm meskenlere yaklaşık 2 bin yen (14 dolar) değerinde ödül puanı sağlanacak. Sonraki üç faturasını, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 veya daha fazla düşürenlere ek ödül puan verilecek. 

PARAYI, ZAMANI SAĞLIĞI KORUMAK

‘Yerli Malı Haftası’, yeni adı ile ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ 12-18 Aralık arasında kutlanıyor. Haftanın amacı; bizleri, paramızı, malımızı, eşyalarımızı, zamanımızı ve sağlığımızı gerektiği gibi korumaya ve dikkatli kullanmaya teşvik etmek. İhtiyaçlara harcandıktan sonra kalan para ile yatırım yapmamızın önemini hatırlatmak. Aynı zamanda da tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılıyor. Bu konuda ulu önder Atatürk, “Türkler! Türk malı alınız, Türk malı kullanınız; Türk parası, Türk toprağında kalsın” diyor.

EV ALIRKEN EN ÇOK NEYE DİKKAT ETMELİ?

Moneye bu haftaki canlı yayınında, Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Ayşe Fügen Arda‘yı ağırladı.

Doğalgaz faturasını azaltacak 12 öneri! resim: 5

Arda,

Konut alımı için dönemi iyi okumak gerek.

* Satış adetleri ekim-kasım aylarında düşüş gösterdi, imkanı olanlar 3-4 aydır bekleyen yorgun ilanları incelesinler, belki alım fırsatı yakalayabilirler.

* Özellikle 35-40’lı yaşlardaysanız, hemen yaşayabileceğiniz konut olması gerekmiyor, gelişme beklediğiniz bölgeleri araştırarak küçük yatırımlarla başlayın. Sonra satarak yeni yatırımlar yapabilir ve hedefinizdeki konuta zamanla ulaşabilirsiniz.

* Kiralama yaparken görmediğiniz evler için ilana bakarak, depozito/kapora ya da bir iki aylık kirayı hemen göndermeyin. Mutlaka daireyi görün ya da bir tanıdığınız/yakınınız/ güvendiğiniz biri görsün ve mal sahibinin kimliği ile tapu bilgilerini kontrol edin.

Her aile kendi içinde bir işletme. Gelir giderlerini kontrol etsinler bütçelerine göre karar versinler, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bütçelerine uygun kredi ile konut alımı yapılabilir. Yeter ki bütçeler sarsılmasın’’ diyor.

Kendinize uygun işi nasıl bulursunuz? Özlem Denizmen yazdıKendinize uygun işi nasıl bulursunuz? Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, iş arama sürecinde özgeçmişten mülakata kadar dikkat edilmesi gereken noktaları yazdı...

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800