Davos'ta neler oluyor?

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde Davos'ta neler olduğunu anlattı.

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları, ‘Güveni Yeniden İnşa Etmek’ temasıyla başladı. Bu yıl da bir dizi toplantıya katılmak için İsviçre’nin Davos kasabasındayım. İşte ilk izlenimlerim...

İKLİM KRİZİ GÜNLÜK HAYATTA

İklim olayları çok kısa zamanda yaşam koşullarımızı bir hayli zorlayacak ve ısınma/soğuma için bildiğimiz normal sistemler yeterli kalmayacak. Zaten başladı gariplikler!

HER ŞEY TOKEN!

Aklınıza gelen her şey ‘tokenize’ oluyor. Bu, düşünülenden daha hızlı gerçekleşecek. (Tokenize etmek; dijital varlıkların veya gerçek dünya varlıklarının bir blok zincir üzerinde temsil edildiği ve işlem gördüğü bir işlemi ifade ediyor.)

EKONOMİ VE GÜVEN

Dünyadaki savaşlar ve jeopolitik gelişmeler ülkelerin birbirine güvenini azalttı. Amerika faizlerini düşürecek, sonrasında da Avrupa’da bekleniyor. 

SADECE YÜZDE 20’Sİ KADIN

Davos’taki Forum’a gelenlerin sadece yüzde 20’si kadın. Çok az. Kadınların yükselmesi ile ilgili hâlâ yeterince farkındalık ve çaba yok. Kızlarımız günümüzde ve gelecekte ne yapacak?

İNSAN KAYNAKLARI

İnsan kaynakları, veri bilimini kullanıp, çalışanlarını analiz edip, ihtiyaçlarını anlamalı. Bu konuda daha geriden geliyorlar. Şirketler veri bilimini kullanıyor; sıra insan kaynaklarında.

ÖLÜMCÜL NEM NEDİR?

Kuru sıcaklıkta insanların hayatta kalabileceği üst sınır yaklaşık 54 derece. Ancak yüksek nem oranıyla, 31-35 derecede bile sıcak çarpması yaşayabiliriz. Bu, yüksek nem ve sıcaklıkta terimizin artık vücudumuzu etkili bir şekilde soğutamaması nedeniyle, vücut ısımızın yükselmesine sebep olur.

YAPAY ZEKA VE BLOKZİNCİR

Yapay zeka ile ilgili çok konu var. Elektrik gibi herkesin fişi takması gerekiyor. Hepimizin iş yerinde yaptığımız işi farklı yapması gerekiyor. Blok zincir ise tam bir devrim. ‘Kripto’da da yeni düzenlemelerle farklı bir yol açılıyor.

UZUN ÖMÜRLÜLÜK

Yaşlanmak bir ‘hastalık’ olarak kabul ediliyor. Genç kalma üzerine o kadar gelişme var ki, kendimi yaşlı hissettim. Tabii bunun için para gerekiyor.

BİREYLERİN GÜCÜ

Dünya liderlerinin katıldığı Davos’ta sık bahsedilen bir diğer konu da, hızla değişen dünyaya bireyin adaptasyonu. Özetle, kendini geliştirmek yeni görevimiz. Ailemiz, okul, şirket değil, kendimiz kolları sıvayacağız. Bunun için irade, öz disiplin, istek ve çevre gerek. Hadi bakalım; hangi alanda kendinizi geliştireceksiniz bu sene?

EĞİTİMDE DEVRİM ŞART

Tüm eğitimciler aynı şeyi söylüyor. Okullar, çocukları yeni dünya düzenine hazırlayamıyor. ‘Çocuklara tepeden parmak sallamayalım, onlar hangi mecralardaysa onların yanına gidelim’ deniyor.

HER ŞEYİN İKİZİ VAR

Yapay zeka ile kendi ikizini yaratabiliyorsun. Organ oluşturma ile kalbinin ikizini... Hatta başka birinin ikizi senin şirketini yönetebiliyor. Örneğin, ‘‘Elon Musk’ın ikizi (algoritma olarak) gelsin şirketimi yönetsin’’ diyebileceğiz.

BANKALARA BORCUMU ÖDEYEMİYORUM

SORU: Aylık gelirim 25-30 bin TL arası. Farklı bankalara, esnek hesap, kredi kartı ve krediler şeklinde bir dizi borcum var ve ödeyemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Borçlarını azaltmak, sonra tamamen yok etmek için önce liste yap.

Her borcunu, faizini ve vadesini bu listeye yaz.

En yüksek borcun olan banka ile görüşüp durumunu anlat. Sana sunulan çözüm önerilerini değerlendir.

Borç kapatmak için yapılacak en iyi şey ekstra gelir yaratmaktır.

Bazen ne yaparsak yapalım borçları kapatamayız. Hayatında ‘büyük değişim’ yap. ‘Zor karar’lar ver! Ya bir şey ‘sat’, ailenin yanına taşın ya da bir şeylerden feragat et. En önemli ‘karar’ harekete geçmek.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Cuneyt çevik
Güzel kardeşim ,davos da neler oluyor yazın da önemli noktaları başlıklar halinde dile getirmişsin.Ben de konu ile ilgili birşeyler ilave edeyim dedim.Kanımca yapay zeka ve temiz enerji konusu en önemli başlıklar olacak gelecek yıllarda. Ama bana göre daha önemlisi,türkiyenin hızla yoksullaşmaya devam etmesi,ve türk ekonomisinin bir çıkmaz içinde ,gittikçe bir felakete gitmesi olacak ,