4 soruda finansal sağlık! Sizin durumunuz nasıl?

Özlem Denizmen, Posta gazetesindeki köşesinde parayla ilgili konularda iyi, kaygısız, rahat olabilmek için gereken dört unsuru yazdı…

Güncelleme:

Finansal sağlığın yerinde olması, kişinin kendini finansal açıdan güvende, huzurlu ve kaygıdan uzak hissetmesi demek. Siz kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Kurban Bayramımız mübarek olsun, bugün de ülkemizin her yerinde kurban telaşı var. Görev bittikten, vazifeler yerine getirildikten sonra da bir rahatlık ve dinlenme... İşte bu dinlenme esnasında sakin sakin düşünebilmemiz için size bir soru sormak istedim.

Sizin durumunuz nasıl?

Para ile ilgili konularda iyi, kaygısız, rahat olabilmemiz için aşağıdaki 4 unsurun yolunda olduğunu düşünüyor olmamız gerek. Bunlardan iki tanesi şu an yani şimdiki durumumuz için kendi değerlendirmemiz, iki tanesi de gelecek için nasıl hissettiğimiz ile ilgili.

  1. ŞİMDİ, ŞU ANDA: Günlük ya da aylık finansmanınızın üzerindeki kontrolünüz iyi mi, kötü mü? Paranızı yönetebildiğinizi düşünüyor musunuz? Yoksa her şey akışında ilerliyor ve sizin bunun üzerinde kontrolünüz az mı?
  2. GELECEKTE: Finansal bir şoku göğüsleyebilme kapasiteniz iyi mi, kötü mü? Allah korusun ama beklenmedik bir para problemi çıksa, kendinizi bununla baş edecek güçte hissediyor musunuz?
  3. ŞİMDİ, ŞU ANDA: Hayattan tat alacak seçimleri yapabilme özgürlüğünüz iyi mi, kötü mü? Bu çok para harcayabilme imkanı ile ilgili bir soru değil. Siz yapmak istediğiniz şeylerin çoğundan mahrum musunuz? Yoksa ‘yeteri kadarına ulaşabiliyorum, iyiyim, şükür’ diye bir rahatlığınız var mı?
  4. GELECEKTE: Finansal hedeflerinizi gerçekleştirebilecek rotada olduğunuzu düşünüyor musunuz? Yoksa ‘bu noktadan çok uzağım’ mı diyorsunuz? Hayatınızı kolaylaştıracak, güzelleştirecek bir finansal harcamayı şu an yapamıyor bile olsanız, planlama ve sabırla buna ulaşabileceğinizi hissediyor musunuz?

SONUÇ

Bu dört konuda iyi hissedenleri tebrik ederim. Doğru yoldasınız, aynen devam. Bu satırları okuyup da kendinizi en azından bazılarında eksik ve huzursuz bulduysanız, sakın endişelenmeyin. Yalnız değilsiniz. Son yıllarda büyük bir adanmışlık ve konsantrasyonla, size bu konularda yardımcı olacak bir telefon uygulaması üzerinde çalışıyorum. Siz de Monay uygulamasını telefonunuza indirin. Her gün bağlantıda olalım, para konularını birlikte halledelim.

PÜF NOKTASI

Girişimci nasıl para bulur?

Girişimci önce kendisine inanması gerekiyor… O öyle ki her zorluk karşısında dimdik durabilmesi lazım bu inançla. Kendisine inanmayan, projesine gerçek bir tutkusu bulunmayan birinin para bulması da çok zor… Girişimcinin ne yapması gerektiğini, ne yapmak istediğini kendisinin çok iyi bilmesi gerekiyor ve bu amaca ulaşmak için de çok iyi bir sebebi kendisi için büyük bir nedeni olması gerekiyor.

MONAY KAHVE SOHBETLERİ

‘Monay Kahve Sohbeti’nde geçen hafta, Ata Portföy Yönetimi’nin CEO& CIO’su Mehmet Gerz uzman görüşüyle yatırım, hisse, yatırım fonu ve borsa konularına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

 4 soruda finansal sağlık! Sizin durumunuz nasıl? resim: 0

İşte Gerz’in değindiği konulardan bazıları:

‘’Eskiden altın yatırımı biraz hor görülürdü. Vatandaşın çok bilgisi olmadığı ya da araştırma yapmadığı için altın aldığına yönelik yorumlar yapılırdı. Bence herkes bu konuda dersini aldı. Anadolu insanı, altın yatırımını, tasarrufunu ekonomi yönetiminin politik tercihlerine bırakmaktansa ondan etkilenmeyen bir yere yapma tercihinden dolayı yönelim gösteriyor; bu da bildiğiniz üzere altın. Altının değerini ekonominin başındaki politikacıların ne yaptığı hiç etkilemez.”

ÇEŞİTLENDİRME

‘’Anadolu insanının portföyünde çok miktarda altın olmasının nedeni ‘global çeşitlendirme’. Bir portföyde yüzde 10 altın olması portföyü ne rezil ne de vezir eder. Yani çok fazla sonucu değiştirmez. Çok da değil, az da değildir... Peki o zaman yüzde 10 altının ne rolü var portföyümüzde... Yüzde 90’ı başka şeylerden oluşan bir portföy düşünün... Şimdi sermaye piyasasındaki portföyler çok iniş çıkışlı. Piyasa dalgalanıyor çünkü. Yatırımcı da haklı olarak endişe ediyor. Yatırımcıların portföyünde altın olması, kriz durumlarında da kafalarının rahat etmesini sağlıyor. Dolayısıyla portföyün kalan yüzde 90’ına dair daha az endişe ediyorlar. Panikten portföyü bozmanın önüne geçecek bir durum bu. O yüzden portföyde altın olmasının finansal faydasından çok daha ‘araçsal’ faydası var.’’

Yorumlar
Kalan Karakter 800