Parayla Aranızdaki Dengeyi Nasıl Oluşturursunuz?

Para söz konusu olduğunda duygusal olarak dengeli misiniz? Elbette tasarruf etmeniz, bütçe yapmanız, borcunuzu ödemeniz ve emeklilik planı yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Ancak para durumunuz söz konusu olduğunda nasıl hissediyorsunuz?

Para söz konusu olduğunda duygusal olarak dengeli misiniz? Elbette tasarruf etmeniz, bütçe yapmanız, borcunuzu ödemeniz ve emeklilik planı yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Ancak para durumunuz söz konusu olduğunda nasıl hissediyorsunuz? Paranın duygusal yönüne odaklanmadan onunla ne yapmamız gerektiği hakkında rahatlıkla konuşabiliriz. Paraya genellikle hayattaki diğer pek çok şey gibi davranırız. Sonuca ulaşmak için bir araç o!

Bununla birlikte, paranın insanların hayatlarını nasıl yaşayacakları üzerinde büyük bir etkisi var. Sonuç olarak, ona çok fazla duygu yükleme eğiliminde olmamız doğal. Bazen bu duygular olumsuz olabilir ve bu da daha büyük sorunlara yol açabilir.

Ancak duygularımızı para söz konusu olduğunda nasıl dengeleyeceğimizi konuşmadan önce, para durumunuzla ilgili olumsuz duyguların sizi nasıl etkileyebileceğini görelim.

Parayla duygusal olarak dengede olmamanın etkileri

Para blokajlarına sahip olmak ve duygusal olarak dengeli olmamak zihinsel sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

  • Anksiyete
  • Finansal güvensizlik
  • Korku

Para aynı zamanda, kişisel ilişkilerden ve bir iş veya kariyere sahip olmaktan daha baskın bir stres kaynağıdır. Ancak finansal stres başka şekillerde de ortaya çıkabilir. Ayrıca, insanların para durumları söz konusu olduğunda kaçınma davranışları geliştirmelerine neden olabilir.

Finansal inkâr, değersizlik ve düşük benlik saygısı duygularıyla gelebilecek bir savunma mekanizmasıdır. Ele alınmazsa, bu sizi finansal hedeflerinize ulaşmaktan alıkoyabilir. Görüyorsunuz, para söz konusu olduğunda duyguları nasıl dengeleyeceğinizi öğrenmek finansal başarı için çok önemli. 

Kaygı, utanç veya diğer olumsuz duyguları hissediyorsanız, belki de neler olup bittiğini keşfetmenin ve bu duyguları rahatlatmanın zamanı gelmiştir. Dengeyi bulmanıza yardımcı olacak bazı taktiklerle birlikte parayla ilgili olumsuz duyguların bir listesini hazırladık: 

Kaygı ve korku

Kaygı ve korku, olumsuz duygular listesinin başında gelir. İnsanlar düzenli olarak paraları için endişe duyuyor! İç diyaloğunuzu en iyi siz bilirsiniz. Belki şu an kazandığınızdan daha fazla nasıl kazanacağınızı düşünüyorsunuz veya faturalarınızı nasıl ödeyeceğiniz konusunda endişe ediyorsunuz. 

Ya da belki de sahip olduklarınızı kaybedeceğinizden ya da onu yeterince iyi yönetemeyeceğinizden endişeleniyorsunuz. Para durumunuz hakkında o kadar çok endişeleniyorsunuz ki, stresli hale geliyor ve para durumunuzdan tamamen kaçınıyorsunuz.

Korkular nasıl dengelenir?

Kendi yolunuzdan çıkarak korkularınızı dengeleyin. Paranız hakkında endişeli veya korkulu hissetmeye başladığınızda, takılıp kalmak yerine kendinize sorun: ‘’Bunu aşmak için ne yapabilirim?’’ Faturaları ödeyememekten endişe ediyorsanız, kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanın ve plan oluşturun. Faturalarınızı ödemeyi unutmaktan mı endişeleniyorsunuz? Otomatiğe bağlayın. Her ay tüm paranızın nereye gittiğini merak ediyorsanız bir bütçe oluşturun ve finansal hedefler belirleyin.

Öfke ve pişmanlık

Belki çok alışveriş yaptığınız veya yeterince para biriktirmediğiniz için kendinize kızgınsınız. Belki de o kredi kartına borç biriktirdiğiniz için pişmanlık duyuyorsunuz. Pişmanlık öfke yaratıyor. Belki de bu kadar sorumsuz olduğunuz için kendinize kızıyorsunuz. Ya da belki de size para yönetimini öğretmedikleri için anne babanıza kızıyorsunuz. Hatta para durumunuz için dünyaya kızıyorsunuz. Ancak finansal hatalarınızdan ders alabilir ve daha iyi olabilirsiniz.

Öfke nasıl dengelenir

Peki, öfke ve pişmanlık hissederseniz duygusal olarak nasıl dengelenirsiniz? Pişmanlık yerine affetmeyi düşün. Geçmişteki finansal hatalarınız için kendinizi affedin.

Utanç

Belki de insanların para durumunuzdan sizi yargılayacağını düşündüğünüz için utanç duyuyorsunuz.

Arkadaşlarımızın ve ailemizin önünde iyi görünmek istiyoruz. Para durumumuzun o kadar da iyi olmadığını kabul etmek istemiyoruz, özellikle de toplum bize belli bir yaşa kadar finansal olarak bazı şeyleri başarmamız gerektiğini söylediğinde… İyi haber şu ki, herkes hata yapar, dünyanın en zeki ve en zengin insanları bile…

Utanç nasıl dengelenir?

Öfke ve pişmanlığa benzer şekilde, duyguları utançla dengelemenin anahtarı, geçmişteki parasal hatalarınız için kendinizi affetmek ve sonra kendinizden başka kimseye kanıtlayacak hiçbir şeyinizin olmadığını anlamak olacak.

Utancı ve kendini yargılamayı bırakmanın ve bunun yerine öğrendiğiniz dersleri almak ve ilerlemek için içsel gücünüzü bulmanın zamanı geldi. 

Olumsuz duygular hissetmek insanın doğasında vardır. Ancak önemli olan harekete geçmek ve para durumunuzla ilgili duyguları dengelemek olacak.

Para durumumuz söz konusu olduğunda, mesele pes etmemekle ilgili. Para hatalarımızdan öğrendiğimiz dersleri alır ve sonraki adımlarımıza uygularız.

Hayatınızda ve para durumunuzda her zaman olumlu değişiklikler yapabileceğinizi unutmayın. Ve Para Durumu’nu takip edin!

 

Parayı Neden Yönetemiyoruz? Ne Yapmalıyız?Neden tökezlediğimizi bilmek, paramızı, güvenimizi daha iyi yönetmek ve finansal geleceğimizin kontrolünü elimize almak için eyleme geçirilebilir adımlar atmanın anahtarlarından biridir. Peki bütçeler neden başarısız olur? İşte nedenler:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800