Finansal Sağlığınızı Nasıl İyileştirebilirsiniz?

İşte stres durumunuzu düzeltmenize ve finansal sağlığınızı iyileştirmenizi sağlayacak ipuçları:

Finansal stres, “sağlık” konusu gibi görünmese de birçok kişiyi etkiliyor. Genel olarak stresin vücut üzerinde önemli olumsuz etkileri var. Bu stres durumu; yorgunluk, uyku sorunları, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Çeşitli araştırmalar, ekonomik zorlukların yaşlanmayı hızlandırdığını, yani vücuttaki bilişsel işlevlerin azalmasına neden olduğunu gösterir.  İşte stres durumunuzu düzeltmenize ve finansal sağlığınızı iyileştirmenizi sağlayacak ipuçları:

1. Ölçemediğiniz Şeyi Yönetemezsiniz

Finansal durumunuzu etkin bir şekilde yönetmek için ne için çalıştığınızı bilmelisiniz. Bu, kazandığınız ve harcadığınız her parayı doğru bir şekilde takip etmek anlamına gelir.

Bunu kolay ve akıcı hale getirmek için birçok araç var. Şahsen, Moneye uygulamasını kullanmayı ve harcamalarımı oraya yazmayı seviyorum. Böylece Moneye ile tüm harcamalarınızı kategorilere ayırabilir, hedeflerinizi ve bütçe kalemlerinizi takip edilebilirsiniz. Unutmayın, finansal “sağlığı” iyileştirmenin ilk adımı, her şeyi takip ettiğinizden emin olmak.

2. Finansal Hedefler Belirleyin

Çoğumuzun finansal hedefleri var. Bu ister borçtan kurtulmak ister özel bir tatil gibi büyük bir şey için para biriktirmek, isterse bir ev için peşinat ödemek, emeklilik için birikim yapmak ya da sadece sahip olmadığımız bir düzeyde finansal rahatlığa ulaşmak olsun. Kişisel finansal hedefleriniz ne olursa olsun (ve birkaç tane olabilir!), tam olarak ne olduklarını ve ihtiyaç duydukları belirli bir zaman çizelgesini netleştirmek önemli. Böylece oraya ulaşmak için bir plan oluşturabilirsiniz.

  • Ne kadara ihtiyacınız var?  Ödemeniz gereken toplam borç miktarı nedir? Veya gezi/düğün/vb.'nin tahmini maliyeti ne kadar? Emeklilik için mi tasarruf ediyorsunuz?
  • Ne kadar zamana ihtiyacınız var?
  • O hedefe nasıl gideceksiniz? Bu birikim hedefine, harcamalarınızı azaltarak mı, gelirinizi artırarak mı yoksa her ikisinin bir kombinasyonuyla mı ulaşılacak? Ne tür fonlara ihtiyacınız var- nakit, emeklilik hesapları, öz sermaye?
 

3. Bütçe yapın

Bütçe, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmayan yerlerde harcamak yerine, gitmeyi amaçladığı yerler için gelir ayırmanıza yardımcı olur. Yani kısaca ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Paranızın nereye gitmesi gerektiğini belirlemeye yardımcı olacak bir bütçeniz yoksa, nereye ihtiyaç duyduğunuzu bilemezsiniz.

4. Acil Durum Fonunuz Olsun

Finansal stresin büyük bir kısmı, ortaya çıkan beklenmedik harcamaları karşılayacak kadar paranızın olmamasından veya buna yetmeyeceğinizden korkmanızdan kaynaklanır. Acil durum fonu, gerektiğinde güvenebileceğinizi bildiğiniz bir birikim hesabına sahip olmanızı sağlar.

Kişisel borcunuz varsa (örneğin, kredi kartları, öğrenci kredileri, araba kredisi), genellikle daha küçük bir acil durum fonuyla başlamanız, tüm borcunuzu ödemeniz ve ardından geri dönüp acil durum fonunuzun tamamını finanse etmeye devam etmeniz önerilir.

5. Doğru Borçlanın

Dağ gibi bir borçla karşı karşıyaysanız, önce küçükleri ödeyin. Mağaza kredi kartları gibi daha küçük faturalarla ilgilenmek, daha büyük bakiyelerle başa çıkma konusunda size güven verebilir.

 

Akıllı Yönetilen Bütçe ile Nasıl Şık Olunur? Hem moda hem de para durumu konusunda kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz? Akıllı yönetilen bütçe ile şık olmanın kuralları:

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800