Sıfır ve İkinci El Otomobil Piyasasında Mayıs Zammı: En Ucuz Araç 1.2 Milyon TL Oldu
Mayıs ayına girdiğimiz şu günlerde otomotiv piyasasında fiyatlar belli oldu. Peki, ikinci el piyasasında son durum ne? Sıfır araçlarda mayıs zammı ne kadar oldu? Detaylar işte sizlerle:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMayıs ayına girilmesiyle birlikte sıfır otomobil fiyat listelerinde beklenen güncelleme geldi. Otomotiv firmaları yeni fiyatlarla güne başlarken, 16 markanın 330 modelini kapsayan güncellemelerde önemli artışlar yaşandı. Sektör temsilcileri ve veri analiz şirketleri, zamların döviz kurunun üzerindeki artışlara dikkat çekerek, ÖTV matrahının etkisine vurgu yapıyor. İkinci el piyasasında ise durağan bir seyir izleniyor.
Sıfır Araçlarda Mayıs Zammı
Nefes'te yer alan habere göre, mayıs ayı itibarıyla güncellenen sıfır araç fiyat listelerinde 16 marka ortalama yüzde 2 ila yüzde 6 arasında fiyat artışı gerçekleştirdiği dikkatleri çekti. Ancak zam oranları modellere göre değişiklik gösterirken, 330 modelde yüzde 10'lara varan artışlar kaydedildi. Hatta iki modelde fiyat değişiminin yüzde 11 ve yüzde 16'yı bulduğu belirtildi. Yapılan zamlarla birlikte en ucuz sıfır aracın fiyatı 1.2 milyon TL'ye çıktı. Ayrıca 22 modelde 1 milyon liranın üzerinde fiyat farkı oluştuğu dikkatleri çekti.
Zamların Arkasındaki Nedenler:
Otomotiv veri analiz şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, fiyat artışlarının sadece döviz kuruna bağlı olmadığına dikkat çekerek bu konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
Nisan ayı boyunca Euro/TL kurunun ortalama 42.7 TL seviyesinde seyrettiğini ve mayıs başında 43.4
TL civarında olduğunu belirten Yalçın, kurdaki yaklaşık yüzde 1.6'lık artışa karşın markaların çok daha yüksek oranlarda zam yaptığını ifade etti. Bu durumun, fiyat artışlarının kur artışının ötesinde faktörlere dayandığını gösterdiğini söyledi.
Yalçın, otomobil fiyatlarını belirlemede kritik rol oynayan ÖTV dilimlerine de dikkat çekti. Yapılan her zammın bazı modellerin bir üst vergi dilimine geçmesine neden olabileceğini belirten Yalçın, özellikle ÖTV matrahında kritik eşiklerde bulunan modellerde küçük zamların bile ciddi fiyat artışlarına yol açabildiğini vurguladı. Mayıs zammının hem döviz kurundaki artışın hem de markaların fiyat pozisyonlama stratejilerinin bir sonucu olduğunu belirtti.
Önümüzdeki dönemde ÖTV matrah düzenlemeleri yapılmadığı takdirde bu artışların tüketici nezdinde daha da hissedilir hale geleceğini öngören Yalçın, diğer markalardan da zam açıklamalarının gelmesini beklediklerini dile getirdi.
Markalara Göre Ortalama Fiyat Artışları (%):
- Mercedes-Benz: 6.1
- BYD:
.9
- Toyota:
.
- KG Mobility:
.4
- Citroën: 4.7
- Land Rover: 4.2
- Volkswagen: 4.1
- Skoda: 3.6
- DS Automobiles: 2.8
- Chery: 2.7
- Suzuki: 2.7
- BMW: 2.
- Peugeot: 2.4
- Kia: 2.4
- Opel: 2.1
- Honda: 2.0
İkinci El Piyasasında Son Durum:
Hüsamettin Yalçın, ikinci el otomobil piyasasının mayıs ayına durağan bir başlangıç yaptığını belirtti. Nisan ayına göre fiyatlarda belirgin bir değişim yaşanmazken, genel ortalamada yüzde 1.'lik sınırlı bir artış görüldüğünü aktardı. Yalçın'a göre, sıfır araçtaki kampanyalar ve taşıt kredisine erişimde yaşanan zorluklar ikinci el piyasasını baskı altında tutuyor.
Piyasada hala "Fiyatlar daha da düşer mi?" algısının etkili olduğunu ve tüketicinin alım kararını ertelediğini belirten Yalçın, yatırım amaçlı alımların neredeyse durduğunu söyledi. İkinci el araçların pazarda kalma süresinin ise 40 güne kadar çıktığını ifade etti. 202 yılının ilk 4 ayında ise 1.6 milyon civarında araç satışı gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı.