Kredi kartı kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Kredi kartı, yaptığımız alışverişlerde sağladığı kolaylıklar ve sağladığı avantajların yanı sıra kullanırken dikkat edilmezse ciddi sorunlar yaşamamıza neden olabilir. Kredi kartını doğru kullanma yöntemlerini sizler için derledik.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre Aralık 2022’de kredi kartı sayısı 99 milyon 489 bin 990’a ulaştı. 2022 yılında 3 trilyon 708 milyar liralık harcama kart ile yapıldı. Kredi kartı borcu ise 2022 yılı sonu itibarıyla yüzde 100 artarak 429 milyar liraya yükseldi. Vatandaşların bankalara olan toplam 1 trilyon 533 milyar liralık borcunun 430 milyar lirasını kredi kartı borcu oluşturdu. Kredi kartı borcunun artmaması için ne yapmalıyız? Kredi kartını kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte dikkat edilmesi gerekenler…

Kredi kartıyla yapılan harcamanın toplam geliri aşmamasına dikkat edin.

Çok sayıda kredi kartına sahip olmak takip ve idare etmekte zorluklara neden olur. Bunun için en fazla 2 kart kullanın.

Kredi kartının kredilendirme özelliğini sadece kısa vadeli ihtiyacınız için kullanın. Uzun vade ve yüksek tutarlı ürün veya hizmet alımında tüketici kredisini tercih edin.

Basılı ekstrenin posta sürecinde gecikme yaşanabileceğini göz önüne alarak kredi kartı borcunuzu e-posta ya da ve sms ile gönderilmesini isteyin.

Kredi kartı borcunuzu kapatmak için, başka bir kredi kartından nakit avans kullanma yolunu tercih etmeyin.

Asgari ödemeyi mutlaka yapın

Taksitli alışverişte borcunuzun sonraki dönemlerde birikeceğini dikkate alın.

Kredi notunuzun düşmemesi için kredi kartı borcunuzun minimum ödemesini mutlaka yapın.

Kart kartı borcunuzu devamlı kredilendirmeyin. Maddi durumunuz uygun olduğu dönemlerde borcun tamamını ödeyerek faizinden kurtulun.

Kredi kartlarınızdan alınan ücret ve komisyonlar için sözleşmeyi ve ekstrenizi dikkatli okuyun.  

Bir takvim yılında 3 kez, dönem borcunuzu yüzde 50'den az ödediğiniz takdirde kartınız, borcunuzun tamamı ödenene kadar nakit çekime ve limit artışına kapatılacağını unutmayın.

İlk kez kredi kartı alanlar için minimum ödeme oranı, ilk kullanımından itibaren 1 yıl süreyle yüzde 40 olarak belirlenmiştir. Bir yıldan sonra ise minimum ödeme oranları limite göre farklılık gösterir.

Kredi kartınızdan nakit avans çektiğinizde, önce faizi yüksek olan borcunuzu kapatın. Bu borcu ödemek için ekstre gelmesini beklemeyin.

Etiketler Kredi Kartı
Yorumlar
Kalan Karakter 800