Başarılı girişimci ne zaman ‘bitti’ der?

Başarılı girişimci bir işe nasıl başlar? Başarılı bir girişime imza atmak için ne tür özelliklere sahip olmak gerekir? bilgilerine yer veren haberlerle sık sık karşılaşırız. Peki başarılı bir girişimci ne zaman bu işi bitirmenin vakti geldi der? Ve bitirmek ‘çıkış’ ne kadar önemlidir?

1 13

Başarılı girişimcinin ilk adımı kadar son adımı da önem taşır. Bir işi başlatmak kadar, bitirmek de başarılı bir girişim adına önemli stratejik adımlar atmaya gereksinim duyar. Başarılı bir girişimcinin özellikle kendi kurduğu yapıdan çıkması zorlu bir süreç olabilir. Girişimciler bir işten elini ayağını çektiğinde, işletmenin gelişmeye devam edeceğinden ve sürecin sorunsuz işleyeceğinden emin olmalıdır. Peki en iyi bitiriş, çıkış stratejileri nelerdir? Tüm girişimcilerin mutlaka düşünmesi gereken son adımı, çıkış stratejilerini sizler için derledik.

2 13 Girişimci İçin Çıkış (Exit) Nedir?
Girişimci İçin Çıkış (Exit) Nedir?

Çalışılan şirketle ilişiğini kesmeye, işletmenin mülkiyetini başka bir kişi ve kuruluşlara satma ya da devretmeye çıkış (exit) denir. Girişimciler için bir şirketten çıkmak önemli bir durumdur. Çünkü bu çıkış girişimcilerin işle olan ilişkilerinin sona erdiğine ve yaşamlarında yeni bir dönemin başladığına işaret eder.

3 13

Bir şirketten çıkmak ve o şirketle tüm bağlarını koparmak, girişimciler için önemli bir dönüm noktası olabilir. Bu süreç her zaman benzer özellikler taşımaz. Aynı zamanda hem ödüllendirici hem de zorlayıcı bir hale gelebilir. Girişimciler dikkatli bir planlama yaparak, başarılı çıkış yapma şanslarını artırabilir. Başarılı girişimciler, doğru desteği arayarak yeni fırsatlara veya girişimlere yönelebilir.

4 13 Girişimci İçin Çıkış Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Girişimci İçin Çıkış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

İster istifa etmiş olsun, ister fesih yoluyla işi sonlansın, bir girişimci için şirketten ayrılmak, kişisel ve mesleki gelişim fırsatları sunabilir. Yeni kariyer opsiyonlarını yakalama şansı da sağlayabilir.

Girişimci yeni projelerinin finansmanı adına çıkış sonunda elde edilecek finansal gelirle, kaynak yaratabilir. Girişimcilerin başarılı bir çıkış işlemini sonuçlandırması, start-up ekosisteminde ilerleyen süreçte üreteceği yeni projelerin kredibilitesinin artmasının önünü açar.

5 13 Girişimcinin Çıkış Yapmasının Girişim Ekosistemine Faydası Nedir?
Girişimcinin Çıkış Yapmasının Girişim Ekosistemine Faydası Nedir?

Girişimcinin işten çıkış yapması girişim ekosistemine fayda sağlar. Nasıl mı? İster satın alma yoluyla olsun isterse halka arz ya da birleşme yoluyla olsun, şirketlerden çıkış, girişim ekosisteminde önemli bir rol oynar.

Girişimcinin Çıkış Yapmasının Ekonomiye En Büyük Katkısı Nedir?

Girişimcinin çıkış yapmasının girişim ekosistemine en büyük katkılarından biri sermaye ve kaynak akışı yönünde olur. Bir girişimden çıkış yapıldığında, yeni girişimleri finanse etmek için kullanılabilecek önemli miktarda sermayeye sahip olunabilir. Bu sayede girişimciler başarılı olmak için ihtiyaç duydukları maddi kaynaklara ulaşabileceklerinden, bu durum girişim ekosisteminin büyümesini desteklemeye yardımcı olur.

Çıkış yapmanın girişim ekosistemine bir diğer katkısı da mülkiyet ve kontrolün devredilmesi yönünde olur. Girişimci çıkış yaptığında, genellikle mülkiyetin kuruculardan yeni yatırımcılara devri söz konusu olur. Bu, kurucuların rollerini arkalarında bırakıp, yeni girişimlere geçmeleri için imkan sağlarken, yeni yeteneklerin ortaya çıkıp, şirketi yönetmesi için de fırsat sunabilir.

6 13 Girişimcinin Çıkış Yapma Rehberi
Girişimcinin Çıkış Yapma Rehberi

Girişimci için bir işletmeden çıkış süreci şartlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak girişimcilerin bu alanda izlediği bazı ortak adımlar vardır. Bu adımların ilki, girişimci, çıkış nedenini belirlemelidir. Yeni fırsatları takip etme arzusu veya şirketin girişimcinin hedeflediği en yüksek potansiyele ulaşması olabilir. Girişimci, çıkış nedeni belirlendikten sonra, geleceği için plan yapmaya başlamalı ve çıkışının stratejilerini belirlemelidir.

Girişimci, bunun ardından işinin değerini göz önünde bulundurmalıdır. Bu, işletmenin varlıklarını, yükümlülüklerini ve gelecekteki büyüme potansiyelini dikkate alacak şekilde yapılmalıdır. Kesinlikle profesyonel bir değerlendirme yapılmalıdır. İşletmenin değeri, girişimcinin satışta ne kadar kazanacağını belirleyecektir.

7 13

İşletmenin değeri net olarak ortaya konduktan sonra, girişimcinin işletmeyi satmanın en iyi yoluna karar vermesi gerekir. İşletme, tek bir alıcıya özel bir satış yoluyla yapılabileceği gibi birden fazla alıcının teklif verebileceği halka açık bir açık artırma yoluyla da gerçekleşebilir. Girişimci hisselerini kısmen veya tamamıyla şirket içinde satma yolunu da seçebilir.

8 13 Girişimci Müzakere Sürecinde Nasıl Hareket Etmeli?
Girişimci Müzakere Sürecinde Nasıl Hareket Etmeli?

Şirket için bir alıcı ortaya çıktığında, girişimci ve alıcının satış koşullarını müzakere etmesi gerekecektir. Satın alma fiyatının yanı sıra, ödeme planı ve satış tamamlanmadan önce yerine getirilmesi gereken şartlar, detaylı olarak ele alınmalıdır. Müzakere süreci oldukça karmaşık ve yoğun geçebilir. Müzakere sırasında, girişimcinin hukuki ya da mali danışmanların yardımını alması büyük bir önem taşır.

9 13 Girişimcinin Bir İşletmede İlk ve Son Adımları
Girişimcinin Bir İşletmede İlk ve Son Adımları

Satış ile ilgili anlaşmaya varıldıktan sonra, girişimci ve alıcının gerekli yasal ve mali belgeleri tamamlamaları gerekecektir.  Satış tamamlandıktan sonra, girişimcinin geçişin lojistiğini ele alması büyük önem arz eder.  Bu süreçte müşterilerin ve satıcıların mülkiyet değişikliği hakkında bilgilendirilmesini gerektirebilir. Girişimciden ayrıca yeni sahibin işi devralmasına rehberlik sağlayarak yardımcı olması beklenebilir.

10 13 Çıkışın Ardından Nasıl Geçiş Planı Yapılır?
Çıkışın Ardından Nasıl Geçiş Planı Yapılır?

Bir geçiş planı oluşturmak, bir girişimci için çıkış stratejisinin en önemli parçasıdır, desek yeri. Bir geçiş planı, işletmenin sahipliğini yeni sahibine sorunsuz bir şekilde devretmek için gereken adımları ana hatlarıyla belirtir. İyi uygulanmış bir geçiş planı, işletmenin başarısının devamını sağlamaya yardımcı olabilir.

11 13 Geçiş Planı Oluşturmaya Yönelik Adımlar Nelerdir?
Geçiş Planı Oluşturmaya Yönelik Adımlar Nelerdir?

Peki çıkış için geçiş planı oluşturmaya yönelik adımlar neler olmalıdır?

Geçiş planının öncelikli adımı, temel sorumlulukların ve varlıkların belirlenmesidir. Bir geçiş planı oluşturmanın ilk adımı, işletmenin yeni sahibine devredilmesi gereken temel sorumluluklarını ve varlıklarını belirlemektir. Devredilecek sorumluluklar arasında mali işlerin yönetilmesi, operasyonların denetlenmesi ve mevcut paydaşlarla ilişkilerin sürdürülmesi gibi görevler yer alabilir.

Geçiş planına yönelik kesinlikle bir eğitim planı geliştirilmelidir. Temel sorumluluklar ve varlıklar tespit edildikten sonra, şirketin yeni sahibi veya liderlik ekibini eğitmek için ivedilikle bir plan hazırlanmalıdır.  Bu plan şirketi devralan yönetimin, çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Böylelikle devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından karşılaşılacak sorunların azaltılmasına yardımcı olunur.

12 13 Başarılı Girişimcinin Geçiş Planı Nasıl Olmalı?
Başarılı Girişimcinin Geçiş Planı Nasıl Olmalı?

Geçiş sürecinin öncelikle çalışanlara akabinde müşterilere ve diğer paydaşlara iletilmesi önem arz eder. Çıkış dönemi içerisinde belirlenen aşamalar şirketin paydaşlarına gecikmeden ve oldukça şeffaf bir şekilde iletilmelidir. Çalışanları değişiklikler hakkında bilgilendirmek için toplantılar düzenlemelidir. Müşterilere ise yeni sahibin veya liderlik ekibinin kim olduğunu bildirmek gerekir. Bu bilgilendirme için mektup veya e-postalar göndermek uygun olur. Ayrıca bu devir müşterilerle ilgili yasal veya düzenleyici belgeleri güncellemeyi gerektirebilir.

Mülkiyetin ve kontrolün devredilmesi aşamasına gelindiğinde artık devir için önemli bir yol kat edilmiş olur. Eğitim planı tamamlandıktan ve geçiş paydaşlara bildirildikten sonra, işin sahipliğini ve kontrolünü devretme zamanı artık gelmiştir. Bu noktada yasal belgeler imzalanır, varlıklar ve sorumluluklar şirketin yeni sahibine aktarılır.

Mülkiyet ve kontrol devredildiğinde geçiş süreci sona ermez. Sürekli destek sağlanması da önemli bir husustur.  İşletmenin sürekli başarısını temin etmek için yeni sahibine sürekli destek sağlamak önemlidir. Bu, tavsiye ve rehberlik sağlamayı, şirket için önemli kişilerle tanıştırmayı ve gerektiğinde yardım sunmayı içerebilir.

13 13 Girişimciler Başarılı Bir Çıkış İçin Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?
Girişimciler Başarılı Bir Çıkış İçin Nasıl Bir Strateji İzlenmeli?

Girişimciler için bir işletmeden çıkmak zorlu ve stresli bir deneyim olabilir. Ancak aynı zamanda yeni girişimlere geçmek heyecan verici bir fırsat da sunabilir. Girişimcilerin işlerinden başarılı bir şekilde çıkmalarını sağlamak için kullanabilecekleri çeşitli stratejiler vardır. İyi hazırlanmış ve net bir planı olan girişimcilerin işlerinden başarılı bir çıkış yapma olasılığı daha yüksektir.

Gelecek için plan oluşturmak: Bir işten çıkmanın ilk adımı, bunun için mümkün olduğunca erken plan yapmaya başlamaktır. Girişimciler erken planlama yaparak işletmelerinin değerini en üst düzeye çıkarabilir ve sorunsuz bir geçiş sağlayabilir.

Zamanı iyi hesaplamak: Bir işletmeden çıkış söz konusu olduğunda zamanlama da önemlidir. Girişimciler, piyasa koşullarını ve işletmelerinin değerini etkileyebilecek diğer faktörleri dikkatle değerlendirmeli, iyi zamanlama yapmalıdır.

Büyümeyi hedefine almak: Girişimciler, parlak bir geleceğe sahip olduğunu göstererek iyi bir anlaşma yapma şansını artırabilir.

Güçlü bir ekibe sahip olmak: Başarılı bir çıkış aynı zamanda güçlü bir ekip gerektirir. Girişimciler güçlü bir ekip kurarak, kendileri ayrıldıktan sonra bile işletmenin gelişmeye devam etmesini sağlayabilir.

Başarılı danışmanlar aramak: Doğru danışmanları seçmek bu noktada büyük bir önem taşır. Başarılı avukat ve maliyecilerle iletişime geçmek ve onlardan danışmanlık almak faydalı olacaktır.

Her girişimin kendine özgü dinamikleri ve zorlukları vardır. Ancak doğru stratejiler ve planlama ile girişimci ve şirket başarılı ve karşılıklı fayda sağlayan bir çıkış süreci yaşayabilir. Her iki tarafın da ihtiyaçları ve hedefleri dikkatlice değerlendirilerek ve gelecek için net bir plan geliştirilerek kazan-kazan şeklinde bir çıkış sağlanabilir. Doğru stratejiler sayesinde tüm girişimciler başarılı bir çıkışı ölçeklendirebilir.

Çıkış başarıyı da beraberinde getirir derken, başarılı girişimcilerin çıkışlarından bahsediyoruz. Canına tak edip, çıkışa giden çalışanların aynı planlı başarılara erişmesi çok da mümkün görülmüyor. Hatırlatalım isteriz…

Etiketler girişimci
Yorumlar
Kalan Karakter 800