ABD'den Binance'e para cezası! 4,3 milyar dolar ödeyecek

ABD hükümeti, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in, kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle toplam 4,3 milyar dolar ceza ödemeyeceğini bildirdi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Binance, Mali Suçlarla Mücadele Birimi (FinCEN) ile yapılan anlaşma kapsamında 3,4 milyar dolar ve Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) ile yapılan anlaşma kapsamında 968 milyon dolarlık cezayı ödeyecek.

Açıklamada, Binance'ın kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarına uymayarak platformda bir dizi yasa dışı işlemi serbest bıraktığı belirtildi. FinCEN ile yapılan anlaşma, Binance'e 5 yıllık gözetim ve ABD'den tamamen çıkma taahhütleri içeriyor. Ayrıca, anlaşma şartlarına uymamanın Binance'e FinCEN tarafından tahsil edilecek 150 milyon dolarlık ertelenmiş ceza dahil ek cezalar getirebileceği vurgulandı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, ABD Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı Rostin Behnam, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek konuyla ilgili bilgi verdi. Yellen, FinCEN, OFAC ve IRS'in Binance'in faaliyetlerini 3 yıldan fazla bir süre boyunca incelediğini belirtti.

Yaptırımları ihlal eden sanal para ticaretine izin

Yellen, Binance'in önceki beyanlarına rağmen ABD pazarındaki bağlantılarını sürdürdüğünü ve şüpheli işlemleri rapor etmediğini ifade etti. Ayrıca, Binance'in ABD yaptırımlarını ihlal eden 1,5 milyondan fazla sanal para ticaretine izin verdiğini bildirdi.

Garland, Binance'in kasten ihlalleri kabul ettiğini belirterek ödenecek cezanın bugüne kadar verilen en büyük cezalardan biri olduğunu söyledi. Anlaşmanın bir parçası olarak Binance'e izleme ve raporlama zorunluluğu getirildiğini ve şirketin geçmiş işlemleri incelemesi gerektiğini kaydetti. Binance Üst Yöneticisi (CEO) Changpeng Zhao'nun, ABD yasalarını kasten ihlal ettiği suçlamasıyla mahkemeye çıkarıldığını belirten Garland, Zhao'nun istifa etmeyi ve 50 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Zhao, yaptığı paylaşımda, hatalarını kabul ederek Binance CEO'luğundan ayrıldığını duyurdu. Şirketin üst yöneticilerinden Richard Teng'in yeni CEO olarak göreve başlayacağını belirtti ve Binance'in geleceğine güven duyduğunu ifade etti. Zhao, Binance'in herhangi bir kullanıcı fonunu kötüye kullanmadığını ve piyasa manipülasyonuna karışmadığını vurguladı.

Etiketler ABD Binance
Yorumlar
Kalan Karakter 800