18 yaş altı kripto para alabilir mi? Gençler için kripto karlı olur mu?

Günümüzde gençler finansal bağımsızlık elde etmek ve gelecekteki mali hedeflerini gerçekleştirmek için çeşitli yatırımları değerlendirmekte. Son yıllarda kripto para birimleri, özellikle Bitcoin ve Ethereum gibi popüler varlıklar, genç yatırımcılar arasında büyük ilgi uyandırıyor.

Para Durumu Para Durumu info@paradurumu.tv

Gençlerin kripto yatırımıyla ilgili karlılık potansiyelini anlamak ve riskleri değerlendirmek önemlidir.

Kripto para birimleri doğası gereği hızlı değer artışları ve düşüşleriyle tanınır. Bu durum, genç yatırımcılar için büyük fırsatlar sunarken aynı zamanda büyük riskler de taşır. Kripto piyasası hızla değişebilir ve fiyat dalgalanmaları yatırımcıları büyük kazançlar elde etme potansiyeliyle birlikte büyük kayıplar yaşama riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Kripto para birimi nedir?
Kripto para birimi nedir?

Kripto para birimi, blok zinciri adı verilen şifreli ve herkes tarafından doğrulanabilir bir ağda alınıp verilen bir tür dijital para birimidir. Son zamanlarda yapılan en az bir anket, Amerikalıların çoğunluğunun kriptonun finansın geleceği olduğuna inandığını, bu nedenle yatırım hakkında bilgi edinmek isteyen gençler için çok uygun olduğunu ortaya çıkardı.
Kripto para birimi, onu ihraç eden kontrol eden bir taraf veya merkez bankası olmadığı için merkezi olmayan bir para birimi olarak kabul edilir.

Kripto para birimi, değiş tokuş edildiği blok zinciri ağlarını güvence altına almak için kriptografi teknikleri ve şifreleme algoritmaları kullanılarak ultra güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır, ancak kripto tüccarları bilgisayar korsanlığına veya dolandırıcılığa maruz kalabilir. Bunun nedeni kısmen, blok zincirinin herhangi bir hükümetin veya düzenleyici otoritenin kontrolü dışında var olan bağımsız bilgisayarlar tarafından çalıştırılmasıdır.

Kripto hakkında temel bilgiler
Kripto hakkında temel bilgiler

20.000'den fazla kripto para birimi var, ancak yalnızca birkaçının önemli piyasa değeri var.
Her yaştan insan, hatta gençler kripto para birimine yatırım yapabilir, ancak ABD ve Türkiye dahil birçok birçok ülkede kullanıcıların en az 18 yaşında olması şart koşuluyor. Fakat bununla iligil henüz bir kanuni düzenleme yapılmış da değil.


Kripto yatırımı yüksek risklidir, çoğunlukla düzensizdir ve spekülatif olarak kabul edilir, bu nedenle sadece geçler değil tüm bireylerin yatırımlarını sınırlı tutmaları gerekiyor.

Gençler kripto para birimine yatırım yapabilir mi?
Gençler kripto para birimine yatırım yapabilir mi?

Evet, gençler kripto para birimine yatırım yapabilir. Hemen hemen her ülkede 18 yaşına gelmemiş gençlerin yatırım yapmalarına izin verilmese de kripto yatırımı konusunda henüz bir kanuni düzenleme yapılmış değil.
Kripto para satın almanın en popüler yolu, kripto borsalarına kayıtlı aracı kurumlara kaydolmaktır.Bu kurumlar kolayca kripto satın almanıza olanak tanır. Ancak çoğu ancak çoğu şirket bir hesaba kaydolmak için en az 18 yaş şartı koşuyor.
Dolayısıyla, kripto para birimine yatırım yapmak isteyen bir gençseniz, bunu yapmanın yalnızca birkaç yolu vardır ve bunlar bu yazının ilerleyen kısımlarında ele alınacaktır.

Kripto para birimine yatırım yapmanın anlamı

Kripto para birimine, diğer varlıklarla aynı şekilde değer verilir: arz ve talep yasası yoluyla. Birçok kripto para birimi, halka açık ve özel borsalarda alınıp satılabildiğinden, verilen kripto para birimi için fiyat piyasa tarafından belirlenir.
Bu, herhangi bir kripto varlığına yatırım yapabileceğiniz ve fiyatın piyasa talebine göre dalgalanacağı anlamına gelir. Kripto para birimleri spekülatif yatırımlar olarak görülse de, bazıları popülerliğe, küresel benimsemeye ve piyasada onlar için yaratılan değere bağlı olarak diğerlerinden daha fazla değer taşır.

İlk kripto para: Bitcoin
İlk kripto para: Bitcoin

Bitcoin (BTC) ilk kripto para birimiydi. 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir programcı tarafından oluşturuldu. Bitcoin, kullanıcılara orijinal blockchain ağında işlemleri işleme ve doğrulama karşılığında bir ödül olarak verildi.
Popülaritesi arttıkça, giderek daha fazla insan Bitcoin madenciliği yapmaya başladı ve sonunda yalnızca Bitcoin satın almak ve ticaretini yapmak amacıyla borsalar kuruldu.


Bitcoin'in fiyatı 2010'da sadece birkaç sentten 2017'de 20.000 doların üzerine çıktı. Ardından, 2021'de 68.000 doları aşan rekor bir seviyeye çıkmadan önce bir düşüş dönemi yaşadı. Bitcoin fiyatları bu seviyelerden düştü ve keskin bir şekilde 20.000 doların altına düştü. 2023'te bu dönüm noktasına tekrar geçmeden önce kripto borsaları, aracılık hesapları ve para uygulamaları aracılığıyla Bitcoin'e yatırım yapabilirsiniz.

İkinci popüler kripto para birimi: Ethereum
İkinci popüler kripto para birimi: Ethereum

Ethereum (yerel belirtecine Ether veya ETH denir) günümüzün en popüler ikinci kripto para birimidir ve blok zincirinde akıllı sözleşme işlevselliğine öncülük etmiştir. Ethereum, blok zincirinde bu akıllı sözleşmeleri kullanan binlerce uygulamaya sahiptir ve standart Bitcoin ağından daha yüksek işlem hızları sunar.


Ethereum programlanabilir, bu nedenle bugün birçok merkezi olmayan kripto uygulamasının üzerine inşa edildiği işletim sistemi olarak görülüyor.
Ethereum, çoğu büyük kripto borsasında, bazı aracı kurumlar aracılığıyla ve ayrıca finans uygulamaları aracılığıyla satın alınabilir veya satılabilir.

Kripto cüzdanı nedir?
Kripto cüzdanı nedir?

Bir genç de dahil olmak üzere herhangi biri bir kripto para birimi satın aldığında, bunun bir yerde saklanması gerekir. Çoğu durumda, halka açık bir borsada bir kripto para birimi satın alırsanız, onlar kriptoyu sizin için yerleşik bir borsa cüzdanında tutar. Ve kripto para biriminin velayetini kendiniz almak istiyorsanız, bir kripto cüzdanı oluşturabilir ve kripto para birimini ona aktarabilirsiniz.


Kripto cüzdanı, kripto para biriminizin özel anahtarlarının saklandığı yerdir. "Cüzdan" terimi, paranızı sakladığınız bir yeri düşünmenize neden olsa da bir kripto cüzdanı farklıdır. Tüm kripto para birimleri blok zincirinde yaşar, ancak bu kripto para birimlerini kullanabilmeniz için özel anahtarlara erişim gerekir. Kripto cüzdanları, kripto paralarınızın anahtarlarını kontrol etmenizi sağlar, bu da onu nasıl yöneteceğinizi seçebileceğiniz anlamına gelir.

Kripto para türleri

Var olan 20.000'den fazla kripto para birimi vardır. Birçoğunun değeri çok fazla olmasa da, bugün kripto para birimleri arasında toplam değer olarak kabaca 1 trilyon dolar var.
Ancak hepsi iki ana kategoriye ayrılır:


Madeni paralar:


Kripto paralar, bir blok zincirinin kodunda bulunan yerel kripto para birimlerini ifade eder. Bu kripto para birimlerinin her birinin kendi blok zinciri ağı vardır ve bir para birimi biçimi olarak (ABD doları veya avro gibi) değiştirilmeleri amaçlanmıştır. Bazı kripto para örnekleri Bitcoin, Litecoin ve Dogecoin'dir.


Jetonlar:


Jetonlar, mevcut bir blockchain ağının üzerine inşa edilmiş kripto para birimleridir. Belirteçler, yalnızca değiş tokuştan daha fazlası için kullanılabilir - blok zinciri uygulamalarında erişimi yönetmek, ürünleri izlemek veya uygulama içindeki eylemleri doğrulamak için de kullanılabilirler. Bunlara örnek olarak Tether ve Chainlink verilebilir.
 
Her bir kripto para biriminin çeşitli kullanım durumları, değerleri ve işlem hızları vardır. Bu, her birinin kullanıma ve talebe bağlı olarak farklı fiyatları olmasının nedenidir. Gençler kripto para birimlerine yatırım yaparken bunu göz önünde bulundurmalıdır.Her bir kripto para türünü kullanmanın birçok yolu vardır ve her yıl daha fazla çözüm geliştirilmektedir.

Kripto cüzdanı, kripto para biriminizin özel anahtarlarının saklandığı yerdir. "Cüzdan" terimi, paranızı sakladığınız bir yeri düşünmenize neden olsa da bir kripto cüzdanı farklıdır. Tüm kripto para birimleri blok zincirinde yaşar, ancak bu kripto para birimlerini kullanabilmeniz için özel anahtarlara erişim gerekir. Kripto cüzdanları, kripto paralarınızın anahtarlarını kontrol etmenizi sağlar, bu da onu nasıl yöneteceğinizi seçebileceğiniz anlamına gelir.

Gençlerin kriptoya yatırım yapabilecekleri yollar:
Gençlerin kriptoya yatırım yapabilecekleri yollar:

Kripto piyasasına yatırım yapan gençler, dijital varlıklarla işlem yapmak için sahip oldukları seçenekler açısından yetişkinlerden farklı değildir. Kripto alım satım hesaplarını kurmanın ve yönetmenin ana yolları aşağıdadır.

Kripto saklama hesabı:
 
Velayet hesabı, ailelerinin veya vasilerin bir çocuk adına hesap açmasına izin veren, yetişkinler tarafından yönetilen bir yatırım hesabıdır. Ebeveynlere veya aileye reşit olmayan çocukları için yatırım yapma olanağı verirler, ancak varlıklar çocuğa aittir.
Örneğin EarlyBird, kripto yatırımı sunan ilk saklama hesaplarından biridir.
 
Kripto uygulamaları:
 
Bazı kripto uygulamaları, çocukların kripto kazanmasına izin verir. Step gibi uygulamalar, sabit bir ücret karşılığında Bitcoin alıp satmanın basit bir yolunu sunar. Step, gençler için güvenli bir kredi kartı ve çocuklarınızın uygulama içinde Bitcoin alıp satmasına olanak tanıyan bir finans uygulaması sunar. Step, yetişkin bir sponsorun reşit olmayan biri için hesap açmasını gerektirir.
 
Merkezi olmayan borsa:
 
Merkezi olmayan kripto borsaları, işlemleri doğrudan blok zincirinde gerçekleştirir. Bu borsalar şu anda düzenlenmemiş olduğundan, kullanımda herhangi bir yaş sınırı yoktur ve gençler kendi dijital cüzdanlarını bağlayabilir ve bu şekilde kripto para ticareti yapabilirler.
Yine de bu borsalar oldukça risklidir ve fiat para birimini (ABD doları gibi) kripto ile değiştirmenin bir yolu yoktur. Bunları kullanmak için dijital bir cüzdanınızda zaten kriptonuz olmalıdır.

Kripto para birimine yatırım yapmanın riskleri
Kripto para birimine yatırım yapmanın riskleri

Kripto yatırımı risklidir, nokta. Spekülatif bir yatırım olarak kabul edilir ve asla kaybetmeye hazır olduğunuzdan daha fazla yatırım yapmamalısınız.
İşte gençler ve herkes için kripto para birimine yatırım yapmanın temel risklerinden birkaçı:

Kripto piyasanın oynaklığı


Kripto doğası gereği uçucudur. Yeni bir varlık sınıfı olarak, piyasaya daha fazla yatırımcı girdikçe fiyatlarda birçok iniş ve çıkışlar devam ediyor. Bu oynaklık, yatırımınızın bir kısmını (veya tamamını) kaybedebileceğiniz anlamına gelir ve zaman zaman kripto değerinizde %50 veya daha fazla düşüş görmeyi beklemeniz gerekir.
 
Düzenleyici belirsizlik
 
Kripto, son derece düzensiz bir varlıktır. Ayrıca dünyada bir çok devlet kripto varlıkları için farklı uygulamalar, düzenlemeler ve denetimler  yapıyor.. Bazı kripto para birimlerinin tamamen yasaklanma veya bazı hükümetlerin kullanımlarını kısıtlama riski vardır. Bu olaylar, yatırımınızın değerini önemli ölçüde etkileyebilir.


Güvenlik


Kripto para birimi kendisi şifreleme ve kriptografi ile güvence altına alınmış olsa da, 2009'da kriptonun yaratılmasından bu yana yatırımcılara milyarlarca dolara mal olan çok sayıda dolandırıcılık ve bilgisayar korsanlığı mevcuttur. Kripto cüzdanınızı, takas hesaplarınızı ve diğer kripto uygulamalarınızı güvenceye almak için adımlar atabilseniz de, diğer varlıkların çoğundan daha yüksek bir dolandırıcılık riski vardır.

Kripto paraya alternatif yatırımlar
Kripto paraya alternatif yatırımlar

Kriptoya yatırım yapmak birçokları için çekici bir seçenek olsa da, kripto yatırımının getirdiği bazı riskler olmadan portföyünüzü çeşitlendirmenize yardımcı olabilecek başka spekülatif yatırımlar da var.


Emlak


Gayrimenkul satın almak pahalı olabilirken, gayrimenkul yatırımlarına maruz kalmak için gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO'lar) ve gayrimenkul odaklı yatırım yapabilirsiniz. GYO'lar, bazıları toplanan kiralardan düzenli temettü ödeyerek, doğrudan ticari ve konut gayrimenkul projelerine yatırım yapma fırsatı sunar.


Değerli metaller


Altın, gümüş ve platin gibi değerli metaller, borsa dışında yatırım yapmanın başka bir yolunu sunar. Altın, satın alma gücü zamanla aynı kalan bir değer deposu olarak görülürken, diğer değerli metaller yüksek getiri (veya kayıp) sağlayabilen spekülatif bir yatırım sunar. Kıymetli metaller son zamanlarda büyük bir getiri sağlamadı, ancak yatırımlarınızı çeşitlendirmenin başka bir yolu olabilir.


Diğer yatırım araçları


Bireysel emeklilik fonları, hisse senetleri ve diğer yatırım fonları aracılığıyla da paranızı değerlendirebilirsiniz.

Reşit olmayan birinin kripto cüzdanı olabilir mi?

Yaş sınırı olmayan, kendinden kontrollü kripto cüzdanları için evet. Ancak düzenlenmiş bir kripto borsasının parçası olan cüzdanlar, en az 18 yaşında olan kullanıcılarla sınırlıdır.

Çocuklar için en iyi kripto hesabı hangisi?

Bir velayet hesabı, bir yetişkin tarafından açılıp yönetildiği için çocuklar için en iyi kripto hesabıdır, ancak kripto yatırımları çocuğun adınadır. Genellikle de düzenlenirler ve bu da onları kripto para birimine yatırım yapmak için daha güvenli bir yol haline getirir.

Kriptoya kaç yaşında başlamalısınız?
Kriptoya kaç yaşında başlamalısınız?

Diğer finansal kavramları öğrenmeye başladığınızla kripto para birimleri hakkında da bilgi sahibi olmaya başlayabilirsiniz. Alanla ve her şeyin nasıl çalıştığıyla ilgilenmek için bir kripto yatırımcısı olmanıza gerek yok. Bir genç olarak kripto para birimlerine az miktarda para yatırmak istiyorsanız, dijital işlemler, blok zinciri, kripto cüzdanları ve dağıtılmış defter teknolojisi hakkında bilgi edinmenin harika bir yolu olabilir.

Kripto para birimini kullanabilmek için minimum yaş kaçtır?

 
Kripto para birimini kullanmak için minimum bir yaş yoktur, ancak çoğu düzenlemeye tabi kripto uygulaması ve borsası, bunları kullanmak için en az 18 yaşında olmanızı gerektirir.
Kripto para birimi, iş yapmanın yanı sıra yatırım yapmanın başka bir yolunu sunan yeni ve yıkıcı bir teknolojidir. Bitcoin ve diğer en iyi kripto para birimleri, zaman zaman son on yılda etkileyici getiriler sağladı.
Ancak kriptoya yatırım yapmak çok spekülatif olmaya devam ediyor ve kayıp potansiyeli diğer birçok yatırımdan çok daha fazla. Hâlâ ergenlik çağındaysanız, yapabileceğiniz en iyi şey kripto para birimini ve bunun finans dünyasını nasıl değiştirdiğini öğrenmeye devam etmektir. Paranızın küçük bir miktarını bu yeni varlığa yatırmak isterseniz, bunu bir saklama hesabı veya onaylı kripto uygulaması aracılığıyla yapabilirsiniz.

Etiketler Bitcoin kripto
Yorumlar
Kalan Karakter 800