Emlak Balonu Nedir?

Giderek artan konut fiyatları, düşük faiz imkanı ile yaygınlaşan kredi gibi seçenekler “emlak balonu”nu beraberinde getirebilir. Peki nedir emlak balonu, nasıl patlar, finansal açıdan bir risk teşkil eder mi? Gelin hep birlikte sorularınızı yanıtlandıralım.

Emlak Balonu Nedir?

Nam-ı diğer konut balonu, piyasadaki sınırlı arz karşısında talebi arttırmaya yönelik girişimler sonucu meydana gelir. Bu durum ani bir şekilde ortaya çıkar. Konut fiyatları yükselişe geçer ve insanlar yükselen fiyatlar neticesinde “Konut satın almalıyım.” algısına kapılır. Spekülatörler bu algıyı destekler ve konut fiyatları şişirilir. Bu duruma emlak balonu ismi verilir.

Emlak Balonunun Oluşmasındaki Sebepler Nelerdir?

Konut piyasasında normalde fiyatlar yavaş yavaş yükselir ya da düşer. Herhangi doğal bir sebepten ötürü konut fiyatları yükselmeye başlayınca devreye spekülatörler giriyor. Spekülatörlerin amacı, halihazırda ısınan konut piyasasında daha fazla bedel ödemek isteyen alıcılardan faydalanmak.

Elbette tek sebep spekülatörler değil. Ülke ekonomisi iyiye gidiyorsa insanların konut satın almaya yönelmesi veya konut kredisine talebin artması gibi faktörler etkili olabiliyor.

Emlak Balonu Patlar Mı?

Konut piyasasındaki ani artış bir süre sonra kontrol edilemez bir noktaya varıyor, arz talep dengesi bozuluyor ve balon gitgide patlamaya yaklaşıyor. Suni olan ve kazanca dayanan bu sistem çöküyor. Yani balon patlıyor.

Emlak Balonunun Patlamasına Yol Açan Sebepler Nelerdir?

1. Faizin yükselmesi
2. Kredi çekmenin zorlaşması
3. Spekülatörlerin piyasadan çekilmesi
4. Mevcut ekonomik durum, alım gücünün düşmesi

Emlak Balonunun Patlaması Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Emlak piyasası ekonominin temel yapı taşlarından biridir. Emlak piyasasında yaşanan sıkıntılar ekonomiyi ciddi şekilde etkileyebilir. Finansal krizlerden tutun, ekonomiyi yıllar öncesine götürebilir.

10 Adımda Ev AlmakÖzlem Denizmen 20 Ağustos 2020 tarihli Posta Gazetesi yazısında adım adım nasıl ev alabileceğinizi ve bu süreçte hangi önemli noktalara odaklanmanız gerektiğini anlattı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800