Zaman uçuyor hazır mısın emeklilik günlerine?

Para yetiyor mu ki para birikimine başlayalım seslerini duyarım hep. O da ne demek der çoğumuz daha yirmili yaşların bile başındayız, hele bir hayatı görelim, biraz yaşayalım. İleride bakarız…

O ilerisi ne zaman, meçhul, bazen hiç gelmez, ama zaman tam da bir gün “Rüzgar gibi geçti “ diyeceğiniz şekilde öylesine hızla akmaktadır ki…

İlk gençlik zamanlarım da ben de paranın gençken daha çok lazım olduğunu düşünürdüm. Gezmek, eğlenmek, yurtdışı dahil seyahat etmek, para harcamanın keyfini yaşamak. Harcamak güzel, harcama olmadan hayat olmaz, biraz da keyfe, yani dışarıda bir güzel yemeğe gitmek, seyahat etmek, ihtiyaçlarınız ötesinde bazen de isteklerinizi yerine getirerek kendinizi şımartmak...

Gel gör ki, yaşayınca hayatı, hiç de öyle olmadığını zaman öğretmekte verdiği tecrübelerle. Gençken koyarsın çantana eski  kelle kaşar, dolaşırsın keyifle güneyinde İsveç’in, otostop yaparsın, ya  hostellerde kalır ya da gece treninde uykunu eda edersin. Eğlenirsin, hoşça vakit de geçirirsin, yalnız gezgin bile olsan…

Ya şimdi sor bana… İsterim otel odası güzel olsun, kaşar değil, balık yesem, uçakla ulaşsam bir an önce gideceğim yere, otele taksi bıraksın.

Sordum bir iki gence;  ‘’Yirmili otuzlu yaşlarda daha mı çok paran olsun,  yoksa yetmişli seksenli yaşlarda mı?’’ diye.

İşte cevaplar;

Yirmili otuzlu yaslarda deneyim, öğrenme, mentor bulabilmek önemli sonra para gelir.

Yirmili yaşlarda önemli olan arkadaşlık, seyahat, yeni tecrübeler. Yaşlanınca sağlık ve kimseye mecbur olmamak.

Otuzlarda daha çok olup 70'lerde de yetecek kadarı elime kalmış olsun.

Yetmişli seksenli sanırım o yaşlarda iken gerçekten senin yanında olan insanlar görürsün bazen kimse yanında olmaz o yüzden o yaşlarda daha mantıklı buluyorum. O kadar insan var kimse yanında değil yalnız kalıyorlar ama paran olunca yalnız kalsan bile kendi ayaklarının üstünde durursun fiziksel gücün bitmiş olsa bile maddi yönden güçlü oluyorsun bu dünyada her şey parayla döner oldu.

Buradan bir geçiş yapalım, çoğumuzun özlemle hayaller kurduğu emeklilik hayatımızdaki günlere.

Emeklilikte karşılaşacağınız riskleri düşündüğünüzde, bunların çoğu muhtemelen mali konulara odaklanır. Bazı insanlar yeterince tasarruf ederek birikimi sağlayamamış olmak, bazıları ise giderek artan uzun dönemli sağlık harcamaları konusunda nasıl baş edebileceği, bir kısım insan da  emeklilik günleri ihtiyaç hasıl olacak parayı, finansmanı asla temin edemeyeceği konularında endişesi içerisindedir.  Bütün bu endişelerin ötesinde pek de dikkate almadığınız ve bir an önce olsun istediğiniz erken emeklilik riski.

Yeterli birikim sağlayamadınız ise birkaç yıl daha çalışmayı düşünebilirsiniz. Emeklilik hakkını kazanmadan da işsiz kalmış olabilir ya da sağlık sorunları nedeni ile çalışma hayatınıza devam edemeyebilirsiniz. Bir an önce şu emeklilik gelse özlemi içinde olan çalışanlar için, erken emeklilik bir rüya gibi gelse de, finansal olarak hazır değilseniz yaşamınız büyük zorluklar içine girebilir. Üstelik tasarruflarınız düşükse, emeklilik yaşından sonra çalışabilme kabiliyetiniz fiziksel olarak da yoksa emeklilik özlem ve rüyası bir istenmeyen günlere, hatta kabusa uyanışa götürebilir sizi.  

Erken emeklilikte birikiminizin çok daha fazla olması gerekir, zira önünüzde, Allah uzun sağlıklı ömür versin, daha uzun yıllarınız olacak. Gelecek yaşamınızı finansal açıdan çok iyi planlamalısınız. Ve bir başka husus da tasarruf etmek, ve birikim sağlamak için önünüzde daha az zaman olduğu da kaçınılmaz bir realitedir.

Çalışma hayatınızda, işinizde kendinizi güvende hissedebilirsiniz, ama hiç beklemediğiniz anda işten çıkartılabilirsiniz, iş yerinizi kapatmak zorunda kalabilirsiniz, her şey çok iyi giderken umulmadık olaylar, yaşadığımız pandemi (korona salgını gibi), başka bir iş bulamayabilir, gelir getirecek kapılar kapanmış olabilir, sağlığınız iyi bile olsa ani bir hastalık ya da kazadan etkilenebilirsiniz. Hayatımız da her şey her zaman olabilir.  

Erken yaşlarda tasarruf etmeye, birikime başlarsanız, mesela BES (Bireysel Emeklilik Sistemi  kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir), erken emekli olmaya zorlandığınızda veya olduğunuzda ve ek işler de yaparsanız (geçiminizi çeşitlendirerek), emeklilik günleriniz çok daha huzurlu olabilir. Ve eşiniz de çalışıyorsa birikiminiz de, huzurunuz da artacak ve riskleriniz azalacaktır.

Emeklilik, daha doğrusu, çalışma hayatınız noktalandığı zamanlarda da bütçe yapmayı ihmal etmeyin, seyahatleriniz için planlamalarınızla daha düşük ödemelerde bulunun, hatta okulların açık olduğu düşük yoğunluklu zamanları tercih edin, şehir içinde toplu taşımaları tercih edin ve son olarak zinde kalasın ki sağlık masrafların asgari de olsun.

Kaynakça;

https://www.fool.com/retirement/2020/01/16/the-huge-retirement-risk-you-probably-dont-realize.aspx

https://clark.com/personal-finance-credit/investing-retirement/ways-to-save-money-in-retirement/

Fethi Denizmen

10.08.2020

Heybeliada

Yorumlar
Kalan Karakter 800