Yeni Memur Eğitimi Yönetmeliği Resmi Gazete’de: Usta-Çırak Modeli ve Zorunlu Dersler…

Türkiye’deki milyonlarca kamu personeli ve memur adayını ilgilendiren bir değişim yaşandı. Peki, yeni yönetmelikle memurluk sürecinde neler değişiyor? İşte "usta-çırak" modelinden uzaktan eğitime kadar dikkat çeken tüm detaylar:

Güncelleme:

19 Mart 2026 tarihi itibarıyla "Memurların Yetiştirilmeleri ve Eğitimleri Hakkında Genel Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte, 1983 yılından beri uygulanan 43 yıllık "Aday Memurların Yetiştirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik" tamamen yürürlükten kaldırıldı.

Memuriyette Yeni Model: Usta-Çırak Dönemi Başlıyor

Yeni yönetmelikte en çok dikkat çeken hususlardan biri, memuriyete yeni adım atan personelin eğitimi oldu. Artık memuriyete ilk defa atanan personelin yetiştirilmesinde; üç yıl süreyle deneyimli personel gözetiminde, usta-çırak ilişkisi çerçevesinde bir "işbaşı eğitim metodolojisi" uygulanacak.

Aday Memur Eğitimine "Zorunlu" Dersler Geldi

Aday memurların eğitim müfredatı güncel ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirildi. Artık eğitim programlarında şu dersler zorunlu olacak:

  • Kişisel Verilerin Korunması (KVKK)
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İnsan Hakları ve Etik İlkeleri

Eğitimlerde "Liyakat" ve "Kariyer" Vurgusu

Yeni sistemde eğitimler sadece bir prosedür olmaktan çıkıyor. Hizmet içi eğitimler neticesinde yapılacak sınavların sonuçları; personelin görevde yükselme ve üst kademe atama süreçlerinde bir liyakat kriteri olarak değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Bünyesinde "Merkez Eğitim Kurulu" Kuruldu

Eğitim süreçlerinin takibi ve standardizasyonu için dev bir adım atıldı. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Merkez Eğitim Kurulu; aday memurların sınav müfredatlarını, yetiştirilme esaslarını ve hizmet içi eğitim stratejilerini belirlemekle yetkili olacak.

Ayrıca; memurların teknolojik ilerlemelere ve mevzuat değişikliklerine adaptasyonu esas alınacak. Kamu kurumlarına ait eğitim merkezleri kayıt altına alınacak ve ihtiyaç halinde diğer kurumların kullanımına açılabilecek. İdareler, yıllık eğitim planlarını Kasım ayı sonuna kadar, gerçekleşen verileri ise Aralık ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanlığına bildirecek. Kamu idareleri, kendi yönetmeliklerini bu yeni esaslara uygun hale getirmek için 6 ay içerisinde gerekli düzenlemeleri yapacak.

Etiketler Ekonomi gündem
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800