Tarlası Olanlar Dikkat: 2 Yıl Boş Bırakanın Arazisini Bakanlık Kiraya Verecek! İşte Detaylar...
Milyonlarca tarla sahibini ilgilendiren süreç 1 Eylül'de başlayacak. Bakanlık mülkiyeti şahıslara veya şirketlere ait olup üst üste iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerini, tespit ederek tarımsal üretim yapılması için sezonluk olarak kiraya verecek.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye'de tarımsal üretimi artırmak ve atıl arazileri ekonomiye kazandırmak amacıyla kritik bir düzenleme hayata geçiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti şahıslara veya şirketlere ait olup üst üste iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerini, tespit ederek tarımsal üretim yapılması için sezonluk olarak kiraya verecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik", Türkiye'nin tarım arazilerinin daha verimli kullanılması için yeni bir dönemin kapısını aralıyor.
2 Yıl Eklemeyenin Tarlası Kiralanacak
Yönetmeliğin en dikkat çekici maddesine göre, bir tarım arazisi sahibi toprağını üst üste iki yıl boyunca işlemezse, bu arazi Bakanlık tarafından tespit edilecek. Tespit edilen arazi, vasfı değiştirilmemek ve tarımsal üretimde kullanılmak şartıyla, Bakanlık aracılığıyla başkalarına sezonluk olarak kiralanabilecek.
Ancak bu kural, üzerinde meyve ağaçları gibi dikili ürünler bulunan arazileri ve seraları (örtü altı tarım arazileri) kapsamıyor.
Tespitler Özel Komisyon Tarafından Yapılacak
İşlenmeyen arazileri belirlemek için il ve ilçe müdürlükleri bünyesinde 5 kişilik "Arazi Tespit Komisyonları" kurulacak. Bu komisyonlar; uydu görüntüleri, kadastro verileri ve yerinde yapacakları kontrollerle atıl durumdaki tarlaları belirleyecek. Tespit süreci, her yıl 1 Eylül'de başlayıp bir sonraki yılın 31 Ağustos'una kadar devam edecek.
Kiralamada Öncelik Komşuya ve Yerel Halkına Verilecek
Kiralanacak araziler için başvuru önceliği şu gruplara verilecek:
- Arazinin bulunduğu köy veya mahallede ikamet eden çiftçiler.
- Yerel sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları.
Eğer bu öncelikli gruplardan birden fazla talip çıkarsa, en yüksek kira bedelini teklif eden araziyi kiralama hakkı kazanacak. Öncelikli gruplardan kimse başvurmazsa, arazi diğer isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralanacak. Başvurular, il müdürlüklerine veya Bakanlığın online sistemi üzerinden yapılabilecek. Daha kapsamlı bilgiler bakanlığı resmi web sitesinde yer alıyor