Paramı Nereye Yatırayım?

Merhaba Özlem Hanım. Benim bankada aylık faizde 24.000 TL param var. Bildiğiniz üzere banka faizleri çok kazandırmıyor, ama bu arada risk de almak istemiyorum. Risk almadan bankadan daha iyi kazandıran araçlar nelerdir?

Parayı 3'e de bölebilirim, yani riski dağıtabilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum Özlem Hanım, iyi çalışmalar.


Sorunuz harika ve çoğunluğun sorduğu bir soru. Yani yalnız değilsiniz. Paranızı çalıştırmak üzere uğraştığınız için sizi tebrik ederim. Çalışsın ki kazansın! Öncelikle, para yönetiminde BüBoBi, yani bütçe-borç kapatma planı-birikim yapmak temel kavramlar. Bunlarla ilgili bir süredir yazıyorum. Yatırıma da, birikimin bir sonraki aşaması diye bakabiliriz. Birikiminiz biraz olgunlaşıyor, ergenlik çağına geliyor, yatırıma dönüştürüyoruz.

Yatırım paramızı enflasyon karşısında korumak ve paradan para kazanmak için yapılır. Yatırım önemlidir. Yatırım gereklidir. Yatırım yapmak için bir uzmana danışmak çok faydalıdır, ama uzmanlara danışsanız bile, kararlarınızı her zaman kendiniz vermelisiniz.

Bugünlerde her şeye yatırım yapmak mümkün. Portakal suyuna bile yatırım yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Ama ne yazık ki, bunların birçoğunu anlamadan alıyor, bir sürü para kaybediyor insanlar. Unutmayın, para konularında hiçbir şey yapmamak, anlamadan bir şey yapmaktan daha iyidir! Yatırım detaylı bilgi gerektiren bir alan. Sizin geçmişinize, bugününüze, hayattaki hedeflerinize, hayallerinize, beklentilerinize göre değişen bir kavram. Bunları bilmediğim için size genel bir cevap vereceğim.

Yüksek getiri istiyorsunuz, hem de risk almadan. Bu zor. Yüksek getiri için ne yazık ki yüksek risk almak gerekiyor. Risk almadan yapılacak yatırımlarda para eğer enflasyona karşı korunabiliyorsa bu dönem için başarı sayılabilir diye düşünüyorum. Anapara riski içermeyen 4 adet finansal enstrümandan söz edebiliriz;

1) Vadeli mevduat: Söz konusu rakam için yıllık ortalama %8.75 - %9 arasında bir faiz getirisi alabilirsiniz (ki bunu yapıyorsunuz).Türk halkının tasarruflarının yüzde 75’ini bankalarda mevduat olarak değerlendiriyor.

2) Kısa vadeli devlet tahvili ve hazine bonoları: (365 güne kadar) faiz vadeli mevduata yakın bir yerlerden alabilirsiniz. Örneğin 13.04.2011 (327 gün) devlet tahvili faizi bugün %8.38. Ama dikkat unutmayın devlet tahvili ve hazine bonoları sadece vade sonunda başta anlaşılan getiriyi verebilir. Ara dönemde satmanız gerekirse, satış işleminden kar olabileceği gibi, zarar da olabilir!

3) B tipi likit fon: Vadeliden çok vadesiz mevduatın alternatifi bir ürün. Anlık para ihtiyaçları için kenarda tutulabilecek kısa vadeli yatırımlara uygun. Son bir yıllık getirisi %4 civarında.

4) Endeksli ürünler: Borsa, dolar gibi çeşitli endekslerin yükselişine ya da düşüşüne yatırım yapma imkanı sunan ürünler. Piyasa şartları doğrultusunda, standart faiz oranlarından daha yüksek getiri elde etme imkânı sunar.

Sizin yatırımcı profiliniz, bankaların tabiriyle, anaparasını riske atmak istemeyen, 'Muhafazakâr' tipi. Tavsiyem bu dönem için %90 aylık vadeli mevduat ve %10 civarında devlet tahvili alabilirsiniz. Daha detaylı bir tavsiye için, daha ayrıntılı bilgiye ihtiyaç var. Unutmayın, kendi paranızı yönetme gücüne sahip kişi kendinizsiniz, çünkü kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz ve düşünüyorsunuz. Bunu yapabilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve para ile kalınız…

Yorumlar
Kalan Karakter 800