Para ve güç seni değiştirdi sakın inkar etme!

Yakınınızdaki biri “Para ve güç seni değiştirdi artık sen o eski sen değilsin!” dediğinde, ona “Hayır ben değişmedim, paranın beni değiştirebileceğini nasıl düşünürsün, beni tanımıyor musun?” diye çıkıştığınızda bilimle çeliştiğinizi biliyor muydunuz?

1 5

"Para ve güç seni değiştirdi" diyenlere ısrarla karşı çıksanız bile artık kabul etmeniz gereken bilimsel bir gerçek var. Son araştırmalar para ve gücün insan beyninde yarattığı değişimi kanıtladı. Veriler, "değiştin" eleştirilerinin yersiz olmadığını da ispatlamış oldu.

2 5

Paranın ve gücün insan beynini nasıl etkilediği bilimsel açıdan da artık bir muamma değil. Bilim insanları, para ve gücün insanı değiştirdiğiyle ilgili doğrudan bir bağlantı buldu. Zengin ve güçlü olanların beyinlerinde fazladan griler mevcut. Ve o griler, onları diğerlerinden farklı kılıyor.

Para ve güç, çoğu insanı harekete geçiren en önemli iki şey. Bu nedenle bilim insanları, beynimizdeki gri maddenin hacminin insan davranışlarını nasıl etkilediğini araştırdı.

3 5 Oturduğunuz Semt Sahip Olduğunuz İş…
Oturduğunuz Semt Sahip Olduğunuz İş…

ABD’de Pennsylvania Üniversitesi’nden Amerikalı bir grup bilim insanı, bir kişinin sosyo-ekonomik durumunun beynindeki gri madde miktarı ile doğrudan ilişkisi olduğunu ortaya koydu.  Araştırma sonucunda yüzde 2 oranındaki bu ilişkinin eğitim ve gelir düzeyinden etkilendiği belirtildi. Hatta bu değişimde ikamet yeri ve iş prestijinin de etkisi olduğu açıklandı.  

Yine araştırma sonucuna göre, düşük statünün genellikle insan beynini olumsuz etkilediği açığa çıktı.

4 5

Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD)  500.000 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Bilim insanları, 500.000 kişinin verilerini depolayan British Biobank’tan gelen bilgileri analiz etti.  Sosyoekonomik durum ile gri madde arasında ilişkiye ulaşıldı.

5 5 Para Yaşam Kalitenizi Olduğu Kadar Beyninizi de Etkiliyor
Para Yaşam Kalitenizi Olduğu Kadar Beyninizi de Etkiliyor

Genetikle beynin özellikle iletişim, empati ve karar vermeden sorumlu alanlarında, sosyoekonomik durum ve beyin büyüklüğü arasındaki bağlantıların yaklaşık yarısının açıklanabileceğini ortaya kondu. Araştırmada ayrıca sonradan zengin olanların, sosyo-ekonomik koşulları değiştiğinde, beyinlerinde değişiklikler meydana geldiği biyolojilerinin de bu durumdan bir şekilde etkilendiği sonucuna varıldı.

Açıkça para ve gücün yakınınızdaki birilerini değiştirdiğini düşünüyorsanız artık bilimin de sizi destekleyecek birkaç açıklaması var. Yani içiniz rahat olsun…

Yorumlar
Kalan Karakter 800