Nasıl Vali olunur?

Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Vali! Vali nedir? Nasıl vali olunur? Vali olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte Valilik ile ilgili merak edilen tüm detaylar!


Vali, illeri idare etmekle görevli kişidir. Valiler, illerin başında cumhurbaşkanlarını temsilen bulunur. İl içerisinde yer alıp bakanlıklar tarafından görevlendirilen kişiler, valinin emri altında çalışır. Valiler yerel yönetim birimlerinin en üst düzey yöneticileridir. Vali, yürütme gücünü kullanarak il yönetimiyle ilgili kararlar alır, kamu hizmetlerinin düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlar.
 


Vali ne iş yapar?
 


Vali, devletin illerdeki temsilcisi olarak görev yapar. Vali, güvenlik, eğitim, sağlık, ulaşım gibi çoğu konuda yerel yönetimin sorumluluğunu üstlenir ve ilgili kurumlarla iş birliği yapıp bu hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlar.
 

nasıl vali olunur


Nasıl Vali olunur?

Vali olabilmek için üniversitelerin hukuk, siyaset bilimi, kamu yönetimi veya ilgili diğer alanlarında lisans veya lisansüstü derecesine sahip olmanız gerekmektedir. Mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınavında başarılı olunması beklenmektedir. Kaymakamlık yaparak yeterli tecrübeye edinen kişiler, İçişleri Bakanlığınca vali olmak için önerilmektedir. Ayrıca, kamu hizmetinde en az 10 yıl deneyim sahibi olmanız da beklenir. Bu deneyim genellikle idari kadrolarda çalışarak elde edilir.
 


Vali olmak için hangi şartlar yerine getirilmeli?
 


 
Vali olmanın şartları nedir konusu detaylarıyla bilinmelidir. Vali olmak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır:

  • T.C. vatandaşı olmak
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
  • İlgili bölümlerden en az lisans mezunu olmak.
  • Meslek şeref ve haysiyetine aykırı durumlar ve olaylar içerisinde bulunmamak.
  • İçişleri Bakanlığı Kaymakamlık sınavında başarılı olmak
  • Kaymakam olarak çalışarak yeterli tecrübeyi edinmek
     

Valiler için iş imkanları nelerdir?
 


Valiler için iş imkanları genellikle valilik görevi sonlandıktan sonraki döneme yoğunlaşmaktadır. Valilik görevinden sonra, bazı valiler üniversitelerde öğretim görevlisi ya da araştırmacı olarak çalışmayı tercih edebilirler. Bazı valiler, uluslararası kuruluşlar tarafından sunulan projelerde veya danışmanlık hizmetlerinde yer alabilirler.

Yorumlar
Kalan Karakter 800