Merkez Bankası’ndan Nisan Raporu: Gıda Enflasyonunda Yavaşlama, Enerji ve Temel Mallarda Artış

TCMB Nisan 2025 dönemine ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Rapora göre, Nisan ayında yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında yükseliş gösterirken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Detaylar işte sizlerle:

Güncelleme:

Merkez Bankası Nisan Fiyat Gelişmeleri Raporu Yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2025 dönemine ilişkin Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Yayınlanan raporda yer alan önemli bilgiler ise şöyle:

Enerji ve Temel Mallar Fiyat Artışını Sürükledi

Rapora göre, enerji grubundaki fiyat artışının temel sürükleyicisi mesken tarifelerindeki düzenlemenin ardından elektrik kalemi oldu. Uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüşün kur gelişmelerince büyük ölçüde dengelenmesi ise akaryakıt fiyatlarındaki sınırlı gerilemeyle aylık enerji grubu enflasyonunu dizginledi. Türk lirasındaki değer kaybının etkisi ise dayanıklı tüketim malları başta olmak üzere temel mal fiyatları üzerinde hissedildi. Giyim ve ayakkabı alt grubunda sezon geçişinin etkisiyle yaşanan güçlü fiyat artışı da aylık temel mal enflasyonunu yükselten bir diğer faktör oldu.

Gıda Enflasyonunda Yavaşlama

Gıda grubu fiyat artışında bir önceki aya kıyasla bir yavaşlama kaydedildi. Raporda, bu yavaşlamada özellikle sebze fiyatlarındaki düzeltmenin önemli rol oynadığı vurgulandı.

Hizmet Grubunda Bayram ve Kırmızı Et Etkisi

Hizmet grubunda aylık fiyat artışı bir önceki aya göre bir miktar yükseldi. Bu yükselişte, Ramazan Bayramı'nın etkisiyle belirgin fiyat artışı görülen ulaştırma hizmetleri ile kırmızı et fiyatlarındaki gelişmelerin yansımalarının izlendiği lokanta ve otel alt grubu etkili oldu.

Ana Eğilimde Aylık Yükseliş, Yıllıkta Gerileme Devam Ediyor

Rapora göre, aylık üretici enflasyonu bir önceki aya kıyasla yükselirken, yıllık üretici enflasyonundaki düşüş eğilimi Nisan ayında da korundu. Mevsimsellikten arındırılmış B ve C endekslerinin aylık artışları güçlenmekle birlikte, yıllık artış oranları gerilemeye devam etti.

Tüm göstergeler birlikte değerlendirildiğinde, enflasyonun ana eğiliminin Nisan ayında aylık bazda yükseldiği, ancak üç aylık ortalamalar itibarıyla yataya yakın bir seyir izlediği belirtildi.

Yıllık tüketici enflasyonuna katkılara bakıldığında, enerji ve temel mal gruplarının katkıları bir önceki aya göre artarken, hizmet, alkol-tütün-altın ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarının katkıları azaldı.

Hizmet grubunda yıllık enflasyon haberleşme başta olmak üzere tüm alt gruplarda gerileme gösterdi. Aylık bazda ise bayramın etkisiyle karayolu ve havayolu yolcu taşımacılığındaki belirgin artışlarla ulaştırma hizmetleri öne çıktı. Kira aylık enflasyonu, son iki aydaki zayıflama eğilimini devam ettirdi. Lokanta-otel grubu aylık enflasyonu kırmızı et fiyatları ve kur yansımalarıyla yükseldi. Eğitim hizmetlerinde ise yılın başından bu yana en düşük aylık artış kaydedildi.

Temel mal grubunda Türk lirasındaki zayıflamanın etkisiyle fiyatlar artarken, yıllık enflasyon yükseldi. Dayanıklı tüketim mallarında, özellikle otomobil fiyatlarındaki artışla birlikte önemli bir güçlenme izlendi. Giyim ve ayakkabı fiyatları ise sezon geçişine bağlı olarak belirgin bir aylık artış gösterdi.

Enerji fiyatları aylık bazda artarken, yıllık enflasyonu da yükseltti. Mesken elektrik tarifesindeki ayarlama bu artışta etkili oldu. Akaryakıt fiyatları ise kurdaki değer kaybına rağmen uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüşle sınırlı bir gerileme kaydetti.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları aylık bazda yükselirken, yıllık enflasyonu geriledi. Bu düşüşte işlenmemiş gıda alt grubundaki gelişmeler etkili oldu. İşlenmemiş gıda fiyatları taze meyve, kırmızı et ve yumurta gibi kalemlerdeki artışa karşın sebze fiyatlarındaki belirgin düşüşle ılımlı bir seyir izledi. İşlenmiş gıda fiyatları ise ekmek, katı-sıvı yağlar ve şekerleme gibi kalemlerin etkisiyle artış kaydetti.

Yurt içi üretici fiyatları Nisan ayında artarken, yıllık enflasyon yüksek baz etkisiyle geriledi. Aylık bazda ise diğer mamul eşya, metal cevherleri, kağıt ürünleri, motorlu kara taşıtları ve tütün ürünleri fiyat artışlarıyla öne çıkan alt sektörler oldu.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800