Emekli Maaşlarına Bloke Şok! Yargıtay'dan Kredi Çeken Emeklileri İlgilendiren Yeni Karar!

Yargıtay'ın aldığı bir kararla, emeklilerin maaşlarına kredi borçlarını ödememeleri halinde bloke konulmasının önü açıldı. İşte söz konusu karar hakkında detaylar:

Güncelleme:

Daha önce bankaların emekli maaşlarına doğrudan haciz uygulayamadığı durumlarda Yargıtay, içtihatları birleştirerek önemli bir değişikliğe gitti. Bu kararla birlikte, emeklilerin kredi çekerken onaylayacakları sözleşmeler büyük önem kazanıyor.

Yargıtay Kararı Ne Anlama Geliyor?

Yargıtay'ın son içtihat birleştirmesi, tüketici kredisi nedeniyle verilen hapis, takas, mahsup ve benzeri onay veya rıza talimatları sayesinde bankaların emekli maaşına doğrudan bloke koymasının mümkün olduğuna hükmetti. Bu, bankaların, emeklinin önceden verdiği rıza veya onayı varsa maaşa bloke koyma yetkisine sahip olacağı anlamına geliyor.

Bu karar öncesinde, bazı bankalar emekli maaşlarına bloke koysa da, emeklinin itirazı üzerine bu işlemler kaldırılıyordu. Yargıtay'ın bu kararı, bankaların elini güçlendirirken, emeklilerin kredi sözleşmelerini daha dikkatli incelemesini zorunlu kılıyor.

Kredi Çekerken Dikkat!

Emekli Maaşlarına Bloke Şok! Yargıtay'dan Kredi Çeken Emeklileri İlgilendiren Yeni Karar!            resim: 0

Yeni düzenlemeyle birlikte, emeklilerin kredi kullanırken imzalayacakları veya onaylayacakları her sözleşme maddesini çok dikkatli okumaları gerekiyor. Özellikle bankanın emekli maaşına bloke koyma yetkisi tanıyan maddelere karşı uyanık olunmalı. Ancak, çoğu sözleşmenin toplu halde sunulması ve emeklilerin paraya olan ihtiyacı göz önüne alındığında, sözleşmeyi imzalamak zorunda kalma durumu da söz konusu olabilir.

Anayasa ve Kanun Çelişkisi

Yargıtay'ın bu kararı, Anayasa'nın "Çalışma ve sözleşme hürriyeti" başlıklı 48. maddesine dayanıyor. Ancak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93. maddesi, sigortalıların gelir, aylık ve ödeneklerinin nafaka borçları dışında haczedilemeyeceğini belirtiyor. Maddenin devamında ise "borçlunun muvafakati bulunmaması hâlinde, icra müdürü tarafından reddedilir" ibaresi yer alıyor.

Yargıtay'ın içtihadı, bu kanun maddesindeki "muvafakat" ifadesini genişleterek, kredi sözleşmeleriyle verilen rızanın da maaşa bloke konulmasına yeterli olabileceği yönünde yorumlandığı düşünülüyor.

Maaşın Ne Kadarına El Konulacak? Belirsizlik Devam Ediyor

Emekli Maaşlarına Bloke Şok! Yargıtay'dan Kredi Çeken Emeklileri İlgilendiren Yeni Karar!            resim: 1

Kararda, emeklinin rızasının bulunması halinde maaşının ne kadarına el konulacağına dair bir açıklık bulunmuyor. Örneğin, 20 bin TL maaşı olan bir emeklinin 23 bin TL kredi taksiti olması durumunda, maaşının tamamına mı yoksa kanunen haczedilebilen dörtte biri kadarına mı bloke konulacağı belirsizliğini koruyor.

Bazı Yargıtay üyelerinin itirazlarına rağmen oy çokluğuyla kabul edilen içtihat birleştirme kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu durum, kredi kullanan veya kullanmayı düşünen tüm emeklilerin sözleşmeleri çok daha dikkatli okumasını ve haklarını bilmesini zorunlu kılıyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800