Elon Musk'ın serveti ve yatırımları

Başarı hikayelerinin en parlak örneklerinden olan Elon Musk, günümüzün etkileyici ve ilham verici figürlerinden biri. Teknoloji dünyasının yıldızı olan Musk, adını dünya genelinde duyurarak servetiyle üst sıralarda yer alıyor. Peki Elon Musk'ın serveti ne kadar ve yatırımları neler? İşte detaylar…

Teknoloji CEO'sunun şaşırtıcı serveti!

Teknoloji dehası Elon Musk, tahmini net değeri 239,9 milyar dolar olan dünyanın en zengin insanı. Tahmini serveti Tesla'nın hisselerinin yükselmesiyle 2021'in Kasım ayında 340 milyar dolar civarında zirveye çıkmıştı.

Elon Musk, dünyanın en zengin kişisi olarak Bloomberg tarafından yapılan tahminlere göre yaklaşık 239,9 milyar dolarlık bir net değere sahip. Ancak teknoloji dehasının serveti birkaç kaynaktan gelmekte ve sabit değil. Pandeminin başlangıcından bu yana serveti büyük ölçüde dalgalanan Musk, Bloomberg'in dünyanın en zenginleri listesinde diğer teknoloji milyarderleriyle sık sık yer değiştirmiştir.

Musk'ın net serveti zamanla nasıl değişti?

Güney Afrika'da doğan, Kanada'ya taşınan ve Stanford'da doktora eğitimini bırakan Musk 30 yaşına gelmeden milyoner oldu. Musk, kardeşi Kimbal Musk ile birlikte gazete şehir rehberleri sağlayan Zip2 adlı bir web sitesini 1999 yılında kurdu ve Compaq'a 300 milyon dolardan fazla bir karşılıkla sattı. Musk'ın 27 yaşındayken yaptığı anlaşmadan 22 milyon dolar aldığı düşünülüyor.
 

Daha sonra 1999 yılında çevrimiçi bir banka olan X.com'u ortak kurdu. Kısa süre sonra Peter Thiel'in Confinity şirketiyle birleşerek PayPal haline geldi ve şirket 2002 yılında eBay tarafından 1.5 milyar dolara satın alındı. CEO olarak görevden alınmasına rağmen Musk yaklaşık 165 milyon dolar kazandı.
 

Elon Musk 2002 yılında uzay keşif şirketi SpaceX'i kurdu. 2004 yılında EV şirketi Tesla'ya yatırımcı ve başkan olarak katıldı. 2008 mali krizinde Tesla'yı iflastan kurtardı ve 40 milyon dolarlık bir yatırım ve  40 milyon dolarlık ek bir kredi sağladı. Aynı yıl CEO olarak atandı.
 

 

Musk, 2008'in "hayatının en kötü yılı" olduğunu söyledi. Kişisel hayatındaki sorunların yanı sıra, Tesla sürekli olarak para kaybediyordu ve SpaceX Falcon 1 roketini fırlatmakta sorun yaşıyordu. Ancak Tesla 2010 yılında halka açıldı ve Musk'ın tahmini net serveti istikrarlı bir şekilde yükseldi. 2012'de Forbes'un milyarderler listesine 2 milyar dolarlık tahmini servetiyle girdi. 2016 yılında Musk, tünel kazma işi olan The Boring Company'yi kurdu. Bir sonraki yıl, nöroteknoloji şirketi Neuralink'i kurdu.

Musk'ın net serveti pandeminin başlangıcında Tesla'nın hisselerinin yükselmesiyle birlikte hızla yükselmeye başladı. Musk 2020 yılına yaklaşık 30 milyar dolarlık tahmini bir net servetle başladı ve bir yıl sonra 170 milyar dolarlık bir servete sahipti. Tahmini serveti 2021 yılı Kasım ayında yaklaşık 340 milyar dolar civarında zirveye çıktı. Ayrıca Ekim 2022'de Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldı ve Haziran ayının başına kadar CEO olarak görev yaptı. Bloomberg şu anki net servetini 239,9 milyar dolar olarak belirtse de, Forbes bu rakamı 242.4 milyar dolar olarak tahmin etmekte.

Peki Elon Musk'ın serveti nereden geliyor?
Peki Elon Musk'ın serveti nereden geliyor?

Elon Musk'ın serveti büyük ölçüde Tesla hisselerine bağlı. Tesla'dan maaş almamasına rağmen, şirket zorlu performans ölçütlerine ulaştığında hisse opsiyonları kazanıyor.

Bloomberg'e göre Elon Musk'ın net servetinin neredeyse yarısı Tesla hisselerinden gelirken, %20'den biraz fazlası SpaceX hisselerinden geliyor. Geri kalan serveti, Twitter ve The Boring Company'nin hisseleri ile diğer çeşitli yükümlülüklerden geliyor.

Elon Musk diğer milyarderlere göre ne durumda?
Elon Musk diğer milyarderlere göre ne durumda?

Musk'ın mevcut serveti, Bloomberg'in tahminine göre 201 milyar dolar değerinde olan LVMH'nin kurucusu Bernard Arnault'nun servetinden yaklaşık 38 milyar dolar daha fazla.

İlk beşi tamamlayan diğer isimler ise şu şekilde: 153 milyar dolarlık servetiyle Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, 137 milyar dolarlık servetiyle Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve 133 milyar dolarlık servetiyle Oracle'ın kurucusu Larry Ellison.

Elon Musk, servetiyle dünyanın en zengin kişilerinden biri olmasının ötesinde, yenilikçi projeleri ve geleceğe dair vizyonu ile de tarihe geçecek bir isim olarak anılacak. Görünen o ki teknoloji dünyasında devrim yaratan bu vizyoner lideri, gelecek projeleri ve başarıları ile yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Siz Elon Musk hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Etiketler Elon Musk serveti
Yorumlar
Kalan Karakter 800