Bakan Şimşek’ten Net Mesaj: "Yeni Vergi Planı Yok, Yıl Ortasında Sürpriz Olmayacak!"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine damga vuracak önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkan tüm detaylar...

Güncelleme:

Bloomberg'e verdiği demeçte bütçe hedeflerinden enflasyona, petrol fiyatlarının etkisinden vergi gelirlerine kadar kritik konulara değinen Şimşek, merakla beklenen vergi sorusuna da son noktayı koydu: "Yeni vergi planı yok."

"Gündemimizde Yeni Bir Vergi Çalışması Yok"

Ek bütçe yükünü tolere edecek yeni bir vergi çalışması olup olmadığı yönündeki soruları net bir dille yanıtlayan Bakan Şimşek, “Gündemimizde şu anda herhangi bir yeni vergi çalışmamız yok” dedi. Yılın geri kalanında harcama disiplininin korunacağını vurgulayan Şimşek, ilk dört aylık verilere göre bütçe hedeflerinin hâlâ ulaşılabilir olduğunu ifade etti.

Yıl Ortasında Fiyatlarda Sürpriz Olmayacak

Mart ve Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından gözlerin çevrildiği yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar hakkında da konuşan Şimşek, yıl ortasında bir sürpriz yaşanmayacağını belirtti. Fiyat artışlarının enflasyon hedefleriyle tutarlı kalacağını söyleyen Bakan, “Daha düşük belirleyebiliriz ama daha yüksek belirlemeyiz” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Şimşek, İran'daki savaşın enerji fiyatlarını yüksek tutmaya devam etmesi durumunda bütçe açığının resmi hedeflerin üzerine çıkabileceği uyarısında bulundu.

Petrol fiyatlarının varil başına 100 dolar civarında kalması halinde, daha yüksek ithalat maliyetleri ve daha düşük vergi gelirleri olasılığı nedeniyle Türkiye'nin 2026 bütçe açığı, 2025'teki yaklaşık yüzde 3 seviyesinden gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 4'üne yükselebilir.

Şimşek, petrolün 100 doların üzerinde kalması durumunda vergi kaybının 600 milyar TL’yi aşabileceğine dikkat çekildi.

Şimşek, "Biz açığı yüzde 3,5 öngörmüştük. Bu seviyelerde hiç iyileşme olmazsa yüzde 4 civarına çıkabilir ama bizim hedefimiz, çabamız yüzde 3,5 civarında tutmak için olacak" dedi.

İlk 4 Aylık Bütçe ve Vergi Verileri Açıklandı

Eşel mobil uygulamasından kaynaklı gelir kaybına rağmen bütçe ve vergi gelirlerinde güçlü bir artış yaşandığı belirtildi. Yapılan açıklamalara göre:

İlk 4 ayda bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54,3 artarak enflasyonun çok üzerinde gerçekleşti. Yıl sonu gelir hedefinin yüzde 31,9’una ulaşıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 56 (tam olarak yüzde 55,6) artış gösterdi. Yıl sonu hedefinin yüzde 31,6’sı gerçekleşti. Bu artışta başta kurumlar vergisi ve gelir vergisi olmak üzere çoğu kalemdeki yükseliş etkili oldu. Akaryakıt üzerinden alınan ÖTV, bir önceki yılın aynı dönemine göre ilk 4 ayda yüzde 3 geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm bu gelişmelere rağmen yüzde 3,5’lik bütçe açığı/GSYH oranını halen erişilebilir bir hedef olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800