ABD’de gayrimenkul yatırımının tam zamanı! Amerika'da ev almak avantajlı mı? ABD’de nasıl ev alınır?

Amerika'dan ev almak hayalleri süsleyen bir yatırım aracı. Son zamanlarda dolar getirisinin sağladığı avantaj nedeniyle ABD'den ev satın alanların sayısında artış dikkat çekiyor. Peki ABD’den ev almak avantajlı mı?ABD’den ev nasıl satın alınır? Bu konuda merak edilen soruları işin uzmanına sorduk...

Güncelleme:

Gayrimenkul yatırımı uzun yıllardır insanların servetlerini koruma ve artırma konusunda tercih ettiği güvenilir bir yol olmuştur. Son dönemde ise ABD, yabancı yatırımcılar için cazip bir gayrimenkul piyasasına dönüşmüştür. Bu ülkenin ekonomik istikrarı, sağlam hukuki altyapısı ve çeşitlilik sunan coğrafi yapısı ev almak için mükemmel bir ortam sunmaktadır.

Bireysel ve kurumsal yatırımcıları fırsatlarla buluşturan emlak broker şirketi International Realty Group'un ortakları Giovanna Guzman ve eşi Cengiz Bayırlı, Amerika'dan ev satın alma konusunda tüm soruları yanıtlayarak dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. ABD’de gayrimenkul yatırımının yükselen trend olduğunu ve Türklerin daha çok Miami'yi tercih ettiklerini ifade eden Guzman ve eşi Bayırlı, şu bilgileri verdi:
 


Amerika'da gayrimenkul yatırımı mantıklı mı?

amerikada gayrimenkul yatırımı
 
Amerika'da gayrimenkul yatırımı yapmak, birçok kişi için mantıklı bir yatırım seçeneğidir. Ancak öncesinde bazı faktörlere dikkat etmekte fayda var. Öncelikle Amerika'da gayrimenkul piyasası oldukça büyük ve bölgelere göre farklılık gösterir. Bu nedenle yatırım yapacağınız bölgeyi doğru seçmelisiniz. Farklı bölgelerdeki gayrimenkul fiyatları, kira getirileri ve talep koşulları gibi faktörler yatırım getirilerinizi doğrudan etkileyebilir. 
 


Öncelikle bütçenizi belirleyin
 


Amerika'da ev fiyatları, Türkiye'ye göre yüksek olabilir. Bu nedenle, gayrimenkul yatırımı yapmadan önce bütçenizi belirleyerek yatırım getirilerinizi maksimize etmelisiniz. Hangi şehirde ev alacağınıza da karar vermelisiniz.
 


Yatırım türü çok önemli
 


Yatırımın türü doğru seçilmelidir. Amerika'da, kira geliri elde etmek için gayrimenkul yatırımı yapabileceğiniz gibi evin değerinin artmasını bekleyerek bir satış yatırımı da yapabilirsiniz. Her iki seçenek de avantajları ve dezavantajları olan yatırım stratejileridir.
 


Gayrimenkul danışmanı ile çalışın
 


Amerika'da ev almak isteyenler, bir gayrimenkul yatırım danışmanı ile çalışmalıdır. Yatırım danışmanları, uygun evi bulmanıza ve satın alma sürecinize yardımcı olur. Ancak iyi ve güvenilir bir gayrimenkul danışmanı veya danışman şirketi bulmak önemlidir. Bu nedenle, referanslarınızı ve yorumlarınızı kontrol ederek iyi bir danışman şirket seçmelisiniz.
 


Evin özelliklerini belirleyin
 


Yatırım amaçlı mı yoksa oturum amaçlı mı ev almak istiyorsunuz? Talebinize göre yatırım danışmanınızla birlikte almak istediğiniz evin özelliklerini belirleyip arama aşamasına geçin. Bunu siteler aracılığıyla da yapabilirsiniz.
 


Satın alma süreci
 


Evi beğendikten sonra satın alma sürecini başlatın. Bu süreçte, gayrimenkul danışmanınız size yardımcı olacaktır.
 


Satın alma işlemini tamamlayın
 


Tüm belgeler imzalanıp ödemeler yapıldıktan sonra ev artık sizin olacaktır. Bu adımları takip ederek Amerika'da ev sahibi olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki her eyalette farklı yasalar ve kurallar olabileceğinden bu süreçler için uzman yardımını almak en iyisidir.
 


Amerika’dan ev almak çok kolay
 


Önemli olan ne şekilde ilerleyebileceğinizi bilmek. Yatırım amaçlı ev alınacaksa Baltimore’da ya da Miami’de olabilir. Kişiler alacakları projeyi seçiyor, evin değeri 1 milyon dolarsa bununla ilgili kontrat yapılıyor. Eğer proje halinde bir evse, kontrat yapıldıktan sonra yüzde 10’luk bir depozito oluyor. 100 bin dolarlık bölümü tapu dairesinin hesabına Türkiye’den gönderiliyor. Bu arada bu kontratların hepsi elektronik imza sistemiyle ilerliyor. ABD’de ev almak isteyenlerin Amerikan vizesine ihtiyaçları yok, hatta evlerinden çıkmalarına bile gerek yok. Oturdukları yerden her türlü işlemi halledebiliyorlar. İşlemlerin hepsi bu şekilde bitiyor, sonrasında belli periyotlarda yapacakları değişik ödeme sistemleri var. Akabinde de zaten bununla ilgili tüm evraklar kendilerine geliyor. Eğer bitmiş bir daireyse bununla ilgili yine bir teklif veriliyor, paralarını gönderiyorlar. İşlemlerin biteceği gün tapu dairesinden tapuları online iletiliyor ve evlerini satın almış oluyorlar. İşte bu kadar kolay ve güvenli bir sistemle ilerleyen bir süreç.
 
 amerikada gayrimenkul yatırımı


Miami tercih ediliyor
 


Gayrimenkul yatırımının gözde adresi… Türk yatırımcılar, yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapmak için son yıllarda ABD'nin Florida eyaletindeki Miami'yi tercih ediyor. Son 3 yılda 5 milyar dolarlık gayrimenkul yatırımı yapılan bu kentteki gayrimenkul piyasasının katlanarak artması öngörülüyor.
 


Miami daha da talep görecek
 


Miami'nin son derece kozmopolit ve aktif bir şehir olduğunu belirten Guzman, 10 yılda ulaşılabilecek seviyeyi iki senede yakaladığını söyledi. Büyük şirketlerin merkezlerini Miami'ye taşıdıklarını aktaran Guzman, yatırımların geri dönüş hızının ikiye katlandığını, kiraların da bir sene öncesine göre iki katına çıktığını kaydetti. Guzman, “Miami, son 3yılda 5 milyar dolarlık emlak yatırımı alan gözde bir şehir. Miami daha da talep görecek…” dedi.
 


Florida’da vergi avantajı
 


ABD'de en çok ziyaret edilen ikinci eyalet olan Florida’nın yatırımcılara vergi avantajı da sunduğunu belirten Guzman şunları söyledi: “Florida'da eyalet vergisi yok, emlak vergileri çok düşük. Sıradaki Silikon Vadisi Miami'de kurulacak, buraya yapılan yatırımların değeri katlanarak artacak."
 

Baltimore'da avantajlı şartlar


Cengiz Bayırlı’nın International Realty Group (IRG) iştiraki olarak kurduğu Property Invest USA (PIUSA) şirketi de Baltimore'da avantajlı fiyatlarla ev alımı imkânı sunuyor. Şirket, ürün yelpazesine 120 bin dolardan başlayan evler koyarak her kesimden müşteriye hitap ediyor. Bayırlı, Washington D.C.'ye yakın olması ve ev fiyatlarının D.C.'ye göre çok daha ucuz olması sebebiyle Baltimore'un yatırımcıların gözdesi olduğunu belirtiyor.
 


Kira garantili gayrimenkuller
 


Bayırlı, Baltimore’da 100 bin dolar değerindeki bir evden yıllık net 10 bin dolar kira getirisi elde edilebileceğini söyledi. Bayırlı, Baltimore ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Tapu işlemleri elektronik imzayla e-posta yoluyla tamamlanıyor. Yatırımcı belge işiyle uğraşmıyor. Tüm işlemler şirket tarafından yerine getiriliyor. Kiralar her ayın ilk haftasında yatırımcının hesabına yatırılır. Kiralar, hem ABD hükümeti tarafından hem de şirketimiz tarafından garanti altındadır.”
 

amerikada gayrimenkul yatırımı


Yükselen trend: ABD’de gayrimenkul yatırımı
 


Bayırlı, Türkiye ve dünyanın her bölgesinden yatırımcılara en avantajlı emlak seçenekleri sunduklarını söyledi. "ABD'de yatırım yükselen bir trend" diyen Bayırlı ekledi: "ABD'de kira getirileri Türkiye'dekinden iki hatta üç kat daha fazla. Ayrıca alım satım şeffaf, tapu işlemi Amerikan hükümetinin teminatı altında. Türkiye'den büyük bir talep var. Bu konuda yatırımcıya tam destek sağlıyoruz."
 


Dolar bazında senelik net yüzde 10 getiri
 


Property Invest USA, tamamen yatırım amaçlı gayrimenkullere yönelik özel bir sistem ve know-how ile yaratılmış bir emlak yatırım şirketi. Bayırlı'ya göre, bu sistem sayesinde yatırımcılar senelik minimum net yüzde 10 getiri sağlıyor.
 
Dünyanın farklı noktalarında ofisler açan Bayırlı ve Guzman, İstanbul Zorlu Center'dan sonra Mexico City ve Dominik Cumhuriyeti'nde ofis açtı. Bayırlı, yakın zamanda Kolombiya ve Peru'nun Lima şehrinde; Kanada, Toronto, Brezilya, Arjantin ve Dubai'de de ofis açacaklarını söyledi.
 


Giovanna Guzman Kimdir?
 


International Realty Group şirketinin kurucu başkanı Giovanna Guzman, Venezuellalı bir babanın ve Kolombiyalı bir annenin kızı olarak dünyaya geldi. Boston'da iç mimari ve tasarım eğitimi aldıktan sonra, Latin Amerika'nın değişik şehirlerinde yaşadığı tecrübe ve deneyimlerini kullanarak Miami merkezli IRG şirketini kurdu. Guzman, Emlak piyasasındaki 25 yıllık tecrübe ve deneyimleri sayesinde şirketini Florida eyaletinin en özel ve en büyük emlak Broker şirketlerinden biri konumuna taşıdı. IRG, Florida eyaletinin çeşitli bölgelerinde konut, iş yeri ve arazi alım-satım işlemlerinin yanı sıra emlak yatırımcılarına danışmanlık hizmeti veriyor.
 


Cengiz Bayırlı Kimdir?
 


Property Invest USA şirketinin kurucu başkanı Cengiz Bayırlı 1992 yılında üniversite eğitimi için ABD’ye gitti. Boston Üniversitesi’nden 1996’da mezun oldu. Washington D.C.’de Dünya Bankası’nda finansal danışman olarak çalıştı. 1993 senesinden itibaren Miami’ye özel bir ilgi duydu, buradaki emlak ve yatırım fırsatlarını Türk yatırımcılara taşımaya karar verdi ve bu konuda çalışmalara başladı. Önce Miami’de proje aşamasında olan inşaatlara kâr amaçlı yatırım yaparak, Miami’yi ve Florida’yı tanıdı. Bayırlı; 2019’da IRG şirketinin iştiraki olarak, tamamen yatırım amaçlı gayrimenkullere yönelik çok özel bir sistem ve know-how ile yaratılmış olan Property Invest USA şirketini kurdu. Amerika’daki gayrimenkul piyasasındaki bilgi, deneyim ve analizleri sonucunda yaratılmış olan bu sistem sayesinde yatırımcılara büyük getiriler sağlıyor.
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800