Yurt Dışı Üniversite Fiyatları Ve Atılacak Adımlar

Eğitimine başka ülkelerde devam etmek isteyenler, okuyacakları bölüme karar verdikten sonra yurt dışı üniversite fiyatları ve atılacak adımları merak ediyor. Gelin birlikte bu soruları cevaplayalım.

Artık olduğunuz ülkede değil farklı bir yerde eğitim almaya karar verdiniz. Bunun için aklınıza ilk olarak yurt dışı üniversite fiyatları geliyor. Amerika'da, İngiltere'de, Kanada'da, Avusturya'da üniversite fiyatları farklılık gösteriyor.

Türkiye'de lise hayatına devam edip yurt dışında eğitim almak isteyenler genellikle Avrupa ülkelerini tercih ediyor. Hem Türkiye'ye daha yakın hem de fiyatları Amerika ve Kanada'ya göre daha uygun olduğu için Almanya, Fransa, Avusturya, İspanya gibi ülkelerdeki üniversitelere talep oluyor. 

Almanya

Türkiye'de yaşayanların en çok tercih ettiği yerlerden biri olan Almanya'da üniversite fiyatları diğerlerine göre uygun oluyor. Ücretsiz üniversitelerin olduğu Almanya'da özel okul fiyatları yüksek lisans için ortalama 30 bin euro'ya kadar çıkabiliyor. Fakat lisans öğrenimi Almanya'da oldukça uygun.

İspanya

Yine en çok tercih edilen ülkelerden biri olan İspanya'da bir yıllık lisans ücreti her yıl farklılık gösteriyor. Lisans ücreti ise bu ülkede ortalama 600 ile bin 500 euro arasında değişiklik gösteriyor. Özel üniversitelerde lisans programlarının fiyatları biraz daha artıyor ve 5 bin euro'dan başlıyor. 

Hollanda

Hollanda'da Almanya ve İspanya'ya göre lisans programları biraz daha pahalı. Lisans programları Hollanda'da 6 bin euro'dan başlıyor ve 12 bin euro'ya kadar çıkabiliyor. Yüksek lisansta ise bu fiyat 20 bin euro'ları bulabiliyor. 

İtalya

İtalya, Almanya gibi ücretsiz üniversite seçeneği sunuyor ve lisans programları oldukça uygun. Lisans programları ortalama bin euro'ya kadar çıkabiliyor. Üniversite okumak için oldukça iyi bir yer olan İtalya'da genellikle moda okulları tercih ediliyor.

Avusturya

Avusturya'da okuyan her öğrenciler yıllık dönem ücreti ödüyor. Fakat bu dönem ücreti oldukça uygun. Avusturya, en az gelişmiş ülkelerden gelen öğrencilerden, AB vatandaşı olanlardan ve İsveçlilerden üniversite ücreti talep etmiyor. Bu öğrenciler dışında ise dönem başı ortalama bin 500 euro'yu gözden çıkarmanız gerekiyor. 

Danimarka

Danimarka diğer ülkelere göre oldukça pahalı. Lisans fiyatları ortalama 6 bin euro'dan başlıyor. Danimarka için burs imkanlarını detaylıca incelemekte fayda var.

Fransa

Almanya dışında en çok tercih edilen yerlerden biri Fransa. Türkiye'den de birçok öğrenci Fransa'ya gidiyor. Fransa'nın okul fiyatları oldukça uygun. Bölümüne göre değişse de lisans için ortalama 600 euro ödeme yapmanız gerekiyor. 

İngiltere

İngiltere, Danimarka gibi oldukça pahalı. Eğer AB vatandaşı değilseniz ortalama 15 bin euro'yu gözden çıkarmanız gerekiyor. İngiltere zaten pahalı bir ülke olduğu için burayı tercih ediyorsanız iki kere düşünmeniz gerekiyor. Fakat burada oldukça kaliteli bir eğitim alacağınızı da unutmayın.

Kanada

Şimdi Avrupa'dan kopalım ve birçok imkanın sunulduğu Kanada'ya gidelim. Amerika'ya komşu olan Kanada sıklıkla tercih ediliyor. Kanada'da eğitim fiyatları bölgelerine göre farklılık gösterebiliyor. Lisans programları için ortalama fiyat 6 bin Kanada dolarından başlıyor. Yüksek lisans fiyatları da 7 bin Kanada doları oluyor. Burada fiyatları en uygun bölümler genellikle sosyal bilimler oluyor.

Amerika

En iyi üniversiteleri eyaletlerinde barındıran Amerika'da fiyatlar farklılık gösteriyor. Boston en çok tercih edilen yerlerden biri. Devlet üniversitesi fiyatları ise 15 bin dolardan başlıyor. New York yine en çok tercih edilen yerlerden biri. Oldukça zengin olan New York'ta ortalama okul fiyatları 13 bin dolardan başlıyor. Kaliforniya yine Amerika'nın en çok tercih edilen yerlerden biri. Burada da ortalama okul fiyatları 10 bin doları geçiyor. Amerika'da okumak istiyorsanız masrafları da baz alırsak 20 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor.

Yurt Dışında Üniversite Okumak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Yukarıda belirttiğimiz üniversite fiyatları bölümlere göre farklılık gösteriyor. Yurt dışında eğitim almak istiyorsanız yapmanız gereken bazı şeyler var. Bunlardan biri hangi bölümde okuyacağınıza önceden karar vermek.

Şimdi Almanya'da çalışan ve bundan 8 yıl önce yurt dışında öğrenim görmeye karar veren Özge Karahan, Viyana Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Mimarlık okumaya en başta karar verdiğini söyleyen, eğitim ve uygun fiyat nedeniyle Viyana'yı tercih eden Karahan, önce hazırlıkta dil öğreniyor ve daha sonra orada kalmaya karar veriyor. 


Şu anda Almanya'da çalışan Özge, 18 yaşında verdiği kararı şöyle anlatıyor; 

‘2010 yılında üniversiteye giriş sınavından yeni çıkmıştım. Mimarlık eğitimi almak istediğimden emindim. Ablamın eşinin bir öğrencisinin liseden sonra üniversite eğitimi için Viyana’ya gittiğini biliyordum ve bu düşünce aklımda hep vardı. Ailemle danışmanlık şirketine gittik, Viyana Teknik Üniversitesiyle ilgili, Avusturya’da yaşamla, ne kadar bir bütçe ayrılması gerektiğiyle, kabul şartlarıyla ilgili bilgiler edindik.

Henüz 18 yaşında olduğum ve almanca bilgimin olmamasından dolayı karar verme aşamasında ailemin epey endişesi vardı. Ben çok istediğim için ablalarım beni çok desteklediler ve Viyana Teknik Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi almak üzere başvuru yaptım. Okuldan kabul beklerken hiç Almanca bilmeden gitmemek için üç ay İstanbul- Goethe İnstitutte dil eğitimi aldım. Aslında yeşil pasaportum olduğu için kabul ve vize beklemeden de gidebilirdim ama sanırım hiç bilmediğim bir ülkeye dil bilmeden gitmek korkuttu ki üç ay da olsa bir dil eğitimi almayı tercih ettim. Birkaç ay içerisinde okul kabulüm geldi ve vizeye başvurdum.


2011 Şubat ayında ilk kez Viyana’ya gittim. İlk birkaç ay çok zorluydu benim için. Ailemden uzak, dil bilmeden tanımadığım bir ülkede yaşamak sandığımdan daha zordu. İstanbul’daki Almanca kursundan tanıdığım çoğu arkadaşım ilk aylarda zorlandıkları için Türkiye’ye geri dönüş yaptılar. İlk senemde ben de çoğu kez dönmeyi düşündüm aslında. Ama oraya gidebilmek için çok çaba sarf etmiştim, vazgeçmek istemedim. Hazırlıktan sonra üniversiteye başladım. Tabii ki danışmanlık şirketinin anlattığı gibi pembe bir yaşam yoktu okulda. Mesela sınıf sistemi yok ve her dönem ders programını sen hazırlamak zorundasın. Ve bu ilköğretim ve liseyi Türkiye’de okumuş bir öğrenci için inanılmaz zor bir olay. En başta garipsedim tabii ama bir şekilde bitti okul.


Burada yaşadığım süre boyunca çok şey öğrendim, çok şey yaşadım. Üniversiteden mezun oldum ve Almanya'da güzel bir iş buldum. Yeni bir dil, farklı kültürler tanıdım. Yalnız yaşamak, yabancı bir dilde mücadele etmek bana çok şey kattı. Her kararın avantajları ve dezavantajları vardır. Her şeye rağmen hayatımda böyle bir deneyim yaşadığım için mutluyum. ‘

Yorumlar
Kalan Karakter 800